Schimbările climatice vor afecta viaţa pe Terra în următorii 30 de ani. Avertismentul specialiştilor

Potrivit unui raport realizat de Grupul Interguvernamental de experţi în evoluţia climei, schimbările climatice vor afecta viaţa pe Terra în următorii 30 de ani sau chiar mai devreme.

23 iun. 2021, 14:17
Schimbările climatice vor afecta viaţa pe Terra în următorii 30 de ani. Avertismentul specialiştilor
Schimbările climatice vor afecta viaţa pe Terra în următorii 30 de ani. Avertismentul specialiştilor

Schimbările climatice vor afecta viaţa pe Terra în următorii 30 de ani, arată un raport realizat de specialiştii de la GIEC (Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei, organism al ONU), relatează miercuri AFP.

Schimbările climatice vor afecta viaţa pe Terra în următorii 30 de ani

Citeşte şi PROGNOZA METEO 23 iunie. Ne aşteaptă zile de foc, de miercuri temperaturile urcă până la 39 de grade Celsius

Specialiştii avertizeză că indiferent de ritmul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră,  impactul devastator al încălzirii climatice asupra naturii şi umanităţii se va accelera şi va deveni dureros de palpabil înainte de 2050.

„Viaţa pe Pământ se poate reface după schimbări climatice majore, evoluând spre noi specii şi creând noi ecosisteme. Omenirea nu poate”, notează rezumatul tehnic al experţilor GIEC.

Raportul de evaluare al specialiştilor GIEC are 4.000 de pagini şi este mult mai alarmist decât precedentul din 2014, având scopul de a influenţa deciziile politice. Raportul va fi publicat abiat în februarie 2022, după aprobarea sa prin consens de către cele 195 de state membre.

Printre cele mai importante concluzii ale raportului se numără o reducere a pragului peste care încălzirea globală poate fi considerată acceptabilă. Prin semnarea Acordului de la Paris în 2015, comunitatea internaţională s-a angajat să limiteze încălzirea globală la 2 grade Celsius – ideal 1,5 grade Celsius – în comparaţie cu era preindustrială.

Specialiştii de la GIEC estimează că, de acum înainte, depăşirea cu 1,5 grade Celsius ar putea antrena „treptat, consecinţe grave, timp de secole, uneori ireversibile”.

Avertismentul experţilor: Ce e mai rău urmează să vină

Potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale, probabilitatea ca acest prag de 1,5 grade Celsius pe parcusul unui an să fie depăşit până în 2025 este de 40%.

„Ce e mai rău urmează să vină, cu implicaţii asupra vieţii copiilor şi nepoţilor noştri, mult mai mari decât asupra noastră”, scrie GIEC.

Clima s-a schimbat deja. În timp ce creşterea temperaturilor medii de la mijlocul secolului al XIX-lea a atins 1,1 grade Celsius, efectele sunt deja grave şi vor fi din ce în ce mai violente, chiar dacă emisiile de CO2 sunt reduse.

Pentru unele animale şi soiuri de plante, poate fi chiar prea târziu: „Chiar şi la + 1,5 grade Celsius, condiţiile de viaţă se vor schimba dincolo de capacitatea anumitor organisme de a se adapta”, subliniază raportul, menţionând recifele de corali de care depinde jumătate de miliard de persoane.

Printre speciile în pericol se numără animalele din Arctica, un teritoriu care se încălzeşte de trei ori mai rapid decât media. Aici, pot dispărea şi moduri de viaţă ancestrale ale oamenilor care trăiesc în strânsă legătură cu gheaţa.

Agricultura, creşterea animalelor, pescuitul, acvacultura … „În toate sistemele de producţie a alimentelor, pierderile bruşte se intensifică”, observă, de asemenea, proiectul de raport, indicând pericolele climatice drept „principalul factor determinant”.

„Nivelurile actuale de adaptare vor fi insuficiente pentru a răspunde riscurilor climatice viitoare”, avertizează GIEC.

Citeşte şi Avertizare meteo. COD ROŞU de caniculă, temperaturile vor trece de 40 de grade. Disconfort termic ridicat în Bucureşti

În 2050, sute de milioane de persoane care trăiesc în oraşe de coastă vor fi ameninţate de inundaţii mai frecvente, cauzate de creşterea nivelului mării, care la rândul său va duce la migraţii semnificative.

În oraşe, la o creştere a temperaturilor cu 1,5 grade Celsius, alte 350 de milioane de persoane vor fi expuşi penuriei de apă, în timp ce la o creştere cu 2 grade Celsius vor fi afectate alte 400 de milioane de persoane. Chiar şi la o creştere cu 0,5 grade Celsius, alte 420 de milioane de persoane vor fi expuse riscurilor din cauza valurilor de căldură extreme.

„Costurile de adaptare pentru Africa ar urma să crească cu zeci de miliarde de dolari anual la o creştere peste 2 grade Celsius”, potrivit documentului.

Experţii subliniază, de asemenea, pericolul efectelor în cascadă. Unele regiuni (estul Braziliei, Asia de Sud-Est, China centrală) şi aproape toate zonele de coastă ar putea fi afectate de trei sau patru catastrofe meteo simultane, sau mai multe: caniculă, secetă, ciclon, incendii, inundaţii, boli transmise de ţânţari…

Trebuie de asemenea luate în considerare şi efectele amplificatoare ale altor activităţi umane dăunătoare planetei, notează raportul: distrugerea habitatelor, supra-exploatarea resurselor, poluarea, răspândirea bolilor…

„Lumea se confruntă cu provocări complexe”, comentează Nicholas Stern, specialist în costurile economice ale schimbărilor climatice, care nu a contribuit la redactarea textului.

De asemenea, nu trebuie uitate incertitudinile din jurul „punctelor de vârf”, elemente cheie a căror modificare substanţială ar putea conduce sistemul climatic către o schimbare violentă şi iremediabilă.

Peste 2 grade Celsius, topirea calotelor glaciare din Groenlanda şi vestul Antarcticii (care conţin suficientă apă pentru a determina o creştere a nivelului mării cu 13 metri) ar putea provoca, de exemplu, o situaţie iremediabilă, conform cercetărilor recente.

Acesta este motivul pentru care „fiecare fracţiune de grad contează”, insistă GIEC, în condiţiile în care, la un alt punct de ruptură, bazinul Amazonului – unul dintre plămânii planetei – s-ar putea transforma într-o savană.

În faţa acestor probleme sistemice, nu există un remediu miraculos unic. În schimb, o singură acţiune poate avea efecte pozitive în cascadă.

De exemplu, conservarea şi restaurarea pădurilor de mangrove şi a pădurilor subacvatice de kelp măresc stocarea carbonului, însă protejează şi de inundaţii, oferind în acelaşi timp habitat pentru multe specii şi hrană pentru populaţiile de coastă.

În pofida concluziilor alarmante, raportul GIEC oferă de asemenea o notă de speranţă. Omenirea îşi poate încă orienta destinul către un viitor mai bun, luând măsuri ferme în prezent pentru a încetini schimbările galopante din a doua jumătate a secolului.

„Avem nevoie de o transformare radicală a proceselor şi a comportamentelor la toate nivelurile: indivizi, comunităţi, companii, instituţii şi guvern”. „Trebuie să ne redefinim modul de viaţă şi consumul”, concluzionează experţii GIEC, potrivit Agerpres. 


loading...