Se dau bani în plus de la stat. Ce categorie de români poate beneficia de noile tichete sociale

Persoanele cu dizabilități vor putea beneficia de șase tichete valorice pentru terapie bazată pe sport, potrivit unei propuneri legislative adoptate în unanimitate de către Senat, în calitate de primă Cameră sesizată. Din octombrie, creşte şi valoarea tichetelor de creşă.

11 sept. 2022, 12:29
Se dau bani în plus de la stat. Ce categorie de români poate beneficia de noile tichete sociale

Tichete sociale. Se dau bani mai mulţi de la stat pentru românii cu probleme cronice de sănătate. Propunerea iniţiată de parlamentari PNL modifică legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Astfel, în vederea asigurării asistenţei de recuperare/reabilitare, persoanele cu handicap au dreptul la 6 tichete de valoare anual pentru terapia bazată pe sport, în funcţie de diagnosticul principal şi de fiecare dizabilitate.

Contravaloarea tichetelor se stabileşte şi se actualizează anual prin Hotărâre a Guvernului şi se suportă integral din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, prin Casa de asigurări de sănătate de care aparţine asiguratul.

Video! Culmea crizei energetice! Bucureștenii cu Tesla de zeci de mii de euro stau ore întregi la coadă, noaptea, în parcarea subterană de la mall, ca să-și încarce mașinile electrice gratis

Tichetele se acordă la recomandarea medicului de familie ori a medicului specialist, pe baza planului de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap, respectiv a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap, conform Metodologiei de acordare, utilizare şi decontare a tichetelor aprobată prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii şi solidarităţii sociale, în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a legii, informează Agerpres.

Tichete sociale de creşă. Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor propun ca valoarea tichetelor de creşă să crească cu 50 de lei, la 570 de lei, începând din luna octombrie.

Astfel, un ordin publicat în dezbatere publică şi semnat de Ministerelul Muncii şi Ministerul Finanţelor propune ca suma lunară care se acordă sub formă de tichete de creşă să ajungă la 570 de lei, începând cu lujna octombrie. Este vorba de o majorare de 50 de lei, în prezent valoarea tichetelor fiind de 520 de lei.

Potrivit Ordinului privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creşă pentru semestrul II al anului 2022, pentru semestrul II al anului 2022, începând cu luna octombrie 2022, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare, este de 570 lei.

Cum își bat băncile joc în continuare de români. Ce dobânzi extrem de mici plătesc cele mai mari bănci din România oamenilor care își țin banii la ei. Sub jumătate față de rata inflației. Bancherii fac în țara noastră cele mai mari profituri din Europa

Această sumă se poate folosi pentru achitarea taxelor la creşa la care copilul este înscris. Tichetele se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui căruia i-a fost încredinţat copilul spre creştere şi educare, pe baza livretului de familie.

Tichete sociale. Care sunt actele necesare pentru obținerea tichetelor de creșă

Pentru acrodarea tichetelor de creşă este nevoie ca angajatul să depună următoarele documente:

a) cerere pentru acordarea tichetului de creşă;

b) actul doveditor eliberat de creşa/entitatea asimilată acesteia la care este înscris copilul;

c) documente care să ateste calitatea de părinte, respectiv certificatul de naştere al copilului, în cazul părinţilor naturali, sau hotărârea judecătorească de încuviinţare a adopţiei, în cazul copilului adoptat;

d) documente care să ateste calitatea de tutore, respectiv hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziţia autorităţii tutelare;

e) declaraţie pe propria răspundere că celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creşă, de concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

f) alte documente solicitate de angajator, după caz, potrivit regulamentului intern.