Schimbare radicală de vreme în România. Răciri bruşte şi semnificative anunţate de şefa ANM

După zilele recente cu temperaturi înalte, ce au atins chiar și 30 de grade Celsius în unele regiuni din România, Elena Mateescu, directoarea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a avertizat că se apropie o schimbare radicală de vreme.

01 apr. 2024, 09:21
Schimbare radicală de vreme în România. Răciri bruşte şi semnificative anunţate de şefa ANM
Schimbare radicală de vreme în România. Răciri bruşte şi semnificative anunţate de şefa ANM

Schimbare radicală de vreme în România. Potrivit declarațiilor făcute de Elena Mateescu într-un interviu pentru Digi24, în urmă cu câteva zile au fost înregistrate cele mai ridicate temperaturi din țară, atingându-se 30 de grade Celsius la Giurgiu și 28 de grade Celsius în București.

Șefa ANM a precizat că, deși luna aprilie va debuta cu temperaturi ridicate, caracteristice verii, se așteaptă o schimbare bruscă a vremii şi urmează să avem parte de „răciri bruște și semnificative”. Temperaturile vor scădea semnificativ, cu peste 10 grade în unele regiuni, apropiindu-se de media normală pentru această perioadă.

Chiar dacă în București și în regiunea Muntenia temperaturile vor rămâne peste 20 de grade Celsius, se așteaptă precipitații și vânt puternic în sud-vestul țării la începutul lunii aprilie. Așadar, românii sunt sfătuiți să se pregătească pentru o schimbare bruscă și semnificativă a vremii în zilele următoare.

Citeşte şi: Climatologul Roxana Bojariu avertizează că vremea e capricioasă: „În 2017, am avut viscol în partea a doua a lunii aprilie, în zona Moldovei”

Pe de altă parte, Elena Mateescu anunță valori termice ridicate pentru luna iunie, mai mari decât cele specifice în perioada respectivă. Este o veste foarte bună pentru cei care-și programează de acum sejururile la mare. În București, maxima lunii iunie va fi de 30 de grade Celsius. Astfel, cea mai mică temperatură din iunie va fi de 24 de grade Celsius. Specialiștii Accuweather spun că Soarele va fi mereu pe cer, iar ploile nu-și vor face des apariția. De asemenea, există posibilitatea să fie și zile în care vor predomina norii pe cer, însă temperaturile vor fi ridicate. Deci, dacă la începutul verii temperaturile sunt peste medie, există o mare probabilitate să avem parte de o vară caniculară. Printre altele, și Elena Mateescu, directoarea generală a ANM, anunță că vremea se încălzește și mai tare. Mai mult decât atât, aceasta trage un semnal de alarmă referitor la schimbările majore de temperatură, precizând că „deja vorbim de secetă pedologică în jumătatea estică a țării”.