Schimbare radicală în învăţământ. Elevii cu performanţe pot promova doi ani într-unul singur. Liceul se poate termina la 14-16 ani!

Parcurgerea a 2 ani de studii într-un an şcolar se realizează prin frecventarea, in mod obligatoriu, a cel puţin 50% din cursurile aferente clasei curente şi a cel puţin 40% din cursurile aferente celui de-al doilea an de studiu
Filip Stan
18 dec. 2024, 14:53
Schimbare radicală în învăţământ. Elevii cu performanţe pot promova doi ani într-unul singur. Liceul se poate termina la 14-16 ani!

Elevii din ciclul preuniversitar pot finaliza doi ani de studiu într-un singur an, însă vor trebui să îndeplinească cerințe mai stricte decât cele aprobate în 2011. Noua metodologie, avizată miercuri de Comisia de Dialog Social a Ministerului Educației, prevede și un test interdisciplinar din programa clasei anterioare, iar elevii vor trebui să obțină un punctaj minim de 80%.

Elevii capabili de performanţe vor putea promova doi ani de studiu într-un an şcolar. „După intrarea în vigoare, elevii capabili de performanţe şcolare înalte şi care au capacitatea fizică şi intelectuală de a se adapta la un ritm accelerat de învăţare vor putea beneficia de posibilitatea de a îşi accelera parcursul educaţional, prin promovarea a 2 ani de studii consecutivi într-un singur an şcolar”, transmite Ministerul Educaţiei.

Vacanța de iarnă începe din acest weekend. Elevii se întorc la cursuri de anul viitor. Structura anului școlar 2024 – 2025

Beneficiază de această posibilitate o singură dată în fiecare dintre ciclurile de învăţământ (primar, gimnazial şi liceal) elevii care au obţinut în anul şcolar anterior calificativul „Foarte bine” la fiecare disciplină de studiu (pentru elevii care doresc parcurgerea claselor a III-a şi a IV-a), respectiv media generală 10 la fiecare disciplină de studiu (pentru elevii de gimnaziu şi liceu), au obţinut în anul şcolar anterior calificativul „Foarte bine” sau media generală 10 la purtare sau promovează un test interdisciplinar din curriculumul clasei anterioare celei curente şi obţin un punctaj de cel puţin 80%.

Cardurile educaţionale au fost alimentate. Pe ce se pot cheltui cei 500 de lei de la stat

Parcurgerea a 2 ani de studii într-un an şcolar se realizează prin frecventarea, in mod obligatoriu, a cel puţin 50% din cursurile aferente clasei curente şi a cel puţin 40% din cursurile aferente celui de-al doilea an de studiu, conform unui plan individualizat de învăţare.

Care sunt condițiile

Concret, în proiectul de metodologie se precizează că elevii trebuie să îndeplinească următoarele criterii, pentru a promova două clase într-un an școlar:

  • Elevii pot beneficia de posibilitatea de a finaliza doi ani într-unul doar o singură dată în fiecare ciclu de învățământ (primar, gimnazial, liceal).
  • Cei din ciclul primar trebuie să obțină calificativul „Foarte bine” la fiecare disciplină, în anul școlar anterior (pentru clasele a III-a și a IV-a).
  • Elevii de gimnaziu (clasele V-VIII) și liceu (IX-XII) au nevoie de media generală 10 la fiecare disciplină în anul școlar anterior.
  • Calificativul „Foarte bine” sau media generală 10 la purtare.
  • Promovarea unui test interdisciplinar din curriculumul clasei anterioare și să obțină un punctaj minim de 80%.

Documente necesare

Pentru ca elevul să intre în programul de doi ani de studiu într-unul, în articolul 5 al metodologiei se precizează că trebuie depuse următoarele:

  • cererea părintelui sau a tutorelui legal al elevului;
  • dosarul personal;
  • rezultatul obținut la testul interdisciplinar;
  • avizul favorabil al consilierului şcolar;
  • avizul favorabil al medicului şcolar sau al medicului de familie;
  • avizul consiliului profesoral al unităţii de învăţământ.

Cum se fac doi ani în unul

Parcurgerea celor 2 ani de studii într-un an şcolar se realizează prin:

  • frecventarea a cel puţin 50% din cursurile şcolare aferente anului curent şi a cel puţin 40% din cursurile şcolare aferente celui de-al doilea an de studiu conform planului personalizat de învățare elaborat de comisia de monitorizare;
  • studiu individual;
  • consultaţii/tutoriale asigurate de profesorul pentru învăţământul primar/profesorii clasei celui de-al doilea an de studiu.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri