Şcolile din România se pregătesc de deschidere. Nouă licitaţie pentru teste, ambalate INDIVIDUAL de această dată

Statul vrea să cumpere din nou teste de salivă pentru elevi. ONAC anunță licitație pentru 55 de milioane de teste cu 10 lei/test fără TVA, ambalate individual sau cel mult câte două, după scandalul ratării testării în școli de luna aceasta.

28 dec. 2021, 21:35
Şcolile din România se pregătesc de deschidere. Nouă licitaţie pentru teste, ambalate INDIVIDUAL de această dată

Şcolile din România au dus lipsă de teste după ce în ultimele săptămâni de cursuri comenzile nu au fost onorate conform contractului. Vacanţa de iarnă se termină pe 3 ianuarie, iar tulpina contagioasă Omicron este deja în toată Europa, astel că riscurile unor focare în unităţile d eînvăţământ sunt enorme.

Citeşte şi: Teste de salivă pentru elevi, la pachet şi fără instrucţiuni în şcoli. Ministrul Educaţiei: Absenţa ambalajului individual al testelor este într-adevăr o problemă, alături de multe altele

Autoritățile vor să cumpere prin procedură rapidă de negociere fără publicare prealabilă încă 55,5 milioane de teste de salivă, potrivit unui anunț de pe site-ul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC). Asta înseamnă că, până acum, autoritățile ar fi reușit să cumpere doar 14,5 milioane de teste din totalul de 70 de milioane pe care Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis să le achiziționeze pentru 11 săptămâni de școala din semestrul I.
Sursele Edupedu.ro spun că, momentan, doar primul lot din cele trei loturi noi a fost pus în negociere directă, adică maximum 18,5 milioane de teste, destinate pentru școli la începutul anului viitor calendaristic.

Un rezultat al negocierii directe în desfășurare va fi anunțat abia în luna ianuarie, când se termină procedura, au mai precizat sursele Edupedu.ro. Prin urmare este de așteptat ca nici în primele două săptămâni de școală, după vacanța de iarnă, să nu existe suficiente teste pentru elevi, profesori și ceilalți angajați din Educație.

De data aceasta apar două schimbări majore în cerințele tehnice față de prima licitație: testele trebuie să fie ambalate individual sau cel mult câte două, iar firmele participante primesc punctaj mai mare cu cât numărul componentelor unui test este mai mic.

Amintim că testele achiziționate până acum au avut mari întârzieri după doar prima săptămână în care au fost distribuite către școli de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), care a acuzat întârzieri din partea furnizorilor, adică a firmelor câștigătoare la prima licitație lansată în octombrie. Rezultatul a fost că elevii nu au mai fost testați de două ori pe săptămână în mai multe județe, iar zilele de testare s-au mutat din cauza problemelor cu aprovizionarea testelor. Astfel, premierul Nicolae Ciucă a trimis Corpul de Control al Guvernului la ONAC și la IGSU pentru a ancheta situația.

EXCLUSIV – Scandalos! Cum minte Raed Arafat despre licitatia catastrofala a testelor de saliva pentru elevi! S-au dat milioane de euro pe o bataie de joc! In caietul de sarcini era obligatoriu sa fie ambalate individual!

Mai amintim că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că s-a declarat surprins de rata foarte mare a testelor fals-pozitive care au rezultat din cele distribuite elevilor. Mai multe detalii aici.

Ce prevede noua licitație:
Pentru lotul 1, cantitatea minimă de teste de salivă care pot fi contractate este de 100.000, iar cea maximă este de 18.500.000. Comparativ, la prima licitație, cantitatea maximă era de 23.500.000, dar s-au contractat doar 9 milioane de teste împărțite între trei firme.