SCINDAREA PNL. Tăriceanu şi-a lansat Iniţiativa Liberală. „PLECĂM dacă se realizează fuziunea cu PDL” VIDEO

Călin Popescu Tăriceanu a lansat, joi, la un hotel din nordul Capitalei, Grupul de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale, o alternativă la PNL-PDL. Mai mulţi parlamentari liberali, dar şi foştii miniştri Daniel Chiţoiu, Daniel Barbu, Radu Stroe şi Andrei Gerea i s-au alăturat lui Tăriceanu în acest demers. Totodată, la Grupul fondat de şeful Senatului vor adera şi europarlamentarii Renate Weber şi Norica Nicolai.

RomaniaTV.net
12 iun. 2014, 13:02
SCINDAREA PNL. Tăriceanu şi-a lansat Iniţiativa Liberală. „PLECĂM dacă se realizează fuziunea cu PDL” VIDEO

Fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, a deschis evenimentul găzduit în Sala „Blaga” a hotelului în care se lansează ONG-ul lui Călin Popescu Tăriceanu.

„Suntem aici dintr-o dezamăgire. Putem fi încă liberali în PNL astăzi. Suntem aici dintr-un motiv de conştiinţă. Ceea ce s-a întâmplat în Partidul Naţional Liberal ne îngrijorează, ne-a tulburat. Această îngrijorare ne adună astăzi, avem colegi care au fost sau sunt primari, foşti miniştri, colegi care au fost mult timp în serviciul public. Suntem aici dintr-o necesitate, din necesitatea de a apăra convingerile şi valorile liberale. Ni se pare nouă că aceste valori sunt puse în pericol. Liberalismul să rămână viu în România, a spus Barbu.

Fostul preşedinte al PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, a lansat un apel la liberalii prezenţi să stopeze aderarea PNL la Partidul Popular European şi fuziunea cu PDL, fapt ce ar echivala cu renunţarea la 139 de ani de tradiţie liberală în România. „Dacă electoratul nostru voia să dea votul nostru lui Traian Băsescu sau unui partid al dreptei populare avea de unde să aleagă (…) Acum se încearcă din noua distrugerea PNL, dar acestor oameni trebuie să le spunem că noi nu vom abandona liberalismul. Haideţi să ne reunim cu toţii în ceea ce ar însemna rezistenţa liberală”, a spus Tăriceanu.

Acesta a apreciat că aceste două decizii majore luate după alegerile europarlamentare au fost impuse de la vârf dând curs, în ultimă instanţă, dorinţelor lui Traian Băsescu din perioada 2005-2006. „Atunci am reuşit să împiedic acest plan diabolic şi să salvez PNL cu preţul unor pierderi importante. Astăzi se încearcă să se ia partidul cu tot cu istoria sa. Liberalismul ca ideologie politică a libertăţii nu poate fi de vânzare„, a spus fostul premier.

Tăriceanu RUPE PNL: 18 parlamentari merg în ONG-ul şefului Senatului. NUME-SURPRIZĂ, pe listă

Lui Klaus Johannis i-a imputat că şi-a asumat punerea în aplicare a deciziilor luate de către Crin Antonescu după eşecul de la europarlamentare. „Preşedintele interimar al partidului, care ştie prea puţine despre istoria, tradiţia şi valorile PNL pare dispus să şteargă toate acestea cu buretele pentru a ajunge candidat la alegerile prezidenţiale„, susţine Tăriceanu. „Dacă vreţi să vă duceţi în braţele lui Traian Băsescu, ale PPE şi PDL, duceţi-vă, dar lăsaţi PNL celor care vor să slujească cauza liberalismului, ca şi înaintaşii noştri, a spus liberalul.

Tăriceanu a explicat celor prezenţi şi motivele pentru care PNL a ajuns în situaţia dificilă de astăzi, în care o mare parte a electoratului liberal s-a vădit a fi alcătuit din votanţi în vârstă, din mediul rural, cu un nivel al educaţiei mai redus. „PNL a intrat în competiţie pe acelaşi electorat ca al PSD. PNL nu a reuşit să aducă la vot cetăţenii educaţi, din profesii liberale, funcţionarii publici, cei din mediul privat. Pe scurt, clasa de mijloc pe care PNL a creat-o şi a recreat-o, a întors spatele partidului„, a constatat fostul premier.

Deputatul PNL Mihai Stănişoară, prezent şi el la lansarea Grupul de iniţiativă, este de părere că mulţi parlamentari şi aleşi locali susţin această iniţiativă.

„Eu ştiu că este o construcţie nu împotriva a ceva, ci pentru, o construcţie pozitivă. Sunt în jur de 15 parlamentari prezenţi, dar ei sunt mult mai mulţi şi acest lucru se va vedea în perioada următoare. Asistăm la un moment zero pentru liberalismul din România, mă refer la votul dat de electoratul urban la europarlamentare. Să fiţi convinşi că sunt numeroşi reprezentanţi din administraţia locală care susţin această idee. Astăzi e doar un grup de iniţiativă, care doreşte o dezbatere punând ca obiectiv interesul public, despre ce se întâmplă cu liberalismul în România”, a spus Stănişoară, la România TV.
 
Fostul ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a precizat că grupul este împotriva fuziunii de PNL cu PDL şi a avertizat asupra plecărilor din partid.

„Astăzi ne-am adunat un număr de 5-600 de persoane care credem în valorile liberale, care dorim să păstrăm identitatea liberală în România. Credem că deciziile luate de conducerea centrală a PNL, legate de ruperea USL, de excluderea unor lideri, miniştri, pentru opinii divergente, ne-au făcut să ne adunăm. Suntem împotriva fuziunii de PNL cu PDL, mai ales că această decizie este nestatuară, a fost luată de o conducere interimară. Dacă se crează un alt partid în urma fuziunii dintre PNL şi PDL, noi, automat, ne situăm în afara noului partid. Aşteptăm congresul PNL din 28-29 iunie, pentru a vedea deciziile de atunci”, a declarat, pentru România TV, fostul ministru Daniel Chiţoiu.

 
„Sunt peste 200 de primari, consilieri judeţeni, locali, care ne împărtăşesc ideile. Ceea ce înseamnă cam 15% din aleşii locali ai PNL. Dar credem că, după Congres, vor veni mai mulţi”, a mai spus Chiţoiu.
 
Fostul ministru Radu Stroe a vorbit şi el despre ruperea PNL. „Gestul nostru nu întâmplător se produce astăzi, cu circa cu două săptămâni înainte de congres. Vrem să atragem atenţia colegilor din PNL să oprească această gravă greşeală a fuziunii cu PDL. Dacă lucrurile acestea nu se vor întâmpla, vă asigur că sunt foarte mulţi oameni care sunt pe drum deja”, a declarat Stroe, la România TV.
 
Întrebat care care sunt europarlamentarii care se alătură Iniţiativei, Stroe a spus că este vorba de Renate Weber şi de Norica Nicolai. „Şi mai e pe drum unul”, a completat Stroe.
 

La lansarea Iniţiativei lui Călin Popescu Tăriceanu au participat fostul ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu, fostul ministru de Interne, Radu Stroe, fostul ministru al Economiei, Andrei Gerea, parlamentarii PNL Daniel Barbu, Mihai Stănişoară, Mirel Taloş şi Ovidiu Silaghi, proaspăt înscris în PSD. În sală au fost aproximativ 500 de participanţi, printre ei şi secretarul general adjunct al Guvernului, Andreea Lambru.

Călin Popescu Tăriceanu declara, săptămâna trecută, că poartă discuţii cu liberalii nemulţumiţi de proiectul fuziunii PNL cu PD şi nu excludea varianta formării unui nou partid politic care să reprezinte pe viitor liberalismul în România.

„Probabil, în curând va trebui să anunţăm ceva. În măsura în care aceste frământări capătă o formă şi o concluzie concretă, vă vom ţine la curent. Acum nu am ce să spun decât îngrijorarea şi regretul că PNL pare înscris în mod iremediabil şi irevocabil pe drumul abandonării profilului său liberal şi al conţinutului liberal (…) Ceva trebuie făcut în mod clar”, aprecia fostul preşedinte al PNL.