Școală la domiciliu, în situații de excepție. Ministrul Daniel David a prezentat cine și cum va beneficia de această formă de educație alternativă

Școala la domiciliu ar fi putea fi legiferată în România. Ministrul Educației, Daniel David, a prezentat condițiile în care, potrivit unui proiect al său, s-ar putea beneficia de această formă de educație alternativă.
Irina Dumitrescu
19 mai 2025, 23:42
Școală la domiciliu, în situații de excepție. Ministrul Daniel David a prezentat cine și cum va beneficia de această formă de educație alternativă

Ministrul Educației, Daniel David, vine cu un proiect în ajutorul părinților care vor să-și educe copiii acasă. Vorbim despre home schooling (școală acasă), o formă de educație alternativă.

Daniel David a prezentat luni, într-o conferință de presă, cele mai importante coordonate ale acestui proiect, astfel încât să se înțeleagă foarte clar cum și în ce condiții s-ar putea beneficia de această formă de educație. Demnitarul a detaliat procedurile legate de home schooling, care sunt legate, printre altele, de urmărirea permanentă a progresului elevului, inclusiv în ceea ce priveşte dezvoltarea emoţională şi integrarea în colectivitate.

Citește și Daniel David spune că ar putea rămâne la Ministerul Educației „dacă” vede că există un guvern care își asumă „lucruri mari” în programul de guvernare

Ministrul Educației a subliniat, în primul rând, că home schooling-ul va viza ”situații de excepție” și nu va fi practică uzuală.

”Eu cred că nu trebuie să ne ascundem că este o practică care există în diverse ţări şi am propus home schooling-ul ca o situaţie educaţională posibilă în România pentru situaţii de excepţie, nu ca o practică obişnuită, nu ca o practică curentă. Eu cred că este un lucru corect să deschidem posibilitatea home schooling-ului şi să nu mai avem aceste situaţii în care oamenii fac pe ascuns, după aceea se trezesc în faţa legii că au probleme, hai să reglementăm!”, a explicat Daniel David, citat de news.ro.

În ce condiții va putea un copil să facă școală la domiciliu

Ministrul a precizat apoi care sunt etapele de parcurs pentru ca un copil să beneficieze de școală la domiciliu.

Astfel, iniţial, trebuie depusă o solicitare scrisă de către părinţii care doresc să îşi şcolarizeze copilul acasă. Solicitarea va trebui adresată autorităţilor locale, mai precis actualelor inspectorate şcolare, și va trebui să conțină argumente convingătoare privind nevoia şcolarizării la domiciliu de către familie. În aceeași cerere, va trebui demonstrat că nivelul de educaţie al persoanelor care se vor ocupa de şcolarizare este acceptabil.

Tot în solicitare, va trebui prezentat un plan de lucru, în care să fie detaliat numărul de ore şi de zile de predare – învăţare – evaluare preconizat. Totodată, va trebui demonstrat că pot fi oferite condiţii de lucru satisfăcătoare pentru atingerea obiectivelor, conform programei şcolare, și va trebui, de asemenea, să fie indicate materialele folosite (manuale, auxiliare) şi metodele prin care se face monitorizarea progresului elevului.

În aceeași solicitare trebuie identificată o ”şcoală – umbrelă” care să faciliteze monitorizarea progresului elevului, prevede același proiect.

Solicitarea va fi urmată de o testare iniţială a copilului. Dacă motivele invocate în cerere sunt evaluate ca fiind justificate, copilul trebuie evaluat, independent şi comprehensiv, din punct de vedere cognitiv, precum şi din punct de vedere al performanţelor şcolare/preşcolare şi al dezvoltării socio-emoţionale.

”Testarea este necesară pentru a determina dacă dezvoltarea viitorului elev şcolarizat la domiciliu este similară cu a altor copii de aceeaşi vârstă (şi a identifica potenţiali factori de risc care pot afecta negativ dezvoltarea copilului)”, se mai arată în proiectul făcut public de ministrul Educaţiei.

Ulterior, în fiecare an, va fi făcută o raportare incluzând activităţile desfăşurate în conformitate cu programa şcolară, precum şi măsurile luate de familie pentru prevenţia izolării sociale a copilului – de pildă, implicarea lui în activităţi extracurriculare.

