Şcoala de şoferi 2018. Ce capcane să eviţi. Care sunt documentele de care ai nevoie

Daca vrei sa obtii permisul auto atunci primul pas este inscrierea la o scoala de soferi unde vei invata atat legislatia rutiera cat si cum sa stapanesti automobilul.
Iulian Tudor
11 ian. 2018, 09:54
Şcoala de şoferi 2018. Ce capcane să eviţi. Care sunt documentele de care ai nevoie

In functie de abilitatile pedagogice ale instructorului auto si cat de usor vei putea deprinde conducerea autovehiculului, la finalul celor 30 de ore practice, cu putin noroc, vei putea obtine permisul dorit, scrie bzi.ro. Tocmai de aceea, este atat de important instructorul cu care vei porni pe acest drum. Important nu este doar ca el sa fie un sofer bun ci sa stie cum sa-ti transmita si tie cunostintele lui practice pentru a avea vreo sansa sa obtii plasticului roz mult ravnit.

Citeşte şi Bolile care te pot lăsa fără permis auto sau te pot împiedica să-l obţii. Ministerul Sănătăţii propune noi reguli

Concluzia: atentie la scoala de soferi aleasa si la intructor pentru ca de aceste doua decizii depinde, pana la urma, daca tu iti vei atinge sau nu obiectivul, adica sa-ti schimbi statutul din pieton in sofer. Asadar, fa-ti timp si incepe documentarea. Si unde o poti face mai bine decat direct la sursa (site-ul autoritatilor abilitate) DRPCIV (Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor). Aici gasesti o lista destul de actualizata a scolilor si instructorilor auto din toate localitatile.

Iata cum iti alegi scoala de soferi potrivita si care sunt capcanele de care sa te feresti si de ce documente ai nevoie.

Scoala de soferi: Fii atent la scoala pe care o alegi
In afara de site-ul DRPCIV poti intra pe mai multe forumuri in care vei gasi experientele altor oameni cu o scoala sau alta de soferi. Fii atent ca desi absolut toate scolile promit, initial, 24 de pregatire teoretica multe dintre ele nu se tin de cuvant. Dupa ce ai dat banii te poti trezi ca cele 24 de ore se transforma in doar 6 ore (ca iti este mai usor sa inveti singur acasa). Mai mult, atunci cand iti faci bugetul trebuie sa stii ca vei avea nevoie de mult mai multi bani decat 1.000 de lei (in functie de masina pe care alegi sa faci pregatirea practica). Mai trebuie sa scoti bani pentru analizele medicale si testul psihologic (aproximativ 300 lei) si inchirierea masinii pentru examen (in jur de 150-200 de lei). Dar mai sunt si alti bani de dat – pe diverse acte de care ai nevoie la dosar (cazier, taxe de examinare, taxa eliberare permis). Scoala de soferi iti face dosarul dupa ce ai finalizat atat orele teoretice cat si orele practice. Acum, inainte de a primi dosarul cu care sa mergi la DRPCIV, vei sustine un test-chestionar in sediul scolii. Daca nu vei obtine cel putin 22 de puncte nu vei primi dosarul si, prin urmare, nu ai cum sa sustii examenul teoretic.

