Şcoli şi grădiniţe închise. Strigătul unei mame singure: Nu am cu cine lăsa copilul

Şcoli şi grădiniţe închise. O mamă singură atrage atenţia că familiile monoparentale sunt omise în ordonanța de urgența care stabilește că unul dintre părinți poate beneficia de zile libere plătite în perioada în care grădinițele și școlile sunt închise din cauza pandemiei.

18 nov. 2020, 22:44
Şcoli şi grădiniţe închise. Strigătul unei mame singure: Nu am cu cine lăsa copilul
Şcoli şi grădiniţe închise

Şcoli şi grădiniţe închise. O mamă singură spune că pentru a putea sta acasă cu copilul său de 5 ani trebuie să depună o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, “din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere”.

“Sunt o mamă singură căreia i-a murit anul trecut mama, singura persoană care mă ajuta cu fiul meu în vârstă de 5 ani acum. Asa-zisul tată biologic a dat bir cu fugiții din clipa în care am rămas gravidă. Nu ținem legătura, știu că e undeva prin Italia la muncă și nu are legătură cu cel mic. Eu ce fac pe perioada cât grădinițele sunt închise cu OUG 147/2020? Având în vedere că nu îmi permit o bonă, nu am cu cine lăsa copilul, nu am de unde obține declarația celuilalt părinte pentru că efectiv nu știu unde în Italia se află și nici nu are legătură cu fiul meu, eu fiind singura care se ocupă de el și nici nu lucrez în domeniul sanitar sau al apărării naționale ca să pot beneficia de acei 75%, eu ce fac?”, spune femeia, potrivit edupedu.ro.

Citeşte şi ŞCOLI închise în continuare. Ludovic Orban anunţă menţinerea cursurilor online

Şcoli şi grădiniţe închise. Ce prevede legea

Ordonanța de Urgență nr. 147 din 27 august 2020 (OUG 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2) nu prevede excepții pentru familiile monoparentale, așa cum prevedea ordonanța ce reglementa anul școlar trecut zilele libere în această situație.

Concret, OUG 147/2020 prevede următoarele:

(1) Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, efectuată de direcția de sănătate publică județeană, respectiv a municipiului București, și având în vedere hotărârile comitetului județean pentru situații de urgență, respectiv Comitetului pentru Situații de Urgență al Municipiului București.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică părinților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
– a) au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară;
– b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

Articolul 2

(1) Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2) au dreptul la zile libere plătite pe toată perioada în care se decide limitarea sau suspendarea activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară.

(2) Zilele libere se acordă la cererea părintelui care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 1 alin. (2) și este definit la art. 1 alin. (3), depusă la angajatorul acestuia.

(3) Cererea prevăzută la alin. (2) este însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, de o copie a certificatului/certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor sau a documentului care atestă calitatea prevăzută la art. 1 alin. (3) în care solicită zilele libere, precum și, dacă este cazul de o copie a certificatului de încadrare în grad de handicap al copilului ori adultului în vârstă de până la 26 de ani.

Declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte va conține elemente din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei ordonanțe de urgență, că nu are contractul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activității angajatorului și nu se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (6).
Singura exceptare prevăzută de OUG pentru familiile monoparentale se referă la “angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, angajații din penitenciare și personalul din unitățile sanitare publice”.

 

 


loading...
Partenerii noștri