Şcoala nu începe nici după minivacanţa de Rusalii. Care sunt acum revendicările profesorilor

Sindicaliștii din domeniul educaţiei au anunțat că "deocamdată greva continuă" și că o altă decizie nu poate fi luată decât de profesori. Cadrele didactice spun însă că vor salarii mai mari, astfel că profesorii nu se vor întoarce la catedră nici marți, pe 6 iunie, după vacanța de Rusalii.

05 iun. 2023, 16:48
Şcoala nu începe nici după minivacanţa de Rusalii. Care sunt acum revendicările profesorilor
Şcoala nu începe nici după minivacanţa de Rusalii. Care sunt acum revendicările profesorilor

Şcoala nu începe nici după minivacanţa de Rusalii. Greva profesorilor continuă şi riscă să amâne examenele naţionale şi să prelungească anul şcolar, motiv pentru care liderii de sindicat cer reînceperea negocierilor cu guvernanții, marți, la prima oră.

„Nu putem vorbi de compromis atunci când vorbim de viețile a peste 300.000 de colegi de-ai noștri. Cred că Guvernul ar trebui să facă compromisul, politicienii noștri, în sensul în care renunță la orgolii și la supărări și vin și iau o decizie care ar trebui să fie importantă pentru toți din învățământ”, a spus președintele Federației Spiru Haret, Marius Nistor, la Digi24, după care a adăugat: „Unii se gândesc la vacanțele lor, noi ne gândim la ce se va întâmplă cu învățământul mai departe”.

Citeşte şi: Marius Nistor, despre majorarea salariilor din educație: ”Profesorii nu mai acceptă fărâmituri pe care le aruncă Guvernul cu țârâita”

Preşedintele FSLI Dolj, Bogdan Manea, a anunţat la Prima News care sunt acum revendicările profesorilor: „Este vorba de 25%, dar pentru toată lumea, nu pe o grilă, unii au 16%, unii au 25%, că aşa se întâmplă în acest moment. Oamenii care au gradul I vechime, peste 25 de ani vechime, gradaţie de merit şi dirigenţie iau undeva la 16% net. În valoare nominală în jur de 900 de lei. Pentru profesorul debutant este vorba de 600 de lei, profesorul debutant ia în acest moment 25%. Ceilalţi profesori nu iau 25%”.

Citeşte şi: Greva din educaţie continuă! Sindicatele „ameninţă” guvernanţii: „Începând de astăzi, educaţia va fi prioritate națională!”

„Trebuie lucrat pe ordonanţa de urgenţă şi noi propunem în felul următor. Mâine, trebuie neapărat o întâlnire din nou la Guvern, o începere a renegocierilor, lucrul acesta se poate face foarte repede şi această ordonanţă de urgenţă să fie discutată împreună cu noi, corect şi să ne dăm acordul inclusiv noi, pentru că noi nu ne-am dat acordul pe această ordonanţă de urgenţă. Ne dorim ca acel lucru, profesorul debutant cu salariul mediu brut pe economie, să fie introdus în textul ordonanţei”, a mai spus Bogdan Manea.