Cum arată școala din Danemarca gândită fără bănci pentru elevi pentru a le stimula creativitatea. Autoritățile au investit 12 milioane de euro pentru a revoluționa sistemul de învățământ

Sistemul de învățământ din Danemarca a dovedit în repetate rânduri că e foarte bine pus la punct. Autoritățile pun educația printre prioritățile principale și nu ezită să ia măsuri în mod constant care să sprijine elevii, studenții, profesorii.

31 aug. 2021, 23:09

Sistemul de învățământ din Danemarca a dovedit în repetate rânduri că e foarte bine pus la punct. Autoritățile pun educația pe primul plan și nu ezită să ia măsuri în mod constant care să sprijine elevii, studenții, profesorii.

Cum spuneam, dezvoltarea sistemului educațional e o prioritate pentru danezi, motiv pentru care recent au deschis un nou tip de școală în orașul Varde care se concentrează pe stimularea creativității elevilor.

Școala „Frello” a devenit casă pentru 900 de elevi de pe 13 august. A fost gândită cu săli de clasă fără bănci. Unitatea de învățământ are, în schimb, săli de subiecte speciale pentru fiecare materie. “Elevii nu se vor îndoi niciodată despre sala în care trebuie să lucreze. Camerele sunt modelate concret după fiecare disciplină, individual”, a declarat directorul Morten Moeller Jensen pentru Euronews.

12 milioane de euro. Atât au investit autoritățile în școala care speră ei că va revoluționa învățământul din Danemarca.

“Ceea ce ne oferă această investiție este o școală sigură pentru viitor. Dacă am fi folosit 12 milioane de euro pe o școală existentă, am fi avut același conținut fără posibilitatea de a adăuga lucruri noi. Mai mult decât atât, este extrem de important să continuăm să privim cu 30-40 de ani în față, în loc de un singur ciclu electoral înainte. Ceva, cred că trebuie să experimentăm în sectorul public”, a spus primarul Erik Buhl.

 

Le Rosey, cea mai scumpă școală din lume, se află în Elveția. Copiii lui John Lennon, Diana Ross sau Rockefeller au studiat acolo. Taxa anuală e de 133 de mii de dolari

O altă școală ce pune accentul pe creativitatea copiilor, pe inteligența multiplă, pe talentele lor artistice, sportive, limbi străine, se află în Elveția. E vorba despre Institutul Le Rosey, cea mai scumpă școală din lume. Acolo au studiat și copiii celor mai mari celebrități. 133 de mii de dolari trebuie să scoată părinții din buzunar în fiecare an pentru ca cei mici să beneficieze de programe academice, sportive și artistice complexe.

Institutul Le Rosey este o școală – internat din Rolle, Elveția, fondată de Paul-Émile Carnal în 1880. Face parte din cele mai vechi instituții de învățământ de acest tip din Elveția și e una dintre cele mai costisitoare școli din lume.

Creativitatea e încurajată foarte mult la această școală și se pune foarte mult accent pe programe artistice și culturale. Tocmai de aceea, copii au posibilitatea să meargă des la spectacole de teatru, expoziții, festivaluri, concerte.

Sportul e, de asemenea, nelipsit din activitatea lor zilnică fiindcă reprezentanții școlii pun foarte mult accent pe o viață activă și sănătoasă.

Le Rosey oferă elevilor posibilitatea de a practica o mulțime de sporturi: în perioada primăverii și toamnei – fotbal, baschet, volei, navigație, canotaj, înot, schi nautic; în perioada iernii – schi, snowboard, hochei pe gheață, curling, snowshoeing.