Schimbare pe piaţa muncii: Pe ce posturi se fac acum angajări şi ce joburi erau căutate înainte de criză

La finele lunii trecute, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a scos spre angajare un număr de 13.776 de locuri de muncă vacante.

01 oct. 2013, 13:11
Schimbare pe piaţa muncii: Pe ce posturi se fac acum angajări şi ce joburi erau căutate înainte de criză

La finele lunii trecute, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a scos spre angajare un număr de 13.776 de locuri de muncă vacante. Dincolo de scăderea uriaşă faţă de septembrie 2008, cînd a început criza, o altă modificare a avut loc.

Mai precis, s-a modificat şi structura locurilor de muncă vacante. Două modificări uriaşe au fost observate.

Studii superioare

În primul rând, acum se oferă mai multe posturi pentru persoanele cu studii superioare. Din totalul de posturi vacante scoase la finele lunii septembrie 2013, 9% se adresează persoanelor cu studii superioare.

Spre comparaţie, în septembrie 2008, numărul posturilor destinate celor care au absolvit facultatea era de numai 3% din totalul posturilor vacante.

Programatori sau ingineri

O altă schimbare apare chiar la nivelul posturilor. Astfel, în 2008, accentul era pus pe ingineri şi subingineri. Ei erau cei mai căutaţi. În acest moment, accentul s-a mutat pe analişti, programatori, pentru aceştia sunt oferite cele mai multe posturi. Ceea ce confirmă schimbarea de direcţie din economia românească, de la industrie înainte de criză, către zona serviciilor în prezent.

O altă mutare de direcţie a avut loc şi la nivelul persoanelor cu studii medii şi profesionale, chiar dacă de o amploare mai redusă.

Astfel, a mai scăzut numărul de locuri de muncă oferite textiliştilor, confecţionerilor, dar şi muncitorilor necalificaţi. Acest fapt are două explicaţii: companiile străine care produc îmbrăcăminte îşi externalizează mai puţin producţia către România şi aleg mai mult economiile asiatice. Şi, în al doilea rând, avem mai puţină nevoie de muncitori necalificaţi, din cauza  turaţiei reduse din construcţii.

 

VEZI SI:

Aproape 12.000 de locuri de muncă, disponibile la nivel naţional. Vezi unde este cea mai mare ofertă