Schimbările climatice influenţează evoluţia sarcinii. Dr. Istoc: Pot aparea avortul spontan, deshidratarea, hipersensibilitatea

Schimbarile climatice produse de-a lungul unui an aduc multiple schimbari ale organismului uman, care, de multe ori sunt sub forma unor afectiuni sau efecte negative asupra sanatatii noastre. La fel ca toti ceilalti, femeile insarcinate se confrunta cu influentele negative ale schimbarilor de temperatura, acest lucru afectand atat starea acestora, cat si evolutia fatului.
Roxana Gagiu
14 sept. 2016, 19:21
Schimbările climatice influenţează evoluţia sarcinii. Dr. Istoc: Pot aparea avortul spontan, deshidratarea, hipersensibilitatea

Cercetatorii au descoperit ca expunerea la temperaturi ridicate in timpul sarcinii creste riscul de a da nastere unor copii cu greutate scazuta. De asemenea, studiile arata ca incalzirea globala dramatica ar putea duce la nasterea unor copii mai putin sanatoasi pe termen lung.

Doctorul Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie, ne explica cum influenteaza temperatura aerului evolutia sarcinii si care sunt efectele sale asupra mamei si a fatului.

Efectele adverse si perioadele sarcinii

In primul trimestru de sarcina pot aparea simptome din cauza schimbarilor climatice care produc deregrari hormonale, precum scaderea apetitului, scaderea in greutate, greata, varsaturi, crampe abdominale, infectii vaginale, dureri de cap , durere la nivelul sanilor.

In al doilea trimestru, simptomele raman aceleasi in mare parte, insa se accentueaza si afecteaza mai mult, acestea pot fi cresterea in greutate, Ameteala, retentia de lichide, crampe abdominale, hemoroizi, infectii vaginale, dureri de spate, dureri de cap, insomnie.

Al treilea trimestru de sarcina poate fi un cosmar din cauza modificarilor hormonale create de temperaturile ridicate. Femeile inarcinate pot suferi de arsuri abdominale, indigestie, constipatie, ameteala, umflarea membrelor, retentie de lichide, hemoroizi, infectii vaginale, dureri de spate, dureri de cap, insomnie, disconfort in timpul somnului, urinarea frecventa, tumefierea articulatiilor, crampe ale membrelor inferioare, cresterea tensiunii arteriale, caderea parului, anemie.

„Simptomele pot varia, insa, in cazul femeilor insarcinate, pe langa simptomele care le creeaza disconfort accentuat, pot aparea avortul spontan, deshidratarea, hipersensibilitatea, contractii prematura in primele luni, dezlipirea placentei, insuficienta renala si lista poate continua. Nou-nascutul este sensibil la temperaturi prea ridicate sau prea scazute, din cauza capacitatii sale limitate de reglare a temperaturii. Deshidratarea, afectiuni renale, nastere prematura, greutate mica la nastere sunt asociate cu expunerea la caldura mamei in timpul sarcinii”, explica dr. Silviu Istoc.

Schimbarile climatice si nasterea prematura

Cercetatorii de la Universitatea Ben-Gurion din Negev si Universitatea Harvard au studiat legatura dintre greutatea la nastere a copilului si temperatura aerului in timpul sarcinii. Rezultatele au fost destul de relevante, avand in vedere ca o crestere de 8,5 ° C in ultimul trimestru cu expunere medie a fost asociata cu o scadere de 170g din greutatea nou-nascutului.

„Odata cu cresterea temperaturilor pe parcursul ultimului secol si a emisiilor de gaze cu efect de sera s-a ajuns la directionarea atentiei noastre asupra efectelor produse de caldura. Am constatat ca expunerea la temperaturi ridicate in timpul sarcinii creste riscul de greutate mica la nastere si poate provoca nastere prematura”, afirma dr. Silviu Istoc.

Temperatura influenteaza sexul copilului

Un studiu realizat in anul 2012 a constatat ca atunci cand temperaturile cresc in tara, se nasc mai multe fetite decat baieti. Acest lucru intareste rezultatele cercetarilor anterioare care sugereaza ca temperatura joaca un rol foarte important pentru evolutia sarcinii.

„Inregistrarile arata ca in anii cu temperaturi ridicate in aproape toate anotimpurile au fost adusi pe lume mai multi copii de sex feminin. Explicatia posibila ar fi ca temperatura influenteaza procesul de formare a zigotului. Mamele care asteapta baietei au o sarcina mai grea, iar schimbarile climatice bruste ar putea duce la imposibilitatea de a duce la bun sfarsit o astfel de sarcina”, spune dr. Silviu Istoc.

Sensibilitatea fatului este accentuata de caldura aerului

Cu ajutorul recensamintelor si a inregistrarilor climatice vechi de 150 de ani, profesorul suedez de sanatate publica, Ralph Catalano, si colegii sai sugereaza ca fluctuatiile rapide si mari de temperatura ar putea duce la scurtarea vietii oamenilor si la dificultati de reproducere. Studiul concluzioneaza ca mamele sunt mai susceptibile de a suferi un esec in sarcina cu fetusii de sex masculin atunci cand este cald si de a avea un succes al sarcinii atunci cand este frig.

„De cele mai multe ori, fatul de sex masculin este mult mai fragil, mai sensibil decat cel feminin, acest lucru se observa din evolutia sarcinii si starea generala a mamei. Cele mai multe complicatii au fost evidentiate in cazul sarcinilor cu baieti, acelasi lucru se intampla si in cazul nasterilor premature”, completeaza dr. Silviu Istoc.

Aparitia starilor de anxietate

Cu totii experimentam stari de neliniste, anxietate si depresie la trecerea de la un anotimp la altul, de la o temperatura la alta. Toate aceste dereglari nu sunt deloc constructive, din contra, ele afecteaza starea generala de sanatate si ne fac sa avem un randament mai scazut in activitatile pe care le intreprindem.

„Multe dintre pacientele mele trec prin stari depresive atunci cand se produce trecerea de la frig la cald si invers. Aceste modificari sunt daunatoare pentru copil, el fiind conectat continuu cu mama sa, iar orice modificarea a ei, produce o modificarea a evolutiei fatului. Este indicat sa se realizeze terapii si activitati de relaxare pentru a evita astfel de dereglari”, afirma dr. Silviu Istoc.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică