SCHIMBAREA OREI. Trecerea la ora de vară ne poate afecta. Cea mai grea zi va fi luni

SCHIMBAREA OREI. Trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung în cazul tinerilor şi oamenilor sănătoşi. Cu toate acestea, persoanele care suferă de anxietate şi depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut.

24 mart. 2017, 15:06
SCHIMBAREA OREI. Trecerea la ora de vară ne poate afecta. Cea mai grea zi va fi luni

SCHIMBAREA OREI. În general, trecerea la ora de vară, îi poate afecta, pe termen scurt, pe oamenii sănătoşi şi tineri, dar, în cazul unor persoane cu anxietate şi depresie şi al vârstnicilor, problemele pot fi de mai mare durată.

Cei mai mulţi dintre noi ne adaptăm repede ceasul biologic la această trecere şi o asimilăm cu o senzaţie pozitivă, respectiv cu venirea verii, mai mult soare, mai multă lumină… Totuşi, cercetările spun că persoanele care suferă de anxietate şi depresie ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări„, a declarat dr. Cătălin Luca, psiholog clinician prinicipal.

Citeşte şi Transportul feroviar de călători trece duminică la ora de vară

Trecerea la ora de vară afectează ritmul biologic zilnic, mai ales în cazul vârstnicilor.

Organismul este o constantă şi este legat de foarte mulţi factori. Cu cât îl modifici mai puţin, este mai bine. Nu cred că poate dovedi un stat care sunt economiile făcute prin trecerea la ora de vară, dar pot spune că pentru organism nu este benefic, iar cu vârsta te adaptezi şi mai greu„, declară, pentru News.ro, chirurgul pediatru Gabriela Dascăl, membru în Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România.

Citeşte şi ORA EXACTA A ROMANIEI: Cum afli cat e ceasul după trecerea la ORA DE VARA 2017

Potrivit medicului, după trecerea la ora de vară durează un timp până când organismul se adaptează la noul program. La rândul ei, Oana Deleanu, preşedintele Secţiunii de Somnologie din cadrul Societăţii Române de Pneumologie, precizează că modificarea programului de somn cu o oră în minus se recuperează într-o zi.

Orice modificare a programului de somn ne afectează pentru o perioadă. De exemplu, modificarea cu oră a programului de somn ne ia o zi de adaptare. Dacă modificarea este de şapte ore, de exemplu, când plecăm în SUA, ne ia cam o săptămână să ne adaptăm. Astfel, cea mai grea zi va fi luni pentru salariaţi, apoi se vor adapta. Sigur, vorbim de oameni sănătoşi şi cu program ordonat de somn„, a explicat medicul Deleanu.

România trece duminică la ora oficială de vară, ceasurile vor fi date înainte cu o oră la 03.00, care va deveni 04.00, iar 26 martie va fi cea mai scurtă zi din 2017.

Citeşte şi România trece duminică la ora de vară. Uite cum îţi influenţează asta sănătatea!