Schimbări majore la nuntă şi botez. Câte prenume poţi să-i pui copilului şi cum poţi să spui „Da” în format electronic

Certificate de căsătorie semnate pe tabletă şi cel mult trei prenume pentru fiecare copil român - acestea sunt schimbările pe care Ministerul Afacerilor Interne vrea să le aducă în legea privitoare la emiterea actelor de stare civilă.

RomaniaTV.net
12 ian. 2019, 05:43
Schimbări majore la nuntă şi botez. Câte prenume poţi să-i pui copilului şi cum poţi să spui „Da” în format electronic

Una dintre modificările esenţiale se referă la modalitatea de păstrare a actelor de stare civilă. Dacă până acum ele se întocmeau în două exemplare originale pe hârtie, noua lege prevede şi semnarea documentelor oficiale în format electronic.

Ulterior, acestea vor fi stocate într-o bază de date astfel că românii plecaţi în străinătate le vor putea obţine printr o simplă cerere la ambasadele sau birourile consulare în ţara în care se află.

Pentru asta însă va fi nevoie de implementarea unui Sistem Informatic iar proiectul de lege nu stabilește când şi cum ar putea acest soft să devină funcțional la nivel național.

În aceeaşi iniţiativă legislativă se prevede că nou născuţii nu vor mai putea avea mai mult de trei prenume iar persoanele care au avut probleme cu legea în ultimii 5 ani , precum control judiciar sau au fost arestaţi, nu au permisiunea de a-şi schimba numele.

De asemenea, dacă termenul de declarare a naşterii unui copil, acela de 30 de zile, a fost depăşit, certificatul de naştere va putea fi obţinut totuşi cu o simplă semnătură a primarului, fără să mai fie nevoie de prea multă birocraţie.

Proiectul se află deocamdată în dezbatere publică