Schimbări importante în mass-media din Republica Moldova. Grupul Media Realitatea a achiziţionat agenţia IPN

Media din Republica Moldova suferă transformări de la an la an, în lupta de a se apropia de Occident şi a scăpa de influenţa rusească.
Filip Stan
30 iul. 2024, 12:30
Schimbări importante în mass-media din Republica Moldova. Grupul Media Realitatea a achiziţionat agenţia IPN

Grupului media Realitatea a anunţat achiziționarea Agenției de presă IPN. Această decizie reprezintă expresia voinței fondatorului IPN, Valeriu Vasilică și fondatorului Realitatea, Dumitru Țîra, de a impulsiona dezvoltarea și modernizarea Agenției de presă IPN, o instituție media exemplară, un etalon al independenței și echidistanței jurnalistice, cu o istorie de 20 de ani, se arată într-un comunicat.

„Mă bucur că dl Valeriu Vasilică ne-a ales pe noi pentru această propunere și desigur că sunt entuziasmat de aceasta oportunitate. Consider că Agenția de presă IPN este printre puținele instituții media cu adevărat independente în piața media din Republica Moldova și garantăm că această abordare va rămâne neclintită. Politica editorială a Agenției IPN va rămâne în mod categoric aceiași – un garant al libertății de exprimare și opinii, deschisă pentru toți cei care au necesitatea de a se informa și a comunica public.

Citeşte şi:

Sistemul de returnare a ambalajelor urmează să fie introdus şi în Republica Moldova. Cum va funcţiona şi când va fi implementat

La fel ca și în cazul grupului media Realitatea, împreună cu colegii, vom contribui cu toate cunoștințele și capacitățile noastre pe partea de management de business. Efortul nostru va fi de modernizare și dezvoltare a Agenției, tehnologizare și extindere prin noi produse și servicii, pentru a asigura caracterul de utilitate publică al instituției. Obiectivul principal este informarea corectă și rapidă a societății, sustenabilitatea Agenției, pentru a asigura libertatea editorială și dezvoltarea instituției. Misiunea noastră este apărarea democrației și ține de modernizarea Republicii Moldova și asigurarea coeziunii sociale, astfel ca toți să înțeleagă că indiferent de naționalitate sau limba vorbită – toți sunt cetățeni ai Republicii Moldova, cu drepturi și obligații să contribuie la dezvoltarea țării.

Agenția IPN va fi dezvoltată în continuare ca instituție media distinctă. Chiar dacă va face parte din conglomeratul de platforme și servicii media Realitatea, precum și va beneficia de infrastructura și suportul tehnic comun, Agenția IPN nu va fi integrată în organigrama Realitatea, rămânând o entitate separată.

În următoarele 3 luni va fi instituit un bord de supraveghere, iar unul din cinci membri ai bordului va fi chiar dl Valeriu Vasilica. Domnul Vasilică își va continua activitatea în cadrul Agenției, iar doamna Elena Erhan își va continua misiunea de redactoră șefă, urmând a fi consolidată și completată echipa de jurnaliști. Vom selecta în perioada imediat următoare un profesionist, care va prelua administrarea curentă și operațională a Agenției, care urmează să devină coleg cu toată echipa în dezvoltarea instituției.

Fiind cea mai corectă și credibilă sursă de informare pentru instituțiile media, instituțiile de stat și organizațiile internaționale, vă invit pe toți în această lume a informațiilor corecte și adevărate”, a spus Dumitru Țîra.

Valeriu Vasilică: „Pentru fiecare om vine o vârstă când trebuie să cedeze locul din care se iau deciziile importante unor profesioniști mai tineri. În special, în vremuri complicate cum sunt cele de azi. Sunt vremuri complicate pentru societate, pentru breasla jurnalistică și, în special, pentru institutul agențiilor de presă, în ansamblu.

Acum aproape 20 de ani, Agenția independentă IPN, echipa căreia avea în spate și experiența altor 7 ani de agenție de presă publică municipală, avea să fie cea de a 13-cea agenție de presă existentă la acel moment în Republica Moldova. Astăzi agenții independente generaliste sunt doar două. Motivele acestei stări de lucruri sunt mai multe, subiective și obiective. Este un subiect care demult merită discuții și decizii aparte, poate cardinale pentru spațiul mediatic al țării, respectiv, pentru spațiul societății moldovenești.

Se pare însă că nici societatea, nici clasa politică de la noi nu au simțit cu adevărat rolul și nevoia informării corecte, echidistante, multilaterale, pe care o pot asigura prioritar agențiile de presă. Cel puțin așa se întâmplă în lumea civilizată.

Ambele circumstanțe m-au obligat să pun Agenția de presă IPN sub umbrela unui grup de presă, cu activități în diverse domenii, cu un potențial economic și profesional capabil să asigure continuitate rezilienței economice și politicii editoriale a IPN. Înțelegerea a avut loc doar după de ce Grupul de presă Realitatea a confirmat angajamentul și a programat acțiuni menite să asigure menținerea politicii editoriale independente a Agenției pe viitor.

Mulțumesc enorm membrilor echipei IPN care au asigurat în toți acești ani „conveierul informațional”, oricât de suprasolicitant a fost, dar și atmosfera foarte colegială care ne-a ajutat să trecem împreună peste toate greutățile.

Mulțumesc enorm abonaților noștri care ne-au onorat cu încrederea lor, alegându-ne în calitate de sursă de informație. Anume abonații noștri ne-au și format și menținut politica noastră editorială așa cum este ea.

