Schimbări majore pentru proiectele de energie regenerabilă. Dan Nica:”Am reuşit scurtarea termenelor şi eliminarea obligativităţii autorizaţiilor”

Europarlamentarul Dan Nica, liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European, anunță schimbări majore pentru proiectele de energie regenerabilă, astfel încât să fie implementate mult mai rapid.

15 nov. 2022, 13:48
Schimbări majore pentru proiectele de energie regenerabilă. Dan Nica:”Am reuşit scurtarea termenelor şi eliminarea obligativităţii autorizaţiilor”

Europarlamentarul Dan Nica a anunțat că luni, au fost adoptate mai multe modificări legislative privind implementarea mai rapidă a proiectelor de energie regenerabilă, prin reducerea, în unele cazuri, a eliminării termenelor pentru acordarea autorizaţiilor.

Citește și Europarlamentarul Dan Nica, despre aderarea la Spațiul Schengen: ”Cerem imperativ să se pună capăt discriminării românilor în UE!”

”Se introduce pentru instalaţiile solare sub 50 kW o procedură simplă de notificare, fără să mai fie nevoie de vreo aprobare. Reuşim, practic, o schimbare majoră, pentru că termenele actuale de implementare a proiectelor pentru energiile regenerabile merg până la şapte ani, şi asta nu doar în România, ci şi în Germania. Este o lentoare inadmisibilă, cauzată de o birocraţie excesivă, căreia îi punem capăt”, a subliniat Dan Nica, într-un comunicat de presă.

Liderul delegației PSD în Parlamentul European a transmis că în Comisia europarlamentară pentru Industrie, Energie şi Cercetare (ITRE), a obţinut un sprijin larg pentru modificarea Directivei privind energiile regenerabilele.

„În Comisia europarlamentară pentru Industrie, Energie şi Cercetare (ITRE), am obţinut un sprijin larg pentru modificarea Directivei privind energiile regenerabilele, în vederea diversificării surselor de energie în UE şi pentru accelerarea dezvoltării energiei regenerabile, pentru a înlocui combustibilii fosili în consumul casnic şi industrial”, a declarat Dan Nica, în calitate de coordonator al eurodeputaţilor Grupului S&D din comisia ITRE.

Se reduc termenele limită pentru acordarea autorizaţiilor

Totodată, Dan Nica a explicat ”că se reduc termenele-limită pentru acordarea autorizaţiilor în cazul proiectelor din zonele de accelerare a energiei din surse regenerabile. Fiecare stat membru va stabili ce zone sunt mai potrivite pentru instalarea accelerată de instalaţii pentru producerea de energie din surse regenerabile”.

„Termenul maxim de aprobare va fi de 9 luni, inclusiv pentru elementele de reţea energetică aferente acestora şi racordarea la reţea, şi de maxim 6 luni pentru creşterea capacităţii sau pentru instalaţii noi cu o capacitate electrică mai mică de 150kW, precum şi pentru racordarea acestora la reţea”, a spus Dan Nica.

În afara zonelor prioritare, pentru aceleaşi tipuri de proiecte precum cele menţionate, termenele vor fi de 18 luni (faţă de cei 2 ani propuşi de Comisia Europeană), respectiv de 1 an, a mai precizat social-democratul.

„În cazul echipamentelor de energie solară în structuri artificiale, inclusiv clădiri, procesul de acordare a autorizaţiei pentru instalarea echipamentelor de energie solară, inclusiv a instalaţiilor solare integrate în clădiri, în structuri artificiale existente sau viitoare, cu excluderea suprafeţelor de apă artificială, aprobarea proiectului va trebui să fie făcută în maxim 3 luni şi se introduce, pentru instalaţiile solare sub 50 kW, o procedură simplă de notificare. De asemenea, cerinţele pentru construcţii în vigoare urmează să fie eliminate. Instalaţia de energie solară integrată în clădiri va fi scutită de evaluarea impactului asupra mediului”, a transmis Dan Nica.

El a mai precizat că o altă noutate va fi termenul de verificarea a cererilor, de către autorităţile publice, de 30 de zile de la data depunerii cererilor pentru instalaţii noi de energie regenerabilă, cu excepţia cererilor pentru instalaţii cu o capacitate electrică mai mică de 150 kW. Pentru astfel de instalaţii şi pentru noi aplicaţii de realimentare a centralelor, faza de verificare se va finaliza în termen de 15 zile.

Citește și Europarlamentarul PSD Dan Nica: România este pregătită de 11 ani să intre în Schengen