Schimbări de la 1 iulie pentru români. Statul nu mai decontează şomajul tehnic de la începutul lunii

Se anunţă noi schimbări importanete pentru români de la 1 iulie. Începând cu această dată, statul nu mai decontează şomajul tehnic. În cazul decretării unor noi stări de urgenţă sau asediu, angajatorii şi angajaţii sunt protejaţi prin lege.

30 iun. 2021, 19:02
Schimbări de la 1 iulie pentru români. Statul nu mai decontează şomajul tehnic de la începutul lunii

Schimbări de la 1 iulie pentru români. De la începutul lunii, indemnizaţiile de somaj tehnic nu se mai decontează de la bugetul de stat. Astfel că, angajatorii care doresc să aplice în continuare măsura şomajului tehnic trebuie să suporte din bugetele proprii, conform unei analize a casei de avocatură ONV LAW.

Schimbări de la 1 iulie pentru români

Măsura şomajului tehnic a fost prelungită succesiv de la începutul pandemiei, iar ultimul termen până la care s-a prevăzut posibilitatea de a beneficia de acest sprijin din partea statului pentru domeniile restricţionate este 30 iunie, conform OUG 211/2020.

Astfel, rămân aplicabile dispoziţiile generale ale Codului Muncii, care oferă posibilitatea angajatorului de a aplica măsura şomajului tehnic în privinţa salariaţilor, însă indemnizaţia aferentă de 75% din salariul de bază va fi suportată direct de angajator.

Potrivit modificărilor aduse de Legea 298/2020 în Codul Muncii, la finalul anului trecut s-a reglementat cu titlu general regimul şomajului tehnic în perioade de stare de asediu sau stare de urgenţă decretate pe teritoriul României.

Citeşte şi Şomaj tehnic la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti de la 1 iulie. Sunt vizaţi sute de angajaţi

Astfel, salariaţii afectaţi de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat beneficiază de o indemnizaţie plătită din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în vigoare, pe toată durata menţinerii unei stări de asediu sau stări de urgenţă în România.

Angajatorul are posibilitatea acum, dacă bugetul acestuia permite, să suplimenteze indemnizaţia acoperită de la bugetul de stat cu sume reprezentând diferenţa de până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

„O dispoziţie particulară în noul Cod al Muncii este ultimul alineat al art. 53 din Codul Muncii. Potrivit acestuia, se interzice angajatorilor să îi concedieze pe acei angajaţi care au beneficiat de şomaj tehnic pentru o perioadă de timp cel puţin egală cu perioada pentru care au beneficiat de această măsură de sprijin de la bugetul de stat”, explică Av. Lorena Ciobanu, Partener în cadrul ONV LAW, potrivit AlephNews.ro. 

Suma indemnizaţiilor de şomaj tehnic acoperite de la bugetul de stat a fost estimată pentru anul 2021 la 798 milioane lei.

Citeşte şi Concedieri pentru cumulul pensiei cu salariu. Şomaj tehnic la TAROM

 


loading...