Scoala de soferi: Mare atentie la instructorul desemnat/ales care ar trebui sa te invete sa manevrezi automobilul
Legal, ar trebui sa ai 30 de ore de instructie pe masina. Atentie insa, „ora” nu are 60 de minute, asa cum poate te-ai putea astepta, ci numai 50 de minute (in cazul cel mai fericit). Ceea ce inseamna ca o sedinta de 2 ore are, de fapt, 1 ora si 40 de minute. Totusi, de cele mai multe ori, te vei trezi ca „ora” are de fapt 30 de minute, iar sedinta o ora (ca se mai iau si pauze de cate o cafea). Iar daca nu esti foarte talentat la condus, asa cum sunt cei mai multi dintre incepatori, este clar ca va trebui sa iei ore in plus (in jur de 80 de lei sedinta) pentru a avea o sansa sa obtii permisul. Spre exemplu, gandeste-te la atentia distributiva sau acea capacitate de a face mai multe lucruri deodata (sa schimbi vitezele, sa te uiti in oglinzi, sa manuiesti volanul si sa acorzi prioritate – cand este cazul, sa fii atent la ceilalti participanti la trafic, sa fii atent la indicatoare si lista poate continua). Apoi, sa ai orientare in spatiu, pentru a aprecia distantele, pentru a executa virajele corespunzator – adica esti nevoit sa inveti o multime de lucruri intr-un timp foarte scurt. Unele persoane invata toate astea mai repede, in schimb altele au nevoie de multa munca pentru a obtine rezultate satisfacatoare. Aici rabdarea instructorului este de aur. Daca, insa se enerveaza repede, ori ii este teama ca i-ai putea strica masina (mai ales daca este ai lui si nu a scolii) nu vei putea niciodata dezvolta abilitatile necesare sofatului. Spre exemplu, te ajuta sa pleci de pe loc (intrucat tu ai oprit de cateva ori motorul, iar acum el fara ca tu sa-ti dai seama conduce ambreajul), sau atunci cand esti intr-o intersectie complicata pune mana pe volan si te scoate de acolo, sau schimba vitezele – este clar ca nu vei avea nicio sansa sa iei proba practica. Asadar, daca vezi ca dupa a treia, a patra sedinta ai senzatia ca ai batut pasul pe loc, schimba instructorul. Pana la urma este vorba despre banii tai si este normal sa primesti servicii de calitate pentru ei. Cu atat mai mult cu cat instructorul auto are un rol esential in formarea ta ca sofer si in viitorul tau pe sosele. De aceea este foarte important sa fii compatibil cu el. In caz contrar, sansele sa iei carnetul tind spre zero. Si inca ceva, locul unde se desfasoara sedintele este crucial. Daca nu conduci masina in zona in care vei sustine si examenul practic cu greu il vei putea promova. Nu este usor sa conduci plin de emotii, alaturi de politist, timp de 30-40 de minute intr-un loc pe care nu-l cunosti si sa mai iei si examenul. Ca sa nu mai vorbim de situatia in care cele mai multe dintre sedinte au avut loc in poligon. In acest caz nu va fi de mirare cand la examen vei fi depunctat pentru modul in care iei virajele, pentru ca nu stii cum sa intri intr-o intersectie, ori ca nu te asiguri in oglinzile laterale inainte sa ocolesti o groapa.

Apoi mai exista si intructori care sustin ca proba practica se ia exclusiv pe baza de spaga. Insa lucrurile nu mai stau asa. De obicei, banii raman la instructor (doar el stie cum si la cine sa-i dea, nu?) iar daca tu iei examenul pe bune el se mai alege cu 200-300 de euro de la tine. Daca, insa, esti respins, iti va da banii inapoi spunandu-ti ca nu s-a putut insa „ramane pe data viitoare”.

Prin urmare, fii extrem de precaut cand iti alegi scoala de soferi si instructorul. In functie de aceste decizii vei lua sau nu permisul auto.

Lista cu documentele de care ai nevoie pentru a te inscrie la scoala de soferi.

1. Cazier judiciar (valabil 6 luni)
Ce acte sunt necesare pentru obtinerea cazierului:
– CI (BI);
Puteti obtine un certificat de cazier judiciar la orice subunitate de politie din Romania in care exista ghiseu de cazier judiciar.

2. Taxa permis auto
– 68 RON – se plateste la orice unitate CEC sau orice sucursala BCR;
– exista o unitate CEC si la DRPCIV (Serviciul Public Comunitar, Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor) Soseaua Pipera 49, la parter.

3. Avizul psihologic (valabil 1 an)
– se obtine de la cabinete individuale de psihologie autorizate de Colegiul Psihologilor din Romania

4. Avizul medical (valabil 1 an)
– se obtine de la policlinici autorizate de Directia de Sanatate Publica si obligatoriu se anexeaza chitanta. Concluzia finala a policlinicii (apt – inapt) se va consemna pe fisa de scolarizare.

5. Copie BI sau CI

6. Foto tip permis auto
– 1 buc.

7. Cerere de inscriere la examen
– se obtine de la scoala de soferi.

8. Fisa scolarizare dactilografiata
– se obtine de la scoala de soferi.

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
După ce a luat 3,5 la BAC, un elev din Bihor a făcut alegerea vieții. Care a fost rezultatul contestației
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă. Cum plănuia să pună mâna pe țară. Procurorii au aflat totul
Playtech.ro
Vară deşertică în România. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni îngrijorează meteorologii
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Dezvăluiri din dosarul generalilor Coldea și Dumbravǎ: acuzații de filaj la avocați, afaceriști si magistrați. Cine e Sorin Georgescu
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cei mai ghinioniști nativi. Nimic nu le iese
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Proprietar de teren în România. Taxa obligatorie prin lege. Dai minim 600 lei, altfel n-ai niciun drept
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Se recalculează pensiile pentru 5 milioane de pensionari! Anunțul CNPP
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane