Scobitorile, extrem de periculoase pentru dinți. Ce spune un medic stomatolog despre utilizarea acestora: „Pot provoca boli serioase ale gingiilor”

Scobitorile sunt unele dintre cele mai folosite instrumente de către oameni, pentru igiena dinților. Utilizate prea des, pot afecta sănătatea gingiilor.

30 mai 2023, 17:45
Scobitorile, extrem de periculoase pentru dinți. Ce spune un medic stomatolog despre utilizarea acestora: „Pot provoca boli serioase ale gingiilor”
Cât de periculoase sunt scobitorile

Scobitorile sunt des utilizate pentru igiena dinților. Chiar dacă oamenii le folosesc frecvent, aceștia nu știu că nu sunt atât de sigure pentru sănătatea dinților.

Medicul stomatolog Alin Gabor explică faptul că utilizarea frecventă a acestora pune în pericol sănătatea danturii.

„Nu știu câți dintre voi știți, dar scobitorile strică dinții. Acest obiect, descoperit acum mai bine de 9000 de ani, era făcut din fildeș, din lemn, din tot felul de materiale prețioase, și era folosit și pe post de igienă, dar și ca bijuterie.
De ce strică dintii? Folosite des și zilnic, scobitorile afectează dintele prin abraziunea lui, adică distrugerea lui, pentru că pune prea mare presiune pe dinte.

Citește și: Secretele pe care angajații de la hotel nu vor să le știi. Iată cum poți primi o cameră mai ieftină

De asemenea, prin presarea gingiei se pot provoca boli serioase ale gingiilor. În plus, utilizarea lor produce spațiu între dinți, lucru care se agravează în timp și blochează mult mai multe alimente în zona respectivă. De asemena, scobitoarea distruge smalțul dentar prin presiunea pusă pe dinte. În concluzie, nu recomand folosirea scobitorilor”, a explicat medicul.

Scobitorile sunt folosite de mii de ani. Potrivit arheologilor, prima scobitoare a fost găsită între dinții unui craniu de om din Neolitic care a trăit acum 9.000 de ani. Acum, există mai multe alternative, precum ața dentară sau periuțele interdentare, dar românii preferă în continuare scobitorile.

Citește și: Ceaiul banal care încetinește îmbătrânirea. Are efecte miraculoase pentru organism și este extrem de ieftin

„Le recomand pacienților să folosească, cu atenție, ața dentară fără să forțeze atunci când o introduc între dinţi, pentru a nu leza în vreun fel gingia. Periuțele interdentare sunt extrem de căutate în ultima perioadă, întrucât țin cu succes locul scobitorilor. Acestea sunt niște perii mici, special concepute pentru a curăța toate spațiile dintre dinți”, mai spune medicul stomatolog Alin Gabor.