Schimbări importante de la 1 iulie. Se modifică preţurile energiei electrice şi apar modificări în sistemul asigurărilor de sănătate

Se anunţă schimbări importante de la 1 iulie. În mai puţin de două săptămâni se modifică preţurile energiei electrice, apar modificări în sistemul asigurărilor de sănătate , se vor introduce noi reguli de TVA, iar anumite alimente urmează să dispară din magazine. De asemenea, de la 1 iulie urmează o nouă etapă de relaxări.

30 iun. 2021, 18:39
Schimbări importante de la 1 iulie. Se modifică preţurile energiei electrice şi apar modificări în sistemul asigurărilor de sănătate

Schimbări importante de la 1 iulie. În mai puţin de două săptămâni sunt anunţate modificări importante pentru români.

Schimbări importante de la 1 iulie

Este introdusă Contributia personala

Începând cu 1 iulie, romanii se vor putea trata in spitalele private, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate suportand o parte din costuri.  Mai exact, orice persoana asigurata va primi o estimare a costurilor inainte de a beneficia de serviciile medicale, estimare valabila timp de cinci zile lucratoare.

Mai exact, este vorba de „contributia personala”, introdusa de la 1 iulie, care este diferita de coplata. Reprezinta diferenta dintre tariful decontat din Fondul national unic al asigurarilor sociale de sanatate pentru rezolvarea cazului si tariful perceput de furnizorul privat pentru rezolvarea aceluiasi caz, potrivit ziare.com. 

Citeşte şi Proiect legislativ al PNL: pensionarii care primesc pensia pe card vor fi anunţaţi prin e-mail

Preturile energiei electrice se modifică

Începând cu 1 iulie, preturile energiei electrice vor creste pentru persoanele care nu au incheiat un contract de furnizare pe piata concurentiala.

In aceasta situatie se afla persoanele care nu au semnat un contract concurential cu niciun furnizor, fie cel pe care il aveau deja, fie unul nou. Momentan, aceasta categorie plateste energia electrica la pret de serviciu universal. Acest pret va creste diferential de la 1 iulie, in functie de cele opt zone de retea din Romania, cu pana la 7,5%, potrivit economica.net.

Produsele din plastic  dispar din magazine

Începând cu luna mai, mai multe produse din plastic urmeaza sa dispara definitiv de pe rafturile magazinelor. Aceasta este o directiva a Comisiei Europene, care trebuie sa fie aplicata de statele membre.

Iată lista produselor din plastic ce vor dispărea de pe rafturi

Betisoare de urechi
Farfurii si tacamuri din plastic
Paie pentru bauturi
Pahare din plastic
Caserole din plastic si polistiren expandat

Noi reguli de TVA in comertul electronic

Citeşte şi Florin Cîţu: „În România sunt cele mai ieftine alimente din UE”

Începând cu 1 iulie se modifică regulile fiscale pentru comertul electronic. Potrivit noilor reglementări, vanzatorii online se vor putea inregistra intr-un singur stat membru al Uniunii Europene, lucru valabil pentru declararea si plata TVA-ului pentru toate vanzarile la distanta de bunuri si livrarile transfrontaliere de servicii catre clientii din UE.

Pragurile actuale pentru vanzarile de marfuri la distanta in Uniunea Europeana vor fi inlocuite cu un prag unic de 10.000 euro.

Platformele online care faciliteaza livrarea produselor o sa fie considerate, din punct de vedere al TVA-ului, furnizorii propriu-zisi.

Scutirea de TVA la importul de loturi mici cu o valoare de pana la 22 euro va fi eliminate.

Vor fi introduse masuri de simplificare pentru vanzarile la distanta de marfuri importate in loturi de maximum 150 euro.

Noi masuri de relaxare

De la 1 iulie, Florin Cîţu a anunţat că Guvernul va adopta noi măsuri de relaxare. Targurile si talciocurile se vor redeschide, teatrele si salile de concert vor funcţiona la capacitate maximă. Si salile de fitness s-ar putea redeschide la capacitate maxima, insa trebuie sa fie asigurata o suprafata de 7mp/persoana, fara sa fie necesara masca in interior.

Tot la 1 iulie ar urma sa se permita formarea „de grupuri pietonale” din maximum 10 persoane, daca nu provin din aceeasi familie.