Schimbări importante pentru bugetari! În ce caz este posibil cumulul tichetelor de masă cu indemnizația de hrană

Tichetele, reglementate prin Legea 165/2018, pentru cei angajați cu contract individual de muncă cu timp parțial, dar și în cazul cumulului de funcții, biletele de valoare, cu excepția tichetelor cadou și tichetelor culturale, pot fi acordate numai de angajatorii unde salariații au funcția de bază.

04 oct. 2022, 16:56
Schimbări importante pentru bugetari! În ce caz este posibil cumulul tichetelor de masă cu indemnizația de hrană

Acordarea tichetelor de masă este reglementată de legea 165/2018. În cazul angajaților pentru care nu se poate stabili funcția de bază, beneficiarul de bilete de valoare trebuie să aleagă, în scris, angajatorul care i le va acorda, fiind obligat să transmită, în termen de 10 zile lucrătoare, și către ceilalți angajatori opțiunea realizată.

Potrivit Legii 165/2018, art. 31, se spune că:

„(1) Tichetele de masă și voucherele de vacanță prevăzute de prezenta lege nu se acordă personalului care beneficiază de indemnizație de hrană și de indemnizație de vacanță potrivit Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare”.

În concluzie, tichetele de masă se acordă doar la locul de muncă unde salariatul are funcția de bază.

La articolul (31) se reglementează și interdicția de acordare și a tichetelor de masă și a indemnizației de hrană cumulat, dar asta numai în cazul angajaților din sistemul de stat.

În ceea ce privește angajatorii privați, contează ca salariatul să dețină funcția de bază la angajtorul care acordă tichetele.

Citește și: Valoarea tichetelor se majorează cu până la 30 lei. Cine poate primi 380 de lei pe card de luna viitoare

Tichete culturale majorate la 380 de lei

Decizia de majorare a valorii tichetelor a fost publicată în Moitorul Oficial. Valoarea tichetele culturale a fost majorată la suma de maximum 190 de lei/lună, respectiv 380 de lei/eveniment, din septembrie.

Majorarea se aplică până în luna martie a anului 2023 inclusiv. În trecut, valoarea unui tichet cultural era de 170 de lei/lună, respectiv 350 de lei/eveniment, conform DC Bussiness.

Ordinul prevede:

„Art. 1. — (1) Pentru semestrul II al anului 2022, valoarea sumei care se acordă lunar, respectiv ocazional, sub formă de tichete culturale, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificările ulterioare, este de maximum 190 de lei/luna, respectiv de maximum 380 de lei/eveniment.

(2) Valoarea nominală stabilită la alin. (1) se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2023, respectiv februarie 2023 și martie 2023”, conform Ordinului publicat în Monitorul Oficial.

Citește și: Se dau bani în plus de la stat. Ce categorie de români poate beneficia de noile tichete sociale

Conform art. 21 din Legea nr . 165/2018, tichetele culturale se acordă lunar sau ocazional, pentru achitarea de bunuri și servicii culturale precum:

  • abonamente sau bilete la spectacole
  • concerte
  • muzee
  • festivaluri
  • târguri și expoziții
  • parcuri tematice
  • cărți, manuale școlare
  • albume muzicale, filme etc.