ŞCOLI ÎNCHISE. Sorin Cîmpeanu, un nou anunţ: „Este greu de recuperat perioada de suspendare a cursurilor”

Cîmpeanu, despre cazurile de COVID din şcoli: Cei care se îmbolnăvesc, din păcate, trebuie să stea în izolare, ceilalţi merg la şcoală. Sistemul de învăţământ din România, copiii au plătit prea mult aceste perioade de suspendare a activităţii.
Filip Stan
02 feb. 2022, 15:11
ŞCOLI ÎNCHISE. Sorin Cîmpeanu, un nou anunţ:

ŞCOLI ÎNCHISE. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a fost întrebat, miercuri, după şedinţa de Guvern, despre numărul mare de infectări din şcoli, el arătând că elevii care se îmbolnăvesc, din păcate, trebuie să stea în izolare, iar ceilalţi merg la şcoală. ”Sistemul de învăţământ din România, copiii din România au plătit mult prea mult, mult prea greu şi dificil de recuperat aceste perioade de suspendare a activităţii şcolilor”, a spus ministrul, dând exemplul Franţei, care nu a închis şcolile nici la 400.000 de cazuri, pe zi.

Sorin Cîmpeanu nu renunţă la testele din salivă: 18,5 milioane de teste vor ajunge în şcoli / Guvernul a aprobat reorganizarea ARACIP

Ministrul a fost întrebat, în contextul ratei mari de infectare la nivel naţional, dacă este posibilă o modificare a ordinului comun prin care se stabilesc regulile de intrare în online a şcolilor. Sorin Cîmpeanu a afirmat că ordinul comun cu ministerul Sănătăţii se referă la numărul de paturi din spitale şi nu la rata de infectare.

”Ieri, am modificat acest ordin de ministru, pentru a aduce perioada de carantină în linie cu reglementările generale” a spus Cîmpeanu, arătând că Hotărârea CNSU a generat modificarea perioadei de carantină la 5 zile.

Întrebat ce mesaj are pentru părinţii ai căror copii s-au infectat la şcoală, iar şcolile au rămas încă deschise, ministrul a dat exemplu Franţei, care şi la 350.000 sau 400.000 de infectări, zilnic, ţine toate şcolile deschise şi nu suspendă activitatea nici atunci când se înregistrează şapte, opt sau nouă cazuri într-o clasă.

Alte şase şcoli şi licee din Bucureşti suspendă cursurile cu prezenţă fizică

”Cei care se îmbolnăvesc, din păcate, trebuie să stea în izolare, ceilalţi merg la şcoală. Sistemul de învăţământ din România, copiii din România au plătit mult prea mult, mult prea greu şi dificil de recuperat aceste perioade de suspendare a activităţii şcolilor”, a spus ministrul.

Despre judeţele unde se va decide suspendarea activităţii în toate şcolile, ministrul a spus: ”Ziua de joi este ziua de referinţă, din perspectiva numărului de paturi ocupate, din paturile destinate pacienţilor COVID. Această situaţie este prezentată de Ministerul Sănătăţii şi generează modul de funcţionare pentru întreaga săptămână viitoare. Aşteptăm şi noi ziua de joi, de mâine, pentru a vedea dacă un judeţ din România a atins pragul de 75%. Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci şcolile şi grădiniţele din acel judeţ vor intra în sistem online, din păcate, până când rata de ocupare a paturilor va ajunge la 70%, nu la 75%. Aşteptăm ziua de mâine să vedem dacă este vreun judeţ în această situaţie”, a spus ministrul Educaţiei.

ŞCOLI ÎNCHISE.  Sorin Cîmpeanu a mai spus că el, ca ministru, speră să nu fie niciun judeţ în această situaţie iar şcoala să poată continua.

Despre numărul de elevi şi profesori infectaţi, ministrul a arătat că, potrivit ultimelor raportări, erau 27.000 de elevi infectaţi şi peste 7.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ. În procente, sub 1% din perspectiva copiilor şi un procent de aproape 3% în cazul personalului din învăţământ.

Despre numărul mare de cazuri de COVID din şcoli, ministrul a arătat că sunt sisteme de învăţământ, în alte ţări, în care nu se trece în online nici după ce sunt şapte, opt sau zece elevi infectaţi într-o clasă.

”În România, pe baza unor considerente epidemiologice, ce ţin de rata de vaccinare, de respectare a regulilor şi mai mulţi factori, s-a decis că este totuşi necesar, mai ales că definiţia unui focar se referă exact la apariţia a trei cazuri”, a mai explicat Cîmpeanu.

