Schimbare majoră din noul an şcolar. Ce se întâmplă cu elevii agresivi din septembrie

Elevii agresori vor fi mutați, în ultimă instanță, în alte școli, nu victimele acestora - decizia împotriva bullying-ului promisă de autoritățile din Franța a fost adoptată.

22 aug. 2023, 16:52
Schimbare majoră din noul an şcolar. Ce se întâmplă cu elevii agresivi din septembrie

Noul an şcolar. Elevul responsabil de comportament agresiv la adresa colegilor săi poate fi mutat la altă școală, în sistemul educațional francez, așa încât elevul-victimă să nu mai fie nevoit să o facă, potrivit unui decret publicat săptămâna trecută de autoritățile de la Paris, relatează France Info. Măsura, anunțată într-o formă sau alta de mai multă vreme, urmărește combaterea hărțuirii în școli, inclusiv combaterea bullying-ului online între elevi din școli diferite.

Burse sociale 2023. Se dau bani de la stat până la împlinirea vârstei de 35 de ani
Noul an şcolar. Autoritățile din sistemul francez de educație promiseseră un răspuns “de neînduplecat” față de fenomenul bullying-ului în unitățile de învățământ.

Noul decret prevede că, atunci când un “comportament intenționat și repetat al unui elev” produce riscuri pentru siguranța și sănătatea altui elev din școală, directorul școlar, împreună cu o echipă, dar și cu implicarea părinților elevului cu probleme de comportament pune în aplicare orice măsură poate pune capăt acelui comportament.

  • Dacă, în pofida tuturor acestor măsuri, comportamentul problematic continuă, autoritățile, la sesizarea directorului de școală, pot să ceară primarului localității să îl mute pe elevul ce manifestă comportament agresiv la altă școală din oraș. Dacă în localitate există o singură școală, mutarea elevului la o școală din altă localitate este posibilă cu acordul primarului de acolo.

Elevul vizat de astfel de măsuri va fi vizat de măsuri educaționale suplimentare la noua sa școală până la finalul anului școlar respectiv.

Același decret prevede și posibilitatea unor acțiuni decise de consiliul disciplinar local în cazul elevilor care se implică în acte de hărțuire, inclusiv prin cyberbullying, împotriva unor elevi din alte școli.

Vouchere educaţionale 2023. Veste proastă pentru 100.000 de elevi care aşteptau tichete de 500 de lei pentru rechizite la început de an şcolar
Noul an şcolar. În Franța, bullying-ul în școli a devenit prioritate națională după sinuciderea unei fete de 13 ani, într-o localitate din nordul țării.

Rațiunea noii decizii este că, atunci când apar probleme, trebuie să fie eliminată sursa problemei, anume comportamentul agresiv al unui elev, nu să fie afectată ținta acelui comportament. Mutarea elevului vizat de astfel de comportamente la o altă școală înseamnă o dublă penalizare – a copilului, dar și a părinților acestuia, potrivit asociațiilor care au promovat măsuri dure împotriva bullying-ului, citate de Euronews.

 

Ligia Deca: Prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar reprezintă priorităţi ale mandatului meu

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a susţinut la o dezbatere la care au participat peste 20 de reprezentanţi ai elevilor, ai profesorilor şi părinţilor, ai societăţii civile şi ai instituţiilor partenere (Direcţia Siguranţă Şcolară, Agenţia Naţională Antidrog) că prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar reprezintă priorităţi ale mandatului său.

Potrivit unui comunicat remis presei, Ministerul Educaţiei a organizat, marţi, o consultare pe marginea Procedurii privind managementul cazurilor de violenţă asupra antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor şi a personalului şcolii, precum şi a altor situaţii corelate în mediul şcolar şi a suspiciunii de violenţă asupra copiilor în afara mediului şcolar.

Scopul discuţiei a fost analizarea observaţiilor şi propunerilor primite în perioada de consultare publică, derulată începând cu 19 iulie, privind modalităţile de lucru, regulile de aplicat şi responsabilităţile persoanelor implicate în managementul cazurilor de violenţă, precum şi în gestionarea altor situaţii corelate.

„Prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar reprezintă priorităţi ale mandatului meu. M-a bucurat entuziasmul cu care a fost primită această procedură de către elevi, profesori, părinţi şi de către reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale. Toţi cei prezenţi la consultarea de astăzi au apreciat demersul nostru şi iniţiativa de a aduna, într-un singur document, toţi paşii ce trebuie parcurşi în procesul de gestionare a unui caz de violenţă şcolară. Avem, astfel, un traseu uşor de urmărit, ceea ce oferă posibilitatea intervenţiei rapide şi coordonate”, a declarat Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, potrivit comunicatului de presă.

În cadrul discuţiilor, cei mai mulţi dintre reprezentanţii organizaţiilor prezente au atras atenţia asupra importanţei informării, formării şi susţinerii pe termen lung a personalului din învăţământ privind aplicarea acestei proceduri.

Ministerul Educaţiei a menţionat că lucrează la materiale tematice de informare şi va solicita structurilor subordonate să iniţieze întâlniri de informare şi colaborare cu instituţiile partenere, la începutul anului şcolar 2023 – 2024.

Procedura iniţiată şi propusă de Ministerul Educaţiei are în vedere:
* fapte de violenţă (cazuri uşoare şi grave) între antepreşcolari/preşcolari/elevi, săvârşite în mediul şcolar;
* fapte de violenţă asupra antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor, săvârşite de membri ai personalului unităţii de învăţământ, în mediul şcolar;
* fapte de violenţă asupra personalului unităţii de învăţământ, săvârşite de elevi, în mediul şcolar;
* situaţii corelate: suspiciune de port sau folosire, fără drept, de obiecte periculoase; suspiciune de implicare în alte infracţiuni (furt, tâlhărie), suspiciune de consum de substanţe psihoactive;
* suspiciuni de violenţă comisă asupra copilului în afara mediului şcolar (violenţă domestică, trafic de persoane etc.).