Recunoștința în acest sens se îndreaptă în special spre abonații din rândul organelor de presă din afara Republicii Moldova, ambasadelor străine și reprezentanțelor organismelor internaționale, cei mai mulți abonând-ne pe parcursul întregii perioade de existență a IPN. Această categorie de abonați, suficient de mare pentru a determina calitatea listei generale de abonați, spre deosebire de mulți actori interni, a demonstrat că au nevoie de informație credibilă pentru luarea deciziilor importante. Le dăm asigurări și pe această cale privind continuitatea, dar și consolidarea statutului independent al Agenției.

O recunoștința aparte adresăm mai multor donatori care, pe parcursul anilor, ne-au încredințat proiecte, dar nu s-au amestecat în lucrul nostru în niciun fel. Mă refer în particular la proiectele realizate și în proces de realizare cu sprijinul Fundației Germane Hanns Seidel, Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Fundației Soros Moldova, Ambasadei Statelor Unite ale Americii, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, Ambasadei Cehiei, dar și altor organizații internaționale.

Plecăciuni și publicului larg care a avut mereu interesul să revină la site-ul www.ipn.md, la paginile noastre de pe rețelele sociale, pentru a urmări știrile, analizele, dezbaterile și interviurile noastre.

La mulți ani buni, Agenție IPN în versiune nouă, modernizată și fidelă jurnalismului profesionist!”

Ce este agenţia IPN din  Republica Moldova

IPN este o agenție de presă independentă, fondată în anul 2005. Misiunea noastră este să livrăm cititorilor noștri știri utile, credibile și într-o manieră promptă. În acest proces, ne axăm pe diversitatea și pluralismul surselor de informație; echilibrul obligatoriu al punctelor de vedere oficial și de alternativă; caracterul analitic al unei părți importante din produsul informațional. Știrile sunt produse în trei limbi: română, rusă și engleză.

Grupul Media Realitatea este o instituție media liberă și de utilitate publică, cu accent pronunțat pe rolul și caracterul informativ și educativ, comunicând cu auditoriul său în limbile română, rusă și engleză. Grupul Media Realitatea a fost fondat în anul 2014 la inițiativa a 7 jurnaliști și la moment operează televiziunea RLIVE TV, platformele online realitatea.md, bani.md, rupor.md, moldovalive.md, cancan.md și cea mai mare platformă de transmisiuni live – rlive.md.

 

Cum se simt în Moldova televiziunile rusești, deținute de Gazprom, în plină luptă a autorităților cu propaganda

Noul parteneriat este important în condiţiile în care o parte din mass media din Moldova se află sub cupola de influenţă a Rusiei. În Moldova, acum vă puteți relaxa seara urmărind un film sau un serial TV de producție rusească, cu vedete care susțin deschis sau tacit invazia Rusiei în Ucraina, scrie disinfo.md.

Pe 18 iulie, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de telecomunicații, Starnet, a spus că este  „încântat” să anunțe că își îmbunătățește serviciile, adăugând 10 posturi noi în grilă, majoritatea fondate de Gazprom media și conduse de Tina Kandelaki, prezentatoarea TV, anunțată de țara vecină, Ucraina, în căutare internațională.

Cele 10 posturi sunt de tip generalist și ar livra conținut „variat”, afirmă cei de la Starnet într-un comunicat.

În realitate, posturile difuzează filme, seriale și emisiuni de producție rusească, cu vedete care fie susțin în mod deschis invazia Ucrainei de către țara lor, fie tac în legătură cu aceasta.

THT International acum va fi la Starnet pe butonul 22. Postul de televiziune este deținut de Gazprom media (companie fiică a gigantului Gazprom) și condus de prezentatoare Tina Kandelaki.

TV3 International, un post de televiziune federal, la fel condus de Kandelaki, va putea fi accesat pe Starnet, pe butonul 28.

Pe butonul 23 va fi СТС International – un post de televiziune din Rusia, care aparține omului de afaceri Alexei Mordașov (averea sa este estimată la 21 de miliarde de dolari).

Republica Moldova și Ucraina încep oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Ce condiții mai trebuie să îndeplinească

Acesta a încercat (dar fără succes) în 2023 să anuleze sancțiunile europene, impuse împotriva lui în primele zile de invazie pe scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă.  SUA la fel a introdus sancțiuni împotriva lui Mordașov.

Schimbările în grila unuia din cei mai mari jucători pe piața de telecomunicații din Moldova se întâmplă în plină luptă a autorităților cu propaganda care vine din Est.

În 2023 R. Moldova și-a făcut o nouă Strategie a securității naționale. Această spune clar că principala amenințare pentru țară este „politica agresivă a Federației Ruse”.

„Prin urmare, trebuie să reclădim apărarea națională și să dezvoltăm capacitatea de rezistență la acțiunile de tip hibrid. (…) Moldova este o țară mică, dar nu vom permite să fie o țară umilită”, a spus atunci președinta Maia Sandu.

Tot în 2023 a fost creat Centrul pentru comunicare strategică și combatere a dezinformării. Se planifica că instituția va lua măsuri „pentru asigurarea securității spațiului informațional în fața dezinformării, manipulării și ingerințelor străine”.

Deși aceste măsuri vor avea caracter de recomandare, membrii centrului vor avea dreptul să sesizeze organele de drept, dacă vor depista încălcări ale legislației.

De asemenea, ei vor putea să primească informații la solicitare, inclusiv informații care conțin date cu caracter personal sau secret de stat.

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici