Schwarzenegger: America rămâne VERDE în ciuda liderului ei nebun

Datoria guvernelor este să protejeze cetăţenii de efecte mortale ale modificărilor climatice, a declarat AFP Arnold Schwarzenegger, dând asigurări că Statele Unite rămân mai ”verzi” decât se crede, în pofida faptului că Donald Trump doreşte să iasă din Acordul de la Paris.

RomaniaTV.net
04 dec. 2018, 21:31
Schwarzenegger: America rămâne VERDE în ciuda liderului ei nebun

Fostul Mister Univers, celebru prin rolul său în filmul Terminator înainte să intre în politică, a venit în Polonia la a 24-a Conferinţă anuală a ONU pe tema modificărilor climatice. Într-un interviu acordat AFP, el s-a declarat ”în cruciadă pentru mediu” şi a îndemnat lumea întreagă să se alăture acestei lupte.

COP24, reunită la Katowice, urmează să permită unui număr de aproape 200 de ţări să se pună de acord asupra regulilor de punere în aplicare a Acordului de la Paris care vizează limitarea încălzirii planetei şi efectele dezastruoase ale acesteia, news.ro.

”Eu cred că responsabilitatea guvernelor constă în a proteja oamenii. Dacă avem armate, le avem pentru a respinge atacuri, Ei, bine, acesta este cel mai mare atac”, a insistat fostul guvernator al Californiei.

”Şapte milioane de persoane mor în fiecare an din cauza poluării (aerului). 25.000 dintre ele mor în America. Dacă renunţăm să ne batem împotriva acestui lucru, ceva nu e în regulă cu noi”.

În cele două mandate la conducerea celui mai mare şi celui mai bogat stat american, Schwarzenegger a ajutat California să devină o adevărată putere verde.

El a promulgat legi care le oferă conducătorilor statului şi administraţiilor locale instrumente în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră şi limitarea extinderii urbane. El a promovat energii regenerabile şi tehnologii verzi.

Iar în pofida voinţei preşedintelui american de a retrage Statele Unite din Acordul de la Paris din 2015, fostul actor se declară oprimist în privinţa atitudinii generale a americanilor.

”Faptul că Donald Trump a a ieşit din Acordul de la Paris nu înseamnă că America a ieşit” din el, a subliniat Schwarzenegger, informează news.ro.

”Toate statele noastre care erau favorabile mediului se vor afla mereu în aceeaşi direcţie. Toate oraşele noastre din America merg în aceeaşi direcţie, ele sunt în continuare în Acordul de la Paris”.

”Oamenii investesc în economia verde. Aceasta este o industrie în expansiune şi oamenii trebuie să înţeleagă că trebuie să acţionăm cu toţii împreună. America o face, iar dacă liderul nostru nebun nu o face, aşa să fie!”.

În campania sa electorală, Trump a promis în mai multe rânduri să apere minerii din minele de cărbune şi chiar să redeschidă mine închise.

COP24 are loc la Katowice – capitala cărbunelui polonez -, iar Guvernul de la Varşovia, care îşi apără industria huilei, promovează o ”justă tranziţie” care să reducă treptat utilizarea cărbunelui şi să-i protejeze pe mineri şi locurile lor de muncă, potrivit news.ro.

Însă, în opinia lui Schwarzenegger, argumentul potrivit căruia vrei să protejezi o economie dependentă de combustibili fosili este eronat.

”Tehnologiile verzi creează un mare număr de locuri de muncă, iar adevărul este că nu avem de ales între unele şi celelalte. Putem să protejăm mediul şi să protejăm economia în acelaşi timp”, a subliniat el.

Potrivit Institutului american al tehnologiilor verzi avansate (AEE), peste o jumătate de milion de persoane muncesc în economia verde în California, adică de şase ori numărul minerilor de cărbune de pe întregul teritoriu al Statelor Unite, informează news.ro.

”Noi avem prima economie a Statelor Unite şi avem cele mai stricte legi în domeniul mediului, ceea ce arată că una n-o exclude pe cealaltă”, a insistat Schwarzenegger.

”Trebuie să facem astfel încât toată lumea să audă acest mesaj, şi anume că trebuie ca fiecare să participe la asta, indiferent că îşi cumpără o maşină electrică, stinge lumina sau aerul condiţionat când pleacă de acasă ori instalează panouri solare acasă… Oricare ar fi acest gest, oamenii trebuie să-l facă, pentru ca să câştigăm toţi”.