Cum se face trecerea de la ROBOR la IRCC. Peste 10.000 de români cu credite Prima Casă au apelat la această soluţie

Zeci de mii de români cu credite Prima Casă sau Noua Casă sunt disperaţi din cauza ratelor care au crescut enorm în ultima vreme. Aceştia au apelat la un artificiu pentru reducerea ratelor.

01 aug. 2022, 08:29
Cum se face trecerea de la ROBOR la IRCC. Peste 10.000 de români cu credite Prima Casă au apelat la această soluţie

Schimbare ROBOR cu IRCC. Peste 10.000 de români cu credite Prima Casă au cerut începând din mai 2022 schimbarea modului de calcul al dobânzilor prin modificarea indicelui de referinţă din ROBOR în IRCC.

Schimbare ROBOR cu IRCC. Soluaţia la care au apelat zeci de mii de români cu credite

Citeşte şi PSD pregătește noi ajutoare sociale. Marius Budăi: „Trebuie să extindem măsurile, nu doar la categoriile vulnerabile. Toți cetățenii au fost afectați de scumpiri” | EXCLUSIV

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii cotate în tranzacțiile dintre instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Indicele ROBOR la 3 luni este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei luate începând cu luna mai 2019. Acesta a ajuns la aproape 8%, faţă de 3% cât era în luna ianuarie 2022.

IRCC este o rată medie a dobânzilor practicate între bănci și reflectă nivelul dobânzilor valabile cu două trimestre în urmă. O altă diferență este faptul că IRCC ia în calcul dobânzile pentru tranzacțiile efective, în timp ce ROBOR se raportează la dobânzile cotate. Indicele IRCC este folosit pentru calculul creditelor dulate după luna mai 20219. Acesta a ajuns la 2,65%.

Pentru a trece de la ROBOR la IRCC pentru creditul tău, e nevoie să depui o cerere în orice sucursală a băncii de la care ai luat creditul. Pe baza cererii, se va încheia un act adițional la contractul de credit. Procesul este unul simplu, fără analiză suplimentară. Dacă ai un credit Noua Casă, mai ai nevoie de acordul Fondului Național de Garantare.

Potrivit Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, aproximativ 9.300 din­tre cererile de conversie a creditelor Prima casă/Noua casă de la refe­rinţa ROBOR la IRCC sunt deja apro­bate, iar 800 sunt în lucru.

Cea mai mare pondere a debito­rilor cu credite legate de ROBOR, de peste 70%, este la cei cu ipotecare Prima casă, peste 161.000 de debitori,  potrivit jurnaliştilor de la Ziarul Financiar.

Cumulat, aproape 490.000 de debitori, cumulat, au credite ipotecare standard, credite ipotecare Prima casă şi credite de consum legate de ROBOR.

Citeşte şi Ce se întâmplă cu prețul pâinii. Anunț de ultimă oră al ministrului Petre Daea