Schimbările climatice ameninţă gheţarii din zona himalayană

Schimbările climatice amenință ghețarii aflați de-a lungul bazinului râului himalayan Dudh Koshi, unde se află unele dintre cele mai înalte vârfuri muntoase ale lumii, printre care și muntele Everest, conform unui nou studiu publicat în revista The Cryosphere.

28 mai 2015, 18:28
Schimbările climatice ameninţă gheţarii din zona himalayană

Bazinul Dudh Koshi se întinde pe mai mult de 4.000 de kilometri pătrați. Ghețarii coboară pe coastele abrupte ale munților spre văile de la poale, modificând relieful regiunii. Fenomenul de încălzire globală amenință să modifice definitiv acest peisaj ancestral himalayan, potrivit Agerpres.

Conform noului studiu, până în anul 2100 ghețarii care definesc această regiune a globului ar putea să-și piardă peste 70% din masă. Chiar și muntele Everest pare deja să resimtă efectele încălzirii globale. Anul trecut un imens bloc de gheață s-a desprins de pe „acoperișul lumii” și s-a prăbușit peste una dintre rutele cele mai folosite pentru ascensiune, curmând viețile a 16 alpiniști.

Coordonatorul acestui studiu, Joseph Shea, cercetător la International Center for Integrated Mountain Development, a susținut că bazinul Dudh Koshi oferă condițiile ideale pentru a studia schimbările survenite din cauza încălzirii globale.

Ghețarii au nevoie de zăpezi și de temperaturi scăzute pentru a rămâne în echilibru. În Nepal, majoritatea ninsorilor se produc în perioada musonică — aproximativ 77% din precipitațiile din regiune cad în această perioadă. Oamenii de știință încă studiază modul în care schimbările climatice vor afecta anotimpul ploios. Unele rezultate preliminare indică o scădere a volumului total al precipitațiilor, chiar dacă în anumite zile ale anotimpului ploios se pot înregistra căderi de apă peste media obișnuită.

„În acest bazin situația nu este diferită față de alte locuri. Este fizică simplă: cu cât cresc temperaturile, cu atât se topește mai multă gheață”, a comentat Joseph Shea.

Creșterea temperaturilor va duce la înălțarea liniei de îngheț (altitudinea de la care încep ghețurile „veșnice”) pe munte, expunând topirii un mai mare volum de gheață și reducând zona în care ghețarii primesc zăpadă proaspătă. Estimările acestui studiu indică faptul că linia de îngheț ar putea să se ridice cu 1.200 de metri până în anul 2100, ceea ce ar expune majoritatea ghețarilor din regiune la temperaturi de peste 0 grade Celsius în lunile de vară.

Scăderea volumului ninsorilor și topirea ghețurilor reprezintă rețeta dezastrului pentru ghețari. Conform estimărilor, începând cu anul 1961 bazinul Dudh Koshi a pierdut 15,6% din volumul ghețarilor, care, la rândul lor, au ajuns să acopere o suprafață cu 20% mai mică. Această tendință va continua, iar cele mai optimiste estimări indică faptul că până în 2100 acești ghețari vor pierde 70% din volumul de gheață, în timp ce cele mai pesimiste vorbesc chiar de pierderi de 99% care ar echivala cu dispariția completă a ghețarilor himalayeni.

CITEŞTE ŞI: Efectele schimbărilor climatice. Un gheţar de 10.000 de ani, din Antarctica, va dispărea până în 2020 VIDEO