Schimbări în educaţie. Şcolile profesionale se desfiinţează, din nou

Se anunţă schimbări majore în educaţie. Potrivit unui proiect de lege, şcolile profesionale se vor desfiinţa din nou, iar elevii vor trece la licee profesionale.

13 iul. 2022, 23:08
Schimbări în educaţie. Şcolile profesionale se desfiinţează, din nou

Schimbări în educaţie.Şcolile profesionale vor fi din nou desființate, potrivit proiectului de lege a învățământului preuniversitar publicat în dezbatere de Ministerul Educației. Schimbările ar urma să se producă din septembrie 2023.

Schimbări în educaţie. Ce se întâmplă cu şcolile profesionale

Citeşte şi Bacalaureat modificat în noua Lege a Educaţiei. Ce probe vor susţine elevii şi ce înseamnă „Bacalaureat de excepţie”. Vezi proiectul Ministerului Educaţiei

„Începând cu anul școlar 2023-2024, clasele de învățământ profesional, cu durata de 3 ani, reglementat de Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, care funcționează în cadrul școlilor profesionale și liceelor tehnologice, se reorganizează în cadrul liceelor profesionale”, potrivit dispozițiilor tranzitorii ale proiectului Ministerului Educației, citate de edupedu.ro. 

De asemenea, liceele profesionale nu mai pot organiza clase vocaționale sau de filieră teoretică, începând cu anul școlar 2023-2024, iar cele existente intră în lichidare. Adică își duc până la capăt clasele existente și nu mai organizează admitere pentru altele noi.

Filiera profesională va avea patru profiluri: tehnic, servicii, resurse naturale şi protecţia mediului, conform proiectului citat.

„Unităţile de învăţământ liceal profesional se organizează cu o singura filieră şi unul sau mai multe profiluri. În cadrul profilurilor se pot organiza una sau mai multe calificări profesionale sau specializări, conform legii”, se mai arată în documentul aflat în dezbatere.

Reamintim că şcolile profesionale au fost desființate în 2009, de Guvernul Boc, în mandatul de ministru al Educației al Ecaterinei Andronescu. Metoda de desființare a fost atunci aprobarea unei cifre de școlarizare zero, prin Hotărâre de Guvern, pentru admiterea în acel an la aceste unități de învățământ, numite la vremea respectivă Școli de Arte și Meserii (SAM-uri).

Citeşte şi Proiectele de modificare a Legii Educaţiei, lansate în dezbatere publică. Cîmpeanu: Sunt două legi care doresc să reformeze, într-o manieră radicală, sistemul de educaţie