Schimbări importante la pensiile românilor. Se schimbă formula de calcul

Ionel Dancă anunță abrogarea prevederilor OUG 114 legate de fondurile de pensii administrate privat şi faptul că toate comisioanele Casei de Pensii și ASF vor fi reduse.

14 dec. 2019, 10:32
Schimbări importante la pensiile românilor. Se schimbă formula de calcul

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă, a anunțat că Executivul a discutat patru propuneri de modificare a OUG 114 astfel încât să fie împiedicată „distrugerea și naționalizarea” Pilonului 2 de pensii. Potrivit lui Dancă, modificările vor face ca cei care contribuie să rămână cu mai mulți bani în conturi, iar rentabilitatea fondurilor de pensii să crească.

În primul rând, vor fi abrogate cerințele de majorare suplimentară a capitalului pentru administratorii fondurilor de pensii și revenirea la condiția inițială de asigurare a unui capital minim de 4.000.000 de euro la data constituirii.

A doua măsură constă în „modificarea comisionului de administrare a activelor gestionate de fondurile de pensii private calculat în funcție de rata de rentabilitate raportată la rata inflației, prin extinderea perioadei de calculare a ratei de rentabilitate de la 2 la 5 ani.”

De asemenea, vor fi modificate nivelurile comisioanelor. Cel de administrare va fi redus de la 1% la 0,5%, iar comisionul reținut de Casa de Pensii scade de la 0,5% la 0,1%. Totodată, este prevăzută și limitarea tarifelor percepute de ASF la 10% din valoarea acestui comision de administrare reținut de fondurile de pensii.

În al patrulea rând este eliminată opțiunea de transfer a contribuțiilor de la Pilonul 2 de pensii administrate privat la Pilonul public de pensii.

„Prin urmare, abrogarea prevederilor din OUG 114 care au blocat activitatea fondurile de pensii private și modificarea comisioanelor reținute de Casa de Pensii și ASF lasă mai mulți bani în conturile contribuabililor de la Pilonul 2 de pensii și crește rentabilitatea fondurilor de pensii private astfel încât participanții de la Pilonul 2 de pensii să beneficieze de o pensie privată suplimentară mult mai valoroasă”, a mai scris Ionel Dancă într-o postare pe Facebook.

Pe de altă parte, Guvernul pregăteşte noua formula de calcul a pensiilor de stat, anunţă România TV. Există riscul să nu se mai aplice majorarea de 40 la sută. Potrivit legislaţiei în vigoare, pensiile tuturor românilor ar trebui să fie majorate cu câteva sute de lei de la 1 septembrie. În acelaşi timp, guvernul vorbeşte despre gaura de la bugetul de pensii. Colegul meu Dan Maxim a făcut calcule pentru a vedea cu cât ar trebui să crească pensiile.

CU CÂT AR TREBUI SĂ CREASCĂ PENSIILE: 
Punct pensie 2020 – 1775 lei

2019 – 2020
700 lei – 980 lei săgeata sus la fiecare
900 lei – 1260 lei
1000 lei – 1.400 lei
1100 lei – 1.540 lei
1500 lei – 2.090 lei
2000 lei – 2.720 lei
SURSA: calcule Romania TV