Şcoala, atractivă pentru elevi: S-a inaugurat PRIMA CLASĂ DIGITALIZATĂ

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a participat, marți, la inaugurarea primei săli de clasă "Smart Classroom", la Școala Superioară Comercială "Nicolae Kretzulescu" din București. Astfel, unul dintre laboratoarele de informatică a fost recondiționat complet și dotat cu mobilier și echipamente performante: 31 de tablete Galaxy Note, 31 de tastaturi, 2 laptopuri, un Smart TV și un Ebord 65.

17 sept. 2013, 10:47

Smart Classroom” este un concept care aparține companiei Samsung Electronics România și presupune crearea unei clase utilată complet cu materiale și accesorii digitale de înaltă performanță, ca bază pentru învățare. „Smart Classroom” este un concept care face școala mai atractivă pentru elevi, oferind posibilitatea învățării transdisciplinare și, totodată, interacțiunea, în timp real, dintre profesor și elev.

În cadrul Școlii Kretzulescu, unul dintre laboratoarele de informatică a fost recondiționat complet și dotat cu mobilier și echipamente performante: 31 de tablete Galaxy Note 10.1, 31 de tastaturi, 2 laptopuri, un Smart TV și un Ebord 65. Elevii vor avea oportunitatea de a testa echipamentele pentru cursul opțional „Junior Achievement”.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a subliniat că lumea viitorului este aceea în care competenţele digitale sunt parte a educaţiei obligatorii în România şi oriunde în lume. De asemenea, ministrul Remus Pricopie a apreciat importanţa proiectului Samsung – MEN pentru procesul de predare – învăţare.

„Ceea ce se întâmplă, astăzi, aici, are legătură cu prezentul acestei generaţii, care este familiarizată cu dispozitivele digitale, iar acest proiect le oferă elevilor oportunitatea de a studia aşa cum îşi doresc. Asistăm la o schimbare fundamentală a filosofiei claselor, în care elevii interacţionează şi primesc feed-back în timp real”, a declarat ministrul.

Oficialul a anunţat că instituţia pe care o conduce lucrează deja la un proiect pe fonduri structurale pentru următorul exerciţiu bugetar al UE 2014-2020 în valoare de circa 100 milioane de euro pentru digitalizarea claselor de învăţământ.

„Clasele digitalizate se află pe lista cu investiţii a Ministerului Educaţiei. Până la digitalizarea tuturor claselor este însă un drum lung, iar până atunci trebuie să parcurgem mai multe etape. Trebuie să conectăm toate şcolile la internet, apoi trebuie să dezvoltăm softuri educaţionale. Următoarea etapă este să pregătim profesorii pentru a putea preda la clasele digitalizate. Următorul pas este ca, în 2014, toate clasele I şi a II-a să aibă câte un video-proiector, un calculator şi un ecran de proiecţii. După ce toate cele de mai sus vor fi realizate, putem trece la digitalizarea tuturor claselor, adică să avem tabelete în fiecare clase. Această etapă este şi cea mai costisitoare”, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Potrivit regulamentului şcolar, elevii nu pot intra în şcoală cu telefoane sau tablete, aşa că ministrul Educaţiei a precizat că regulamentul intern va fi modificat astfel încât să le fie permis copiilor să vină cu aparatele la şcoală.

Școala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu” din Capitală este prima, dintr-o serie de trei, care beneficiază de dotările specifice „Smart Classroom”, care au fost posibile în baza parteneriatului încheiat între Ministerul Educației și compania Samsung Electronics România, în vara acestui an. Acest parteneriat are ca obiectiv amenajarea unor săli de clasă de tip Smart în liceele din București, Timișoara și Iași cu echipamente IT de ultimă generație, în vederea ușurării procesului de predare învățare.

CITEŞTE ŞI: Priorităţile anului şcolar 2013-2014 sunt inspecţia la clasă şi evaluările constante