Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a declarat, recent, că își dorește să rămână ministru în cazul în care viitorul Guvern își va asuma schimbările pe care el le propune.
”Vorbind foarte cinstit, v-am spus condiţiile în care am venit pentru prima parte a mandatului. Pentru această a doua parte am spus că pot, sau aş putea să rămân, dacă văd că există un guvern care îşi asumă în programul de guvernare aceste lucruri mari. Astfel, dacă nu se regăsesc aceste lucruri mari, rolul meu s-a încheiat la nivel de minister. Totdeauna este o variabilă, pentru că nu controlezi tu lumea”, a spus Daniel David.
Afirmația a fost făcută în contextul în care ministrul Educației a prezentat ”Raportul de diagnostic al educaţiei şi cercetării din România. Realizările prezente şi implicaţii pentru noi reforme în domeniu (Raportul QX)”.
Acest document propune evaluări în sistem, comasări ale anumitor instituții aflate în subordinea Ministerului Educației și care funcționează în județe, dar și schimbarea unor metodologii privind evaluarea elevilor, a profesorilor sau funcționarea universităților.
Tot astăzi, ministrul Educației a vorbit despre faptul că părinții ar trebui să facă sesizări atunci când profesorii nu se prezintă la ore.
„N-am cum să dăm o normă ca să respectăm o normă. Eu cred că mecanismele există, nu văd de ce părinții acelor copii nu fac sesizare. Dacă nu răspunde directorul, să facă sesizare inspectorilor de specialitate. Dacă nu răspunde inspectoratul, să anunțe la minister.”, a spus acesta.
Încă din luna ianuarie, David a subliniat mai multe probleme cu care sistemul educațional din România se confruntă, printre acestea numărându-se timpul petrecut de copii pe TikTok, absența profesorilor de la ore sau rata ridicată de analfabetism din România. Ulterior, acesta a făcut o analiză la nivelul sistemului pentru a lua măsuri.