Schimbări mari la Evaluarea Naţională. Profesorii au o nouă obligaţie, prin lege: Face parte din fişa postului

Modificări importante privind Evaluarea Naţională a elevilor din România. Profesorii sunt obligați prin fișa postului să participe la examenele naționale ale elevilor, atrag atenția inspectorii școlari, printr-o informare trimisă recent.

RomaniaTV.net
27 mai 2019, 14:06

Profesorii asistenți la examenele naționale încheie un contract civil de furnizare de servicii pentru activități independente ocazionale cu directorii școlilor în care vor participa la examene. Cheltuielile de transport, cazare și diurnă pentru profesorii care participa la aceste examene sunt decontate de școlile unde aceste cadre didactice au funcția de baza, scrie protalinvatamant.ro.

În 2018, pentru corectarea lucrărilor elevilor care au susținut bacalaureatul, profesorul evaluator a fost plătit cu 9,35 lei de fiecare lucrare corectată. La probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale ale bacalaureatului, un profesor examinator de la limba română a fost plătit cu 4,80 lei pentru fiecare candidat, mai puțin decât colegul sau care a evaluat elevii la limba modernă și care a fost plătit cu 7,40 lei pentru fiecare candidat. Profesorii evaluatori care au făcut parte din comisiile județene sau regionale de contestații la bacalaureat au fost plătiți cu 9,35 lei de fiecare lucrare corectată, aceste tarife fiind stabilite prin OMEN 3913/07.06.2018.

Vă prezentăm mesajul integral transmis de inspectoratul școlar:

„Către unitățile de învățământ de stat și particular de pe rază județului Ilfov

În atenția:
Doamnei/domnului director,

Aprobat,
Inspector Școlar General,
Prof. COSTEA Florentina Ecaterina

Referitor la:
Propunerile unităților de învățământ privind cadrele didactice participante la examenul național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, 2019.

Având în vederea prevederile Metodologiei de organizare a examenului național de bacalaureat 2011, valabilă și pentru anul 2019, va solicităm să transmiteți propuneri de cadre didactice care să facă parte din comisiile pentru probele scrise din cadrul examenului național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, 2019, conform tabelelor de mai jos (Anexă 1, Anexă 2).

Termen 15. 06.2019.

În mod obligatoriu, fiecare unitate de învățământ gimnazial și liceal va face propuneri de profesori asistenți/membri în comisie.

Pentru profesorii evaluatori fac propuneri unitățile de învățământ liceal.

Propunerile se aprobă în Consiliile profesorale și devin obligatorii pentru cadrele didactice respective. Menționăm faptul că obligația cadrelor didactice de a participa la examenele naționale face parte din Fișa postului acestora și reprezintă criteriu de evaluare anuală.

Tabelele înregistrate în unitatea de învățământ, semnate și ștampilate de director se depun la secretariatul ISJ Ilfov.

Formatul electronic, editabil, se transmite pe adresa e-mail a secretarului Comisiei județene de bacalaureat, [email protected] și [email protected].

2(d) Un exemplar al tabelelor semnate de cadrele didactice rămâne în școală”.