Schimbări importante de la 1 martie pe piaţa electrocasnicelor. UE introduce o nouă etichetă energetică

Schimbări importante de la 1 martie. Uniunea Europeană introduce o nouă etichetă energetică îmbunătăţită pentru electrocasnice. Astfel, scara actuală de la A +++ la G este înlocuită de o scară mai simplă și mai ușor de utilizat.

01 mart. 2021, 14:10
Schimbări importante de la 1 martie pe piaţa electrocasnicelor. UE introduce o nouă etichetă energetică
Schimbări importante de la 1 martie. UE introduce o nouă etichetă energetică pentru electrocasnice

Schimbări importante de la 1 martie. Uniunea Europeană introduce o nouă etichetă energetică îmbunătățită a UE pentru aparatele de uz casnic în toate țările europene, care urmează să fie implementată începând cu data de 1 martie 2021.

Schimbări importante de la 1 martie. Se modifică eticheta energetică pentru electrocasnice

Citeşte şi Ministrul Costel Alexe a prezentat ghidul noului program „Rabla pentru Electrocasnice”

“De la introducerea sa în 1994, eticheta energetică a fost una dintre cele mai de succes inițiative ale Uniunii Europene pentru consumatori, ajutându-i să aleagă produse eficiente din punct de vedere energetic, contribuind în același timp la atingerea obiectivelor UE în domeniul energiei și al climei.

În ultimii 25 de ani, eticheta a sprijinit cu succes consumatorii în economia de energie și reducerea costurilor. Pentru diferite grupuri de produse, eficiența energetică a fost îmbunătățită cu peste 80%, realizând, în unele cazuri, o economie de costuri de câteva sute de euro pe durata de viață a produsului. Pentru a continua această poveste de succes, UE introduce acum o etichetă revizuită și mai transparentă pentru a oferi în viitor orientări mai eficiente consumatorilor.

Scara actuală de la A +++ la G este înlocuită de o scară mai simplă și mai ușor de utilizat de la A la G, fără simbolurile plus (+). Din martie, noua etichetă va fi introdusă pentru frigiderele de uz casnic, congelatoare, mașini de spălat și mașini de spălat cu uscător, mașini de spălat vase, televizoare și afișaje electronice. Sursele de lumină vor urma în septembrie. Pentru toate celelalte grupuri de produse, precum aerul condiționat, încălzirea și prepararea apei calde, noile etichete vor fi introduse ulterior.

Citeşte şi Programul „Rabla pentru electrocasnice 2020” se amână. AFM anunţă că s-a încercat fraudarea procesului de înscriere

Noile etichete se bazează pe metode de calcul parțial revizuite și standarde de testare. De exemplu, consumul mediu anual de energie nu mai face parte din etichetă pentru majoritatea grupurilor de produse. În schimb, consumul de energie este acum declarat pe ore de funcționare sau cicluri de funcționare. Acest lucru este mai transparent și permite calculul individual simplu pentru diferite scenarii de aplicație. Totuși, acest lucru înseamnă, de asemenea, că valorile din vechea și noua etichetă nu pot fi comparate direct.

Noul sistem simplifică orientarea pentru consumatori. În același timp, scara de etichetare revizuită va fi un stimulent pentru producători pentru a crea produse și mai inovatoare, eficiente din punct de vedere energetic.

În perioada 1 – 18 martie, comercianții cu amănuntul vor introduce noile etichete pentru primele grupuri de produse. Modelele vechi de produse, care sunt vândute în următoarele luni, pot purta eticheta veche, dar nu mai trebuie vândute după noiembrie 2021. Pentru sursele de lumină, noua etichetă energetică va fi introdusă la 1 septembrie 2021. Pentru vânzările online, eticheta energetică trebuie să fie afișată lângă prețul produsului sau, alternativ, clasa de eficiență energetică trebuie să fie afișată într-o „săgeată colorată” cu un link către eticheta energetică corespunzătoare.

Mai multe informații sunt furnizate pe site-ul web Romania Label 2020, care oferă îndrumări și instrumente pentru consumatori, comercianții cu amănuntul și alte părți interesate”, arată un comunicat al Ministerului Energiei.