ŞCOLI ÎNCHISE de săptămâna viitoare. Anunţul care răstoarnă toate aşteptările

Săptămâna viitoare toate școlile din județul Cluj ar putea trece în online, susține ministrul Sănătății. În anumite județe, sistemul de sănătate "dă semne de blocare" din cauza cazruilor numeroase de coronavirus.

27 ian. 2022, 17:11
ŞCOLI ÎNCHISE de săptămâna viitoare. Anunţul care răstoarnă toate aşteptările

Şcoli închise de săptăma viitoare foarte probabil în cel puţin un judeţ. În prezent, județul Cluj are o rată de ocupare a paturilor cu bolnavi Covid-19 este de 67% – județ cu cea mai mare rată, (n.red criteriu pentru intrarea școlilor online este depășirea a 75 % din capacitate), iar pentru săptămâna viitoare ne așteptăm la o nouă creștere spectaculoasă, a declarat ministrul sănătății Alexandru Rafila înainte de ședința de guvern.

Cum vor studia elevii din şcolile din România săptămâna viitoare. Două judeţe se apropie de 60% grad de ocupare a spitalelor COVID

Ministrul Sănătății a mai spus că în anumite județe sistemul de sănătate “dă semne de blocare”. Județul cu cea mai mare rată de ocupare a paturilor de spital pentru pacienții COVID-19, respectiv 68%, este Cluj, iar dacă săptămâna viitoare se va ajunge la capacitatea de 75%, atunci va fi luată prima decizie de trecere în online a școlilor, a precizat Rafila.
El a mai spus că trendul ascendent al pandemiei continuă și a anunțat că e posibil ca săptămâna viitoare să existe ”o nouă creștere spectaculoasă”, cu o depășire de 40.000 de cazuri zilnic.

“La nivel național, la terapie intensivă rata de ocupare a paturilor este de sub 40%, dar există și județe unde sunt probleme pentru că au un număr mai mic de paturi, și este posibil ca de săptămâna viitoare să fie făcute transferuri de pacienți, lucru care s-a mai întâmplat,” a subliniat ministrul.

Numărul cazurilor de COVID-19 în România a atins azi un nou record, de peste 30 de mii de cazuri, pentru a doua zi consecutiv, în ultimele 24 de ore fiind raportate 31.683 de îmbolnăviri, în urma a 100.952 de teste, ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de 31,38%.

Reamintim, noile criterii pentru trecerea scolilor online este legat de rata de ocupare a paturilor cu bolnavi Covid-19 în județ: dacă se depășește 75 % școlile se închid și trec online, și se redeschid la un prag de 70 %.

Rata de vaccinare a profesorilor și angajaților din școli a fost impusă drept criteriu de prezență fizică de către Ministerul Educației, nu de Ministerul Sănătății

Criteriul pe baza căruia școlile au fost deschise cu prezență fizică în perioada 5 noiembrie 2021 – 15 ianuarie 2022, adică rata de vaccinare a profesorilor și angajaților din școli, a fost impus de către Ministerul Educației, susține Ministerul Sănătății într-un răspuns oficial transmis Federației Părințolor și Aparținătorilor Legali (FEPAL), publicat de organizație.

În document reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că „ministerul Educației reprezintă entitatea inițiatoare a modificărilor la ordinul comun amintit mai sus; modificările fac referire la personalul didactic, personal aflat în subordinea Ministerului Educației”.

Aproape 18.000 de elevi și profesori depistaţi cu COVID. 46 de unităţi de învățământ au activitatea suspendată

Măsura contestată (n.red. impunerea ratei de vaccinare în rândul personalului școlii drept criteriu de funcționare cu prezență fizică a școlilor în localitățile cu rata de infectare ridicată) „nu poate fi atribuită Ministerului Sănătății având în vedere categoria de personal față de care sunt emise prevederile”, precizează documentul.