Schimbări majore în Codul Rutier! Permisul de conducere de tip B nu va mai fi valabil pe orice tip de mașină. Ce trebuie să facă șoferii care sunt vizați

Milioane de români ar putea fi afectați de propunerea legislativă lansată la nivel european. Permisul de conducere de tip B ar putea să devină inutil dacă conduci un anumit tip de vehicul. Iată despre ce este vorba.

25 sept. 2023, 13:49
Schimbări majore în Codul Rutier! Permisul de conducere de tip B nu va mai fi valabil pe orice tip de mașină. Ce trebuie să facă șoferii care sunt vizați
Schimbări majore în Codul Rutier! Permisul de conducere de tip B nu va mai fi valabil pe orice tip de mașină. Ce trebuie să facă șoferii care sunt vizați

Un nou tip de permis de conducere ar putea fi necesar pentru milioane de șoferi români, pentru a putea conduce SUV-urile pe care le dețin. Karima Delli, un europarlamentar francez, propune introducerea acestui permis specific pentru SUV-uri. Aceste vehicule au ajuns de cuând în centrul atenției activiștilor pentru mediu din cauza emisiilor poluante și al celor preocupați de siguranța rutieră, din cauza riscurilor pe care le prezintă pentru pietoni și bicicliști.

Citește și: Se schimbă Codul Rutier! De la ce viteză pot rămâne şoferii fără permis de conducere

Vehiculele „nu numai că ocupă mai mult spațiu și sunt mai puțin eficiente din punct de vedere energetic, dar în ceea ce privește siguranța rutieră, ele sunt mai susceptibile de a fi supuse unor coliziuni decât autoturismele ușoare, cu consecințe mult mai grave”, a scris eurodeputatul Verzilor, care conduce lucrările Parlamentului pentru o reformă a normelor Uniunii Europene privind permisele de conducere.

„Mai mult decât atât, permisul categoria B necesar în prezent pentru a conduce autoturismele și camionetele” nu este complet adecvat pentru cele mai grele autoturisme”, a mai argumentat eurodeputatul.

Prin urmare, Karima Delli propune introducerea unui nou tip de permis de conducere, denumit categoria B+, care ar fi aplicabil vehiculelor cu o greutate mai mare de 1,8 tone, inclusiv mașinilor și camionetelor. Conform informațiilor din Politico, șoferii ar putea obține acest permis doar după o perioadă de probă de 2 ani cu un permis B obișnuit, și numai după atingerea vârstei de 21 de ani.

Această inițiativă ar impune șoferilor de SUV-uri grele, cum ar fi Audi Q7, Volvo XC90 și BMW X5, să obțină un alt tip de permis de conducere. Delli a menționat că pot exista excepții pentru situații profesionale sau speciale, precum vehiculele de urgență.

Propunerea ei include, de asemenea, un sistem de permis de conducere bazat pe puncte la nivelul UE, care ar urmări infracțiunile rutiere și ar revoca sau suspenda permisele de la un anumit prag. Un astfel de sistem „are potențialul de a reduce numărul de accidente și decese pe drumurile noastre”, a scris parlamentarul.

În prezent, nu există un sistem la nivelul Uniunii Europene care să coordoneze punctele de penalizare și interdicțiile de conducere, cu toate că pachetul Comisiei Europene privind siguranța rutieră din martie a inclus o propunere pentru introducerea unei interdicții la nivelul UE pentru șoferii care comit infracțiuni grave.

Citește și: Robert Cazanciuc propune ca șoferii care ucid pe șosele să rămână fără permis de conducere pentru 5 ani