Şcoli închise din cauza nămeţilor. Ciclonul polar ajunge în România

Ciclonul de zapada care loveste în vestul Europei va ajunge în România, în aceast sfârşit de săptămână. Ninsorile au paralizat sudul Italiei, unde multe drumuri au fost blocate, iar şcolile au fost inchise

25 ian. 2023, 23:23
Şcoli închise din cauza nămeţilor. Ciclonul polar ajunge în România

Şcoli închise în multe ţări europene. Italia se confruntă în aceste zile cu temperaturi mici, ninsori abundente și ploi torențiale. În multe localități, școlile sunt închise. Jumătate din țară practic s-a oprit din cauza zăpezilor.

De la nord la sud, vremea face ravagii în Italia. Situația este critică la Amatrice, zona de munte din regiunea Lazio, la numai 150 de kilometri distanță de Roma. Mii de locuitori au rămas, de o zi, izolați, fără electricitate și căldură, din cauza nămeților de zăpadă. Drumuri impracticabile și în alte zone din Italia.

Ciclon polar deasupra României. „Ne vom trezi dimineaţa şi vom vedea zăpadă pe geam”. Cât va fi stratul de omăt la Bucureşti

Jumătate din țară în aceste ore a fost nevoită să se oprească din cauza ninsorilor abundente și a ploilor care vor continua și în următoarele ore, alături de vremea rece.

S-a declarat stare de alertă pe mai multe râuri, iar școlile din diverse localități din regiunile Emilia-Romagna, Toscana, Friuli-Venezia Giulia, Lazio, Abruzzo, Umbria și Marche sunt închise.

Este alertă portocalie și nord, în zona localităților Milano, Torino și Bologna. A nins chiar și în provincia siciliană Siracuza, în zona de munte, fenomen care se înregistrează foarte rar, în condițiile în care pe insula Sicilia temperaturile rămân ridicate întotdeauna și pe perioada iernii.

Meteorologii anunță că vremea va fi la fel și în următoarele zile, cu ploi, frig și multă zăpadă.

În Abruzzo, în Valle Castellana, care se află pe Gran Sasso, în provincia Teramo, câteva avalanșe au căzut pe drumul provincial 52, iar satul a rămas izolat. Locuitorii din mai multe cătune au fost mutați de pompierii care au intervenit cu elicopterele.

La Cagliari, în Sardinia, s-au înregistrat întârzieri mari, chiar și de peste două ore, pe aeroport, din cauza gheții care s-a format în timpul nopții pe aripile unor avioane.

În Campania, ploile și furtunile persistă și există un risc hidrogeologic. Nivel ridicat al apelor s-a înregistrat și în nordul țării, la Veneția.

Zăpadă abundentă la munte și în zonele de deal
Mai multe zone ale Italiei sunt afectate de căderi masive de zăpadă, cele mai afectate provincii fiind Belluno și Vicenza. Ninsori s-au înregistrat și în zona Veronese la altitudine mare și acumulări de până la 20 de centimetri în toată zona Dolomiților. În Friuli-Veneția Giulia, s-au înregistrat rafale ale vântului de peste 120 de kilometri pe oră. De asemenea, a plouat pe alocuri.

Vântul și frigul continuă să afecteze și Emilia Romagna. Și Bologna, care a fost afectată de ploi abundente în cursul zilei, a fost afectată. În zona Rimini, 120 de apeluri au fost primite de pompieri din cauza căderilor de zăpadă din interiorul dealurilor și din Apenini, care în unele locuri au atins până la doi metri. Doi tineri au fost salvați în provincie din inundațiile unui torent. Aceștia se deplasau cu o mașină în Coriano când au fost luați de valul de pe un dig de beton.

Vortexul polar loveşte România. Vine iarnă autentică şi în Bucureşti, ciclonul polar scade temperaturile şi aduce coduri roşii de viscol

În Ravenna, apa mării a crescut cu 2,5 metri, provocând inundații în mai multe zone de coastă. Peste 5.000 de întreruperi de energie electrică au avut loc în Apeninii Romagna și Rimini din cauza vremii nefavorabile.

A nins și în Toscana, pe dealurile și munții din zona Arezzo. Școlile au fost închise în mai multe municipalități. De asemenea, au căzut fulgi abundenți și în zonele Sienese și Grosseto, unde unele mașini, în ambele provincii, au ajuns în afara șoselelor, iar autobuzele au fost blocate.

În regiunea Lazio, la Amatrice, în provincia Rieti, situația „este dezastruoasă„, a declarat primarul Giorgio Cortellesi. În doar câteva ore, a căzut un metru de zăpadă, mai transmite ANSA.