Schimbare uriaşă la bancomate. Ce trebuie să ştie românii care scot bani de vacanţe DOCUMENT

Comisioanele percepute pentru conversia în şi din euro trebuie să fie afişate în mod obligatoriu. Un proiect de HG a fost adoptat de Guvern.

22 iul. 2022, 10:43
Schimbare uriaşă la bancomate. Ce trebuie să ştie românii care scot bani de vacanţe DOCUMENT
Românii retrag banii din bancomate

Schimbare uriaşă la bancomate! Băncile din România vor fi obligate să prezinte comisioanele clienților. Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri Hotărârea privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2021/1230 al Parlamentului European şi al Consiliului din 14 iulie 2021 privind plăţile transfrontaliere în Uniune.

Pensii 2022. Anunţul de ultimă oră al ministrului Finanţelor. Ce se întâmplă cu sistemul de pensii
„Actul normativ adoptat constituie un pas important pentru buna funcţionare a pieţei interne şi pentru facilitarea schimburilor comerciale transfrontaliere în cadrul Uniunii. Mai exact, din acest moment, băncile, casele de schimb valutar şi operatorii de plăţi vor trebui să prezinte clienţilor, în mod clar şi accesibil, comisioanele aferente schimbului valutar leu-euro şi euro-leu, chiar înainte de iniţierea plăţii de către bănci, casele de schimb valutar sau operatorii de plăţi care permit plăţi din lei în euro şi invers”, a declarat Mihai-Ion Macaveiu, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Actul normativ are ca scop implementarea în legislaţia naţională a celor mai recente modificări aduse, la nivel european, plăţilor transfrontaliere din Uniunea Europeană, prin Regulamentul nr. 1.230/2021, prin introducerea obligativităţii ca informaţiile legate de comisioanele percepute de bănci, entităţi de plată sau operatori de plată care oferă schimburi valutare din lei în euro şi invers, atât la un bancomat (ATM), cât şi la un punct de vânzare, să fie furnizate clientului înainte de iniţierea plăţii.

Preţ carburanţi. Cea mai bună veste pentru şoferi înainte de weekend. Incredibil cât costă benzina şi motorina la pompă!
Astfel, sunt stopate inegalităţile dintre utilizatorii serviciilor de plată din zona euro şi cei din statele membre care nu fac parte din zona euro şi se asigură alinierea comisioanelor pentru plăţile transfrontaliere ȋn euro din interiorul Uniunii cu cele pentru plăţile naţionale corespunzătoare efectuate ȋn moneda naţională a statului membru ȋn care îşi are sediul prestatorul de servicii de plată al utilizatorului serviciilor de plată.

De aceea, se impune transparenţa comisioanelor şi a cursului de schimb utilizat, pentru a asigura comparabilitatea şi pentru a-i permite plătitorului să facă o alegere ȋn cunostinţă de cauză. Comisioanele de conversie monetară pentru toate plăţile cu cardul ar trebui să fie exprimate ȋn acelaşi mod, şi anume ca un adaos procentual la cele mai recente rate de schimb valutar de referinţă euro disponibile, emise de Banca Centrală Europeană (BCE). Noile prevederi vizează şi pe lângă comisionul de conversie monetară, şi comisioanele de operaţiune sau cele aplicate transferului efectuat online, fiind impuse sancţiuni în cazul nerespectării acestora.

HG-plati-transfontraliere

Pentru transferurile iniţiate online, în ceea ce priveşte comisionul de conversie monetară, furnizorul va comunica clientului o estimare a comisionului pentru serviciile de conversie monetară aplicabil transferului, într-un mod neutru şi cuprinzător.

Actul normativ stabileşte măsuri în ceea ce priveşte comisioanele pentru conversia valutară, în special pentru protejarea consumatorilor de comisioane excesive. Clienţii nemulţumiţi vor putea să depună reclamaţii autorităţilor competente cu privire la încălcări ale prestatorilor de servicii de plată, după ce vor fi oficializate procedurile extrajudiciare pentru soluţionarea litigiilor.

La nivel naţional, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală vor aplica aceste prevederi, urmând să stabilească, prin ordin comun, criteriile de identificare a categoriilor de plăţi naţionale care corespund unor plăţi transfrontaliere. Aceste criteriile vor fi stabilite cu consultarea Băncii Naţionale a României, ȋn vederea stabilirii criteriilor de identificare a categoriilor de plăţi naţionale care corespund unor plăţi transfrontaliere, ele constituind liniile directoare, necesare ȋn activitatea de supraveghere a pieţei, conform regulamentului nr. 1.230/2021.

Informarea legată de comisioane vizează:

  • comisionul de conversie monetară;
  • comisioanele de operaţiune;
  • comisioanele aplicate transferului efectuat online;

În privința comisionului de conversie monetară aferent transferurilor inițiate online, furnizorul va comunica clientului o estimare a comisionului pentru serviciile de conversie monetară aplicabil transferului.

În urma plății, clientul va trebui să primească o chitanţă sau un document similar care va cuprinde:

  • preţul bunurilor sau al serviciilor care urmează să fie cumpărate;
  • comisioanele de conversie monetară din lei în euro sau invers;

Băncile care nu vor respecta noile reguli vor primi amenzi cuprinse între 10.000 lei și 50.000 lei

Dacă vreo bancă, casă de schimb valutar sau operator de plată nu îi va prezenta clientului comisionul aferent schimbului valutar leu-euro și euro-leu, atunci va încasa o amendă cuprinsă între 10.000 lei şi 50.000 lei.

Atenție! Clienții vor putea depune reclamații către autoritățile competente cu privire la încălcările prestatorilor de servicii de plată, după ce vor fi oficializate procedurile extrajudiciare pentru soluționarea litigiilor.

Menționăm faptul că regulamentul european pe care proiectul de HG doreşte să îl implementeze în legislaţia autohtonă prevede că prestatorii de servicii de plată trebuie să alinieze comisioanele pentru plăţi transfrontaliere în euro cu cele din țară, făcute în lei.

„Preţul unei tranzacţii de plată transfrontaliere în euro în interiorul Uniunii Europene nu trebuie să fie diferit de cel al tranzacţii naţionale efectuate în interiorul unui stat membru în moneda naţională a statului membru respectiv”, scrie în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern.

Conform Legii 209/2019, prestatori de servicii de plată care pot întreprinde această activitate pe teritoriul României şi cărora li se va aplica prevederile proiectului de HG sunt:

  • băncile şi organizaţiile cooperatiste;
  • instituţiile emitente de monedă electronică;
  • furnizorii de servicii poştale de transfer electronic de plată;
  • instituţiile de plată, cum sunt emitenţii de carduri, companiile de telefonie mobilă care furnizează şi servicii de plăţi, entităţile care fac transfer de bani etc;
  • furnizorii specializaţi în servicii de informare cu privire la conturi;
  • Banca Centrală Europeană şi băncile centrale naţionale, atunci când acestea nu acţionează în calitate de autorităţi monetare sau în altă calitate ce implică exerciţiul autorităţii publice;
  • statele membre sau autorităţile lor regionale ori locale, atunci când acestea nu acţionează în calitatea lor de autorităţi publice.

Atenţie! Proiectul de act normativ nu se aplică încă. El trebuie adoptat de către Guvernul României şi publicat apoi în Monitorul Oficial.