Şcoli închise în România. Anunţul ministrului Educaţiei: „Este o mare problemă faptul că mulţi profesori sunt infectaţi”

Ministrul Educaţiei a declarat că foarte multe şcoli se închid deoarece sunt mulţi profesori infectaţi cu coronavirus. Sorin Cîmpeanu se aşteaptă ca săptămâna viitoare mai multe clase să fie închise.

04 feb. 2022, 08:32
Şcoli închise în România. Anunţul ministrului Educaţiei: „Este o mare problemă faptul că mulţi profesori sunt infectaţi”

Şcoli închise în România. Ministrul Educaţiei recunoaşte că şcolile se închid, pentru că sunt prea mulți profesori infectați cu Covid-19.

Şcoli închise în România. Anunţul făcut de ministrul Educaţiei

Sorin Cîmpeanu a declarat, joi seară, că multe şcoli au fost nevoite să intre în sistem online din cauza numărului mare de profesori infectaţi cu COVID-19.

Citeşte şi ŞCOLI ÎNCHISE. Sorin Cîmpeanu, un nou anunţ: „Este greu de recuperat perioada de suspendare a cursurilor”

“Este o mare problemă faptul că mulți profesori sunt infectați sau în izolare. Sunt școli care chiar dacă nu au număr de cazuri pozitive declarate într-o clasă, (n.red. 3 într-o săptămână), din lipsa de profesori care să poată veni să predea fizic la școală, au fost nevoite să intre online.

Însă la nivelul țării erau 3376 clase cu activitatea fizica suspendată, adică puțin peste 2 % din numărul total de clase, și așteptăm raportările de mâine. Va fi mai mult pentru că suntem pe trend crescător. Că va fi 3 sau 4 % vom vedea, dar important este că restul de 96 sau 97 la sută vor funcționa normaL.

Din discuțiile pe care le-am avut cu specialiști, acesta va fi normalul următoarelor săptămâni, nu luni. Sunt optimist cu privire la depășirea acestei crize sanitare”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Declaraţia ministrului Educaţiei a fost făcută după ce președintele Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” avertiza că şcolile din România se confruntă cu probleme să asigure personal la ore, în condiţiile în care tot mai mulţi profesori se îmbolnăvesc de COVID-19.

„Ne confruntăm în momentul de față cu o avalanșă a îmbolnăvirilor cadrelor didactice. Apare următoarea problemă: consiliul de administrație trebuie să asigure suplinirea la clasă, pentru că profesorul, de exemplu, poate intra în izolare sau în carantină, dar copiii care vin la școală trebuie supravegheați de cineva. În momentul de față școlile sunt supra-solicitate, nu poți obliga pe nimeni să vină să presteze activitate suplimentară doar din dorința Ministerului Educației și a altor instituții de a ține școlile deschise și nu ai la cine să apelezi să vină să asigure supravegherea în cauză.

Profesorilor li se refuză testarea în cabinete „pe motiv că nu scrie nicăieri că aceste teste ar avea ca destinație și adulții dintr-o unitate de învățământ preuniversitară. Oameni buni, pe bune? Deci, personalul didactic și didactic auxiliar nu are dreptul să fie testat? Găsim câteodată atât de multă obtuzitate din partea unor cabinete medicale, din partea unor reprezentați din unitățile de învățământ preuniversitar care pur și simplu ne uluiesc.”, a spus Marius Nistor la Europa Fm.

Citeşte şi Toate şcolile vor funcţiona în format fizic săptămâna viitoare. Andrei Baciu: „Nu s-a depăşit pragul de 75% la ATI”