Tot anual va fi făcută o monitorizare a competenţelor copilului școlarizat la domiciliu.

”Pentru a preveni carenţe în dezvoltarea şcolară şi socio-emoţională a elevilor şcolarizaţi la domiciliu de către familie, trebuie ca aceştia să participe la evaluări anuale, la finalul anului şcolar. Aceste evaluări pot fi făcute de către profesorii şi de către consilierii şcolari din şcoala la care este arondat elevul sau de către o comisie stabilită la nivelul inspectoratului şcolar. Standardele minimale de performanţă vor fi stabilite conform programei şcolare la nivelul inspectoratului şcolar. Este indicat ca evaluările anuale să cuprindă atât dezvoltarea competenţelor şcolare ale elevilor, cât şi cele socio-emoţionale”, se mai arată în același proiect.

Propunerile privind şcolarizarea la domiciliu mai prevăd reînnoirea periodică a solicitării, în condiţiile în care contextul familial se poate schimba odată cu trecerea timpului, iar asta poate influenţa condiţiile de şcolarizare la domiciliu de către familie. Solicitarea va trebui reînnoită periodic, mai precis o dată la trei ani.

Citește și Anunțul făcut de PPC, fostul Enel, pentru toţi clienţii din România. Decizie de ultimă oră a companiei

DailyBusiness
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
Spynews
Soția lui Costel Corduneanu tună și fulgeră! Ce s-a întâmplat după moartea lui: ”S-ar putea să se trezească balaurul” | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca și-a făcut talentul la ziua Loredanei Groza! A luat microfonul în mână și a făcut senzație
Fanatik.ro
Zodiile care dau lovitura până pe 21 iunie. Patru nativi au noroc în viață și în plan financiar
Capital.ro
Taxă obligatorie în România. Șoferii care achită până la 5.315 lei. Decizia se aplică de la 1 iulie
Playtech.ro
Județul din România cu fenomene geologice unice în lume. Cei care ajung aici spun că peisajul nu pare de pe Pământ
DailyBusiness
Bacalaureat 2025: A început proba la Limba română pentru peste 100.000 de elevi
Adevarul
Primul lider din istorie care vorbește oficial despre ieșirea țării sale din NATO: „Neutralitatea ar putea fi mai bună”
wowbiz.ro
Irinel Columbeanu, de negăsit! Nimeni nu reușește să dea de fostul afacerist de zile întregi. Ce spune patronul azilului din Ghermănești despre întreaga situație?
Spynews
Cod galben de caniculă în 13 județe și în București. Harta zonelor în care temperaturile cresc până la 36 de grade Celsius
Spynews
Claudia Pătrășcanu nu se lasă! După ce a pierdut procesul cu Bianca Drăgușanu, cântăreața își încearcă încă o dată norocul în instanță
Evz.ro
Marele adevăr despre Elon Musk. Se droghează sau nu?
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Un nou cuplu controversat. Ea e psihologă de 26 de ani, iar el e un milionar de 64 de ani
kanald.ro
Cod galben de caniculă și disconfort termic în sudul României! Temperaturile maxime vor atinge 36 de grade Celsius
Cancan.ro
BREAKING | Delia Gaspar a murit într-un accident rutier cumplit, la doar 34 de ani 😢
Playsport.ro
Vârsta de pensionare în România trebuie schimbată pentru anumite categorii, consideră...
Capital.ro
Doliu în lumea muzicală. A murit un celebru artist. A lăsat în urmă o moștenire artistică de neînlocuit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cum arată acum Mariana Bitang, la 62 de ani! Apariție rarisimă a „Doamnei de Aur” a gimnasticii românești
stirilekanald.ro
Delia a fost omorâtă! Cei doi copii ai săi au fost martorii momentelor tragice! Imaginile groazei, din locul în care femeia și-a dat ultima suflare
Data la care vor fi reîncărcate cardurile sociale 2025: Suma de bani pe care urmează să o primească românii
MediaFlux
Putin e scos din minți! Lovitura decisivă dată de UE
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mugur Isărescu are probleme în afacerile familiei