Aproape 100 de copii cu COVID-19, internaţi în trei dintre spitalele bucureştene, cei mai mulţi cu forme uşoare şi medii de boală. Simptomele, preponderent din sfera ORL / Medic: Respiraţia greoaie, la limita între forma medie şi cea severă

ŞCOLI ÎNCHISE.  Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş din Capitală a explicat News.ro că în momentul de faţă toate cele 35 de locuri destinate copiilor cu forme uşoare şi medii de covid 19 sunt ocupate. Unitatea sanitară nu are secţie de ATI destinată copiilor cu covid, în acest sens cei cu forme severe de boală fiind redirecţionaţi către spitalele care au o astfel de secţie. Medicul a precizat că, pe lângă copiii internaţi şi care necesită monitorizare, un număr important de copii vin pentru evaluare la spital, în centrul de evaluare care în acest moment funcţionează împreună cu camera de gardă. Dr. Marinescu a explicat şi ce paşi sunt urmaţi în procesul de evaluare a unui copil cu COVID-19.

“Noi în momentul de faţă avem 35 de locuri pentru copii, dar, atenţie, este vorba despre forme uşoare şi medii, nu e vorba de necesar de oxigen, noi nu avem terapie intensivă dedicată celor mici, şi atunci dacă în urma evaluării un copil are o formă severă el va fi trimis către spitalele care au terapie intensivă şi pot primi astfel de forme. Şi atunci, avem cele 35 de locuri pe care le putem folosi, din păcate ele se ocupă uşor, pentru că în cazul celor mici de multe ori este important să-I monitorizezi, chia dacă nu au o formă care să presupună complicaţii. Ce ar fi important de spus este că în afară de cei care se internează este un număr important de copii care vin să se evalueze, şi asta înseamnă o presiune destul de mare. La noi centrul de evaluare funcţionează în momentul de faţă împreună cu camera de gardă, sigur că vorbim de centru de evaluare, vorbim de o evaluare cu nişte paşi foarte clari, nişte pachete valabile indiferent că vorbim de copil sau de adult”, a declarat medicul.

Ce investigaţii se fac în centrul de evaluare copiilor cu forme medii de covid 19: examen clinic, analize de sânge, radiografie pulmonară, tratament, monitorizare

În primul rând, este examenul clinic, este văzut de către medicul pediatru, sunt analize de sânge absolut comparabile cu ceea ce se întâmplă la adult, este o baterie de analize care să-mi arate clar nişte elemente importante, este partea de imagistică ce la cei mici înseamnă radiografie pulmonară, nu computer tomograf, computerul tomograf rămâne pentru situaţiile când este într-adevăr o formă severă şi am neapărată nevoie de computerul tomograf.

 

După analize şi radiografie şi examenul clinic, rezultatul evaluării stabileşte dacă cel mic poate să meargă acasă şi să fie monitorizat în continuare de către pediatru sau către medicul de familie, dacă are nevoie de internare şi este o formă uşoară sau medie poate rămâne în Institut, sau varianta în care este o formă severă şi atunci merge mai departe într-un loc unde există şi terapie intensivă dedicată celor mici”, a explicat Dr. Adrian Marinescu.

Ce copii sunt predispuşi la a face forme severe de covid 19? Dr. Marinescu spune că este vorba despre copiii supraponderali şi despre cei care au anumite afecţiuni cronice precum astmul bronşic. Cei mici au un procent mic de forme severe, spune specialistul. Simptomatologia este de cele mai multe ori de tip răceală, spune Dr. Marinescu. Respiraţia greoaie, la limita între forma medie şi forma severă

“Copilul supraponderal, în mod clar se întâmplă şi la adulţi, se întâmplă şi la copil, şi cei care au afecţiuni cronice de tip astm bronşic, şi în general afecţiunile cronice mai ales dacă sunt decompensate, pot să ducă. Foarte adevărat este că cei mici au un procent mic de forme severe, este o realitate, cu atât mai mult în cazul omicronului, când oricum formele sunt uşoare.

Cei mai mulţi dintre ei având o formă uşoară, este o simptomatologie de tip răceală, cu o perioadă scurtă de timp, 3, 4 zile. Cei care au într-adevăr o formă medie cu prindere pulmonară au simptomele unei pneumonii, vorbim de febră, de stare generală modificată, vorbim de tuse, vorbim la un moment dat de o respiraţie care să fie mai greoaie şi aici suntem la limita între formă medie şi formă severă, dacă ar fi să împărţim aşa didactic ar trebui să ne gândim că simptomtologia poate să fie de tip guturai, poate fi de tip gripal sau poate să fie o formă severă care să presupună şi insuficienţă respiratorie. Acestea sunt rare dar totuşi sunt.

