Schimbări importante la paşapoarte. Ce trebuie să ştie toţi românii, se aplică din 20 martie

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anuțat că românii vor avea la dispoziție un nou serviciu de programare online pentru depunerea cererilor de pașapoarte.

18 mart. 2023, 14:06
Schimbări importante la paşapoarte. Ce trebuie să ştie toţi românii, se aplică din 20 martie

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că începând de luni, 20 martie, românii vor putea accesa un nou serviciu online de programare pentru depunerea cererilor de pașapoarte, potrivit antena3.ro. Noul derviciu va fi integrat în HUB-ul de servicii al MAI.

Comparativ cu platforma folosită în prezent, noul serviciu permite efectuarea unei programări începând cu ziua curentă, pentru o perioadă de 90 de zile calendaristice.

Românii vor avea acces la o interfață grafică intuitivă, care permite introducerea datelor de identificare în siguranță, dar și noi facilități, precum notificarea prin e-mail, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Citește și: Acte necesare pentru paşaport în 2023. Câte tipuri de paşapoarte există şi care este contravaloarea acestora

„Începând de luni, 20 martie a.c., cetățenii vor avea la dispoziție un nou serviciu de programare online pentru depunerea cererilor de pașapoarte, care va fi integrat în HUB-ul de servicii al MAI. 

Cetățenii vor avea la dispoziție o interfață grafică intuitivă, care va permite introducerea în siguranță a datelor de identificare, precum și noi facilități, printre care notificarea prin e-mail”, potrivit comunicatului MAI.

„Așa cum știți deja, HUB-ul de servicii al MAI va constitui nucleul de digitalizare a serviciilor publice oferite de structurile ministerului, oferind servicii electronice ușor de folosit, rapide și de înaltă calitate. 

Pe lângă alte beneficii de ordin tehnic, noua platformă de programare, dezvoltată împreună cu specialiștii din cadrul Direcției Generale pentru Comunicații și Tehnologia Informației, oferă posibilitatea extinderii pentru alte servicii sau chiar pentru alte structuri MAI”, a declarat Lucian Bode.

Citește și: Anunţul zilei despre pensii! Ce a decis Guvernul României, se aplică înainte de 1 iunie 2023

Anul trecut au fost emise 2.413.021 documente de călătorie, dintre care 2.316.273 pașapoarte simple electronice și 96.748 pașapoarte simple temporare.

Numărul paşapoartelor electronice emise în anul 2022 a crescut cu 56% faţă de anul 2021 și cu 50% faţă de anul 2019.