Schimbări majore în Codul Rutier! Ce să faceți ca să nu pierdeți puncte de penalizare

Se anunță schimbări mari în Codul Rutier în 2024. Modificările recente fac referire la un sistem de penalizări creat cu scopul de a disciplina comportamentul șoferilor.

03 feb. 2024, 12:15
Schimbări majore în Codul Rutier! Ce să faceți ca să nu pierdeți puncte de penalizare

Schimbări majore în Codul Rutier. Ca să înțelegem mai bine ce impact pot avea aceste schimbări ar trebui să ne concentrăm pe modul în care sunt atribuite punctele de penalizare. Atunci când se încalcă regulile de circulație, nu se trece ușor peste ele, iar fiecare abatere e pedepsită în funcție de gravitatea ei. Spre exemplu, dacă vorbim de încălcări minore, cum ar fi vorbitul la telefon în timpul mersului, se dau sancțiuni cu cel puțin două puncte de penalizare. Abaterile mai grave, cum ar fi nerespectarea semnalelor agenților de cale ferată, pot atrage până la 6 puncte de penalizare.

Citește și Pensii 2024. Cine este românul care primeşte lunar pe card 22.505 lei

Schimbări majore în Codul Rutier. Punctele se acumulează, iar când ajungeți la pragul de 15 puncte rămâneți fără permis de conducere timp de 30 de zile la prima abatere. În cazul repetării abaterilor în decurs de un an, perioada de suspendare se dublează, ajungând la 60 de zile.

Schimbări majore în Codul Rutier! Ce să faceți ca să nu pierdeți puncte de penalizare

Există, totuși, și o veste bună pentru șoferi, faptul că există posibilitatea ca punctele de penalizare să fie anulate. Această procedură se realizează automat, fără intervenția șoferului, în decurs de 6 luni de la aplicarea sancțiunii. De exemplu, dacă un șofer primește 2 puncte pe 1 februarie, acestea se anulează în iulie, iar dacă primește ulterior o sancțiune de 6 puncte pe 15 aprilie, acestea se anulează în octombrie. Procesul este unul succesiv, aplicându-se fiecărei sancțiuni în parte.

Totuși, în cazul în care șoferul acumulează noi puncte înainte de expirarea termenului de 6 luni, permisul poate fi suspendat, iar toate punctele de penalizare existente sunt șterse automat. Ca să evite surprizele neplăcute, șoferii pot să depună o cerere la Brigada Rutieră pentru a afla numărul exact de puncte acumulate, conform prevederilor articolului 208 din OUG 195/2002.

Sistemul de penalizare se adaptează la natura abaterii. Astfel, pentru fiecare încălcare a regulilor de circulație, polițistul are posibilitatea să acorde între 2 și 6 puncte de penalizare. De exemplu:

  • 2 puncte pentru parcarea neregulamentară sau lipsa centurii de siguranță.
  • 3 puncte pentru oprirea nejustificată sau circulația pe banda de urgență a autostrăzilor.
  • 4 puncte pentru nerespectarea obligațiilor în cazul vehiculelor rămase în pană sau avariate.
  • 6 puncte pentru refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnică.

Citește și Vouchere pentru cheltuieli imediate pentru această categorie de români. Cine poate beneficia