Vaccinarea copiilor, garanţia că nu pot apărea riscuri de forme severe de boală

Dacă vorbim despre vaccinare, se punea problema ”Dacă am puţine forme severe, de ce mă vaccinez, pentru că am nevoie de o garanţie şi pentru că vreau eu ca părinte să nu-mi asum niciun risc”.

Eu văd oricum partea plină a paharului şi rămân la ceea ce am spus şi înainte: că suntem la nivel de ultimă strigare în această pandemie , nu se vor întâmpla lucrurile peste noapte dar cu răbdare vom ajunge la acea pseudonormalitate si apoi normalitate,şi că trebuie totuşi să fim realişti şi să luăm în calcul că numărul exploziv de cazuri va duce întotdeauna şi la forme severe, chiar dacă sunt puţine, şi pentru copil, şi pentru adult”, a explicat Dr. Adrian Marinescu.

Secţia de covid de la Spitalul de copii Victor Gomoiu din Capitală, plină. Dr. Diana Ionescu, directorul medical al unităţii sanitare a explicat pentru News.ro că toate cele 7 locuri destinate copiilor cu covid sunt ocupate, dar că sunt pline şi zonele tampon. Medicul a atras atenţia asupra faptului că long-covidul la copii sau sindromul inflamator multisistemic ce poate apărea în cazul copiilor la o anumită distanţă după ce s-au vindecat de COVID este o problemă importantă, mai mare poate decât episodul acut de boală. În acest sens, în acest spital de copii au fost tratate în cei doi ani de pandemie aproximativ 200 de cazuri.

“Noi avem secţia de covid plină, sunt 7 paturi, dar să nu uităm că totul este într-o fluctuaţie permanentă, pentru că avem zonele de tampon care şi acestea sunt pline. Cum se pozitivează un copil este un turn over, trece în secţie , alţii îi iau locul şi tot aşa. Fiecare secţie are tampoanele ei, în fiecare secţie avem cel puţin 2, 3 tampoane cu câte 2 locuri în tampon, plus sunt micuţii de la camera de garda care se prezintă şi nu au simptomatologie atât de gravă ca să rămână în spital şi sunt trimişi acasă cu tratament sau cu evaluare ulterioară.

Formele uşoare de obicei nu rămân în spital, sunt forme medii de boală, din fericire nu avem pe nimeni în ATI, ceea ce este îmbucurător. Toată lumea ştie că problema la copil cu infecţia sars cov 2 nu reprezintă episodul acut, dacă ne referim la episoadele acute există un polimorfism de semne, copiii mici, vârstele extreme fac forme mai grave, cu febră, cu deshidratare, cu diaree, cu disfagie, cu dureri de gât, cu dureri de cap copiii mai mari, dar vreau să subliniez, problema importantă este long covidul, sau PIMS – sindromul inflamator multisistemic ce apare la distanţă de infecţia covid.

Tulpina aceasta mai nouă, omicron, dă simptome în sfera ORL, adică obstrucţie nazală, durere de gât, disfagie, cefalee, stare general proastă, dar marea majoritate a copiilor mai ales de vârstă medie sau mari se vaită de dureri de gât.

Cei cu PIMS nu se internează în secţia covid , pentru că ei nu mai dau mai departe boala, ei au doar simptomatologia care nu se remite. Avem de-a face de doi ani de zile cu astfel de cazuri, părinţii care vor să-şi vaccineze copiii şi care şi-au vaccinat copiii fie că este vorba de ţara noastră sau de SUA, sau de alte ţări, au înţeles că problema nu este neapărat în faza acută, decât la copiii cu comorbidităţi, categoric, cât este pe termen lung, să ne protejăm copiii atât fizic cât şi psihic.

Cred că am avut peste 200 de cazuri de PIMS de la începutul pandemiei”, a explicat Dr. Diana Ionescu.

Dr. Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu din Capitală a explicat care este situaţia legată de numărul de copii internaţi cu covid 19 în unitatea sanitară. 47 de copii sunt internaţi cu covid, un copil este cu necesar de oxigen iar un alt copil în vârstă de un an este intubat.

“Sunt 47 de copii internaţi cu covid 19. Un copil în vârstă de 15 ani care are şi leucemie este pe oxigen, iar un alt copil este intubat. Copilul care este intubat are vârsta de 1 an şi s-a născut cu o boală neurologică. Majoritatea celor internaţi pe secţii sunt sugari şi copii mici. Sunt forme uşoare şi medii de boală. O secţie de pediatrie este covid, pe lângă compartimentul deja existent de covid în spital. Simptomatologia este de pneumonie, cu sindrom febril, insuficienţă respiratorie ( în formele medii), şi fenomene digestive care duc la deshidratări”, a explicat medicul.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!