Schimbare radicală a protocolului PSD-PNL. Marcel Ciolacu: „Am ajuns la o concluzie cu premierul, să încercăm să creionăm viitorul guvern în funcţie de persoane, nu de posturi”

Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat, joi, la Summitul Romanian Business Leader organizat de Fundaţia Romanian Business Leader (RBL) cu tema „Viitorul Businessului cu sens” că o să existe o rotaţie de prim-miniştri, dar o să fie una lină şi aşezată, el arătând că a ajuns la o concluzie cu premierul Nicolae Ciucă, să încerce să creioneze viitorul guvern în funcţie de persoane, nu de posturi.

11 mai 2023, 10:48
Schimbare radicală a protocolului PSD-PNL. Marcel Ciolacu: „Am ajuns la o concluzie cu premierul, să încercăm să creionăm viitorul guvern în funcţie de persoane, nu de posturi”

UPDATE. Nicolae Ciucă a reacţionat la declaraţiile lui Marcel Ciolacu: Există acel protocol semnat între PNL şi PSD. Neluându-se încă o decizie, nu pot să afirm că vreun minister sau altul va fi preluat de vreunul dintre partidele aflate în coaliţiePremierul Nicolae Ciucă a precizat, joi la Oradea, că în prezent există un protocol semnat între PNL şi PSD şi nu a fost luată vreo decizie privind o schimbare în împărţirea ministerelor între partidele din coaliţie.

„Nu s-a luat niciun fel de decizie în acest sens. În momentul de faţă există acel protocol semnat între PNL şi PSD. Neluându-se încă o decizie, nu pot să afirm că vreun minister sau altul va fi preluat de vreunul dintre partidele aflate în coaliţie”, a declarar Nicolae Ciucă, întrebat joi la Oradea cum vor fi împărţite portofoliile între formaţiunile de la guvernare, după rocada premierilor.

Marcel Ciolacu se comportă deja ca noul premier al României. ”Vă garantez că în continuare România o sa aibă o stabilitate politică, cu tot ce vedem câteodată la televizor, cu tot ceea ce se întâmplă, avem şi noi, politicienii, limitele noastre şi cu adevărat, până în 1 iunie o să existe o rotaţie de prim-miniştri, dar o să fie una lină şi aşezată. Mai avem încă de închis unele detalii şi negocieri dar face parte din fişa postului unui politician să negocieze”, a spus Marcel Ciolacu.

EXCLUSIV Marcel Ciolacu îl dă afară pe Nicolae Ciucă de la Palatul Victoria: „Categoric se întâmplă până la 1 iunie. Avem un acord politic pe care îl respectăm”
Preşedintele PSD a arătat că a ajuns la o concluzie cu premierul Nicolae Ciucă. ”Am ajuns la o concluzie cu domnul premier Nicolae Ciucă, să încercăm să creionăm viitorul guvern în funcţie de persoane, nu de posturi şi încercăm să aşezăm cât mai potrivit oamenii cei mai competenţi şi cu randamentul cel mai bun guvernamental”, a spus liderul PSD.

Ciolacu a menţionat: ”Nu sunt adeptul unor guverne de tehnocraţi, pentru că aşa am fost crescut dar sunt ferm convins că şi în rândul politicienilor găsim oameni să facă faţă acestor provocări”.

El a precizat că s-au depăşit anumite crize suprapuse şi au devenit o perioadă lungă de timp ”pompierii de serviciu”. ”Acele vremuri au început încet încet să fie depăşite. Normal că, venind aceste crize suprapuse, a fost o notă de plată şi pentru trecut, pentru ce nu s-a făcut”, a arătat Marcel Ciolacu, precizând că şi atunci când a fost o creştere economică mai mare, statul s-a lărgit. ”A venit timpul ca statul să devină mai suplu, administraţia să fie mai suplă, sperăm să facem faţă provocării cu PNRR-ul, cu digitalizarea şi să depăşim momentul în care formularul electronic se depune la ghişeul 3 şi să învăţăm şi să nu mai căutăm să inventăm apa caldă”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu, despre schema noului Guvern: „Vrem performanță la Transporturi. Sorin Grindeanu e un ministru care a performat și e vizibil. Mi-aș dori să rămână în continuare” | EXCLUSIV

Preşedintele PSD a arătat că veştile bune sunt că ”au pe un trimestru o creştere economică mică, dar exista şi varianta de intrare în recesiune, când nu este pe consum”, el arătând că această creştere este din investiţii, din şantierele mari. ”Ce nu am fpcut de 30 de ani a devenit un avantaj economic, pentru că s-au pornit aceste şantiere mari în infrastructura majoră. Tot ce nu am reuşit în aceşti 30 de ani ân infrastructura mare, în acest moment ne dă o plus valoarea economică”, a spus Ciolacu, adăugând că există o criză a forţei de muncă, în plan european.

”Prin dialog cu dvs o să încercăm să căutăm şi cu salarizarea şi cu salariul minim, poate şi cu anumite deduceri din venit (..) anumite deduceri astfel încât să impulsionăm un pic, să dezvoltăm serviciile” a declarat Marcel Ciolacu, afirmând că economia SUA, cât de dinamică este, se bazează în procent de 30 sau 40% pe serviciile publice şi servicii în domeniul privat, făcând astfel faţă la toate crizele şi revenindu-şi foarte repede. Preşedintele PSD a afirmat că se va schimba paradigma şi la noi.

”O să ne propunem dacă anul acesta avem 7% din PIB pe investiţii să mergem pe 10%”, a mai spus Ciolacu.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, că este timp ca noua lege a pensiilor speciale, cu reformele cerute de Comisia Europeană, să fie adoptată de Parlament până la 1 iulie, el precizând de asemenea că asumarea răspunderii rămâne „categoric” în picioare.

„Domnul ministru al Muncii săptămâna viitoare se va duce la Bruxelles și vom veni cu ceva foarte clar. Avem timp să terminăm și în Parlament, sesiunea se termină pe 1 iulie. Problema este că trebuiau deja închise, fiind în cererea de plată numărul trei. Dar sunt convins că ne vom încadra”, a spus Marcel Ciolacu. Întrebat dacă asumarea răspunderii rămâne în picioare, el a răspuns „categoric”.