Majorările de salarii în Educaţie şi Sănătate, decalate. Vasilescu: Amendamentele calculate pe impact ne-au dus la amânarea creşterilor

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a anunţat că majorările salariale în Educaţie şi Sănătate se vor face etapizat, respectiv cu 25% de la 1 ianuarie pentru toţi bugetarii, urmând ca de la 1 martie să se facă restul majorărilor salariale, adică de până la 50% pentru profesori şi până la 100% pentru medici şi asistenţi.

RomaniaTV.net
06 iun. 2017, 09:10
Majorările de salarii în Educaţie şi Sănătate, decalate. Vasilescu: Amendamentele calculate pe impact ne-au dus la amânarea creşterilor

UPDATE: Întrebat despre decizia de ultim moment privind decalarea calendarului majorărilor salariale pentru bugetari, premierul Sorin Grindeanu a răspuns: „S-a discutat, și domnul ministru (al Finanțelor – n.r.) a discutat cu doamna Lia Olguța Vasilescu. Doamna ministru a prezentat public punctul de vedere care este susținut și de ministrul de Finanțe”.

Șeful Executivului a mai spus că impactul bugetar al legii salarizării, în forma actuală, din Comisia de muncă, ar fi „undeva aproape de 76 de miliarde de lei” pentru anul 2018. „Adică, undeva la 1,6%, ne situează în parametri normali ca efort bugetar”.

LEGEA SALARIZĂRII UNITARE: Sindicatele anunţă posibile proteste după decalarea majorărilor

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, au avut o întâlnire marți dimineața pentru a calcula impactul noilor amendamente depuse la legea salarizării. Cei doi au ajuns la conculzia că nu există resurse bugetare pentru susținerea tuturor prevederilor existente în varianta actuală a legii.

„De la 1 ianuarie 2018, toţi bugetarii vor avea o creştere a salariului brut de 25%, de la 1 martie încă 20% pentru profesori, care adăugat la creşterea de 25% înseamnă o creştere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii şi asistenţii au creşteri de peste 100%, ajungând la nivelul grilei din 2022. Este varianta cu care noi vom intra în comisie”, a spus Ministrul Muncii.

Olguţa Vasilescu: Toate lefurile vor fi majorate cu 25% de la 1 ianuarie 2018 VIDEO

Lia Olguţa Vasilescu a declarat că ar fi trebuit să se intre cu majorările salariale de 1 ianuarie 2018, însă au fost foarte multe amendamente acceptate la Senat şi Camera Deputaţilor, şi de aceea s-a luat decizia acestei amânări cu două luni.

„Toate acestea calculate pe impact faţă de varianta iniţială a legii ne-au dus la situaţia în care să se mai amâne până la 1 martie creşteri la Educaţie şi la Sănătate, dar şi Sănătatea şi Educaţia vor intra cu creşteri de 25% chiar de la 1 ianuarie ca toţi ceilalţi bugetari. Aceasta este varianta cu care vom intra în comisie, domnul Viorel Ştefan nu a asistat la toată discuţia, noi am rămas cu secretarii de stat şi am calculat în continuare impactul pe buget”, a mai spus Olguţa Vasilescu.

LEGEA SALARIZĂRII. Creşterile salariale ar putea fi etapizate. Anunţul premierului Sorin Grindeanu