Tinerii pot urma şcoala de şoferi gratuit, după ce o cunoscută companie petrolieră le oferă banii necesari, prin intermediul unui program lansat în ianuarie 2025, intitulat „Permis pentru Viitor”.
Şcoala de şoferi pentru categoria B costă, în medie, 2.000 de lei, iar această meserie a devenit foarte căutată. Mulţi profesionişti au plecat în străinătate.
La mica publicitate, dar şi pe unul dintre cele mai mari site-uri de anunţuri din ţară, din cele 50 de locuri de munca afişate pe prima pagină, cel puţin 30 sunt pentru şoferi, iar in 90% din cele pentru alte meserii, permisul auto constituie un avantaj. Fie ca vrei sa te angajezi ca bona, lucrator in curatenie sau chiar in agricultura, daca stii sa conduci masina, poate face diferenta.
Elevii liceelor tehnologice fac şcoala de şoferi gratuit. Multe şcoli au propria flotă auto, iar elevii plătesc, în unele cazuri, doar combustibilul consumat de maşinile pe care învaţă să le conducă.
„După ce termin şcoala vreau să mă angajez şi îmi trebuie permisul. Aş vrea să fac curierat. Este o posiblitate bună şi nu trebuie să plătim şcoala. Asta e ultima oră de condus şi apoi la sală”, spune un tânăr.
„Vreau ca şofer pentru că am ca exemplu pe fratele meu, neamuri, prieteni, iar mulţi nu profită de chestia asta, că e gratis„, spune un alt cursant.
„La volan sunt oarecum altfel, sunt dornici să conducă, să înveţe. Altceva faţă de statul în bancă„, a declarat Valentin Vlădeanu, instructor auto.
Conducerea Liceului Tehnologic Someş din Dej a cumpărat un simultator auto, care îi atrage şi mai mult pe elevi. În medie, şoferii-curieri sunt plătiţi cu 5.000 de lei pe lună, iar cei care conduc maşini de aprovizionare câştigă aproape 4.000.
„Tinerii îşi doresc să aibă permis de conducere fiind la unitatea noastră oportunitate, dar şi atunci când ies din mediul şcolar ei se angajează, iar angajatorii cer să aibă permis de conducere”, a declarat Laura Lascău – director Liceul Tehnologic Somes Dej.
„Foarte multe firme din judeţul Iaşi, şi nu numai, vin şi vor să angajeze copiii de la noi. Îşi doresc ca angajatul să aibă permis de conducere”, a declarat Cristina Bida, director Colegiul Tehnic Mihail Sturdza Iași.
România are cel mai mare deficit de şoferi profesionişti din Europa: 19% din necesar, dublu faţă de media europeană.
Școala de șoferi 2025. Cât costă și care sunt condițiile necesare
Cei care își doresc să obțină permisul auto trebuie mai întâi să facă școala de șoferi, la o unitate de acest fel autorizată. Pentru obținerea permisului, procedurile au rămas neschimbate anul acesta, însă sunt câteva modificări importante privind actele necesare și costurile, notează kanald.
Iată, mai jos, tot ce trebuie să știi despre obținerea permisului auto.
Condiții pentru înscrierea la școala de șoferi
- să ai vârsta minimă necesară pentru categoria de permis dorită
- să fii apt din punct de vedere medical și psihologic
- să nu ai interdicții legale pentru obținerea permisului auto
Acte necesare pentru înscrierea la o școală de șoferi autorizată
În vederea înscrierii, este necesară depunerea unui dosar cu următoarele documente:
- carte de identitate (original și copie)
- fișă medicală pentru permis auto, eliberată de o unitate medicală autorizată
- aviz psihologic, obținut de la un cabinet de specialitate acreditat
- cazier judiciar, care să ateste că nu ai interdicții legale pentru obținerea permisului
- adeverință medicală de la medicul de familie, care să confirme că ești apt pentru cursurile auto
Citește și 25.000 de lei pentru românii care nu mai vor să alimenteze la pompă. Ajutorul de ultimă oră anunțat de Guvern
În ce constă școala de șoferi
- cursuri teoretice – acoperă legislația rutieră, regulile de circulație, conduita preventivă, mecanica de bază a autovehiculelor și măsurile de prim ajutor
- cursurile practice – orele de conducere se desfășoară sub supravegherea unui instructor autorizat; mumărul minim de ore practice variază în funcție de categorie
Examenul pentru permisul auto
- proba teoretică – test grilă cu 26 de întrebări, la care, pentru a promova, trebuie să răspunzi corect la minimum 22 de întrebări
- proba practică – presupune conducerea unui autovehicul în trafic, sub supravegherea unui examinator de la Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DRPCIV)
Categorii de permis auto și costurile aferente
- categoria AM (mopede, vârsta minimă: 16 ani): 2.000-3.000 de lei
- categoria A1 (motociclete până la 125 cm³, vârsta minimă: 16 ani): 2.500-3.500 de lei
- categoria A2 (motociclete până la 35 kW, vârsta minimă: 18 ani): 2.500-4.000 de lei
- categoria A (motociclete fără limită de putere, vârsta minimă: 24 de ani): 2.500-4.500 de lei
- categoria B (autoturisme până la 3.500 kg, vârsta minimă: 18 ani): 2.500-3.500 de lei
- categoria BE (autoturisme cu remorcă mai mare de 750 kg): 2.000-3.000 de lei
- categoria C (camioane peste 3.500 kg, vârsta minimă: 21 de ani): 3.500-5.000 de lei
- categoria CE (camioane cu remorcă): 3.500-5.500 de lei
- categoria D (autobuze, vârsta minimă: 24 de ani): 4.000-6.000 de lei
- categoria DE (autobuze cu remorcă): 4.500-6.500 de lei
Alte taxe
- fișa medicală: circa 200 de lei
- avizul psihologic: 100-150 de lei
- cazier judiciar: gratuit
- taxa de eliberare a permisului: 89 de lei
Citește și Stimulent de 650 de euro la angajare pentru tineri şi femei în sudul ţării. Se dă bonus pentru distanţa faţă de domiciliu