Școlile din Estonia urmează să adopte noi modificări. Acestea vor intra în vigoare începând cu septembrie 2026. Astfel, elevii vor începe cursurile la ora 9.00, în loc de 8.00, potrivit planului prezentat pe Eurydice.
Începând cu anul școlar 2026, Estonia va implementa o serie de reforme în școli, menite să creeze un mediu educațional mai prietenos. Autoritățile din această țară baltică doresc să adapteze programul și condițiile din unitățile de învățământ în funcție de nevoile reale ale tinerilor, conform unui plan publicat de rețeaua europeană Eurydice.
Una dintre cele mai importante modificări este ora de începere a cursurilor. Astfel, din septembrie 2026, elevii estonieni vor începe ziua școlară la ora 9:00, nu la 8:00, cum era până acum. Măsura urmărește să reducă oboseala acumulată de adolescenți și să le îmbunătățească randamentul în timpul orelor de curs.
Totodată, autoritățile locale, alături de școli și consiliile educaționale, vor putea ajusta flexibil ora de începere a cursurilor, în funcție de specificul fiecărei zone și pentru a evita aglomerația din trafic la primele ore ale dimineții.
Pachetul de măsuri nu se oprește aici. Deja din toamna anului 2025 vor fi implementate alte reguli ce vizează calitatea timpului petrecut la școală. Spre exemplu, pauza de prânz va fi regândită astfel încât elevii să beneficieze de cel puțin 20 de minute efective pentru a mânca, excluzând timpul pierdut la coadă sau pe drum spre cantină. În acest sens, școlile vor continua să ofere mese calde.
În plus, noile reguli impun și introducerea a cel puțin 20 de minute zilnice de activități în aer liber, încurajând astfel mișcarea și socializarea. Pentru a susține acest stil de viață activ, vor fi amenajate spații sigure pentru parcarea bicicletelor și a trotinetelor.
O altă măsură prevede suspendarea lecțiilor în orice sală de clasă în care temperatura depășește 27°C, protejând astfel sănătatea elevilor în timpul caniculei.
Pentru a asigura deplasarea în siguranță, autoritățile locale vor avea obligația de a furniza transport elevilor care trebuie să traverseze drumuri intens circulate. În plus, personalul școlar, inclusiv profesorii și personalul auxiliar, va trebui să fie instruit pentru a oferi primul ajutor până la sosirea serviciilor medicale, în caz de urgență.