Teste de salivă pentru elevi, la pachet şi fără instrucţiuni în şcoli. Ministrul Educaţiei: Absenţa ambalajului individual al testelor este într-adevăr o problemă, alături de multe altele

Teste de saliva fără instrucțiuni și fără prospect. Asta a ajuns în școlile din România. Dezvăluirea a fost făcut de la un senator USR, care a publicat pe Facebook imagini cu testele de saliva pentru elevi.

27 nov. 2021, 12:20
Teste de salivă pentru elevi, la pachet şi fără instrucţiuni în şcoli. Ministrul Educaţiei: Absenţa ambalajului individual al testelor este într-adevăr o problemă, alături de multe altele

Mai multe școli din România au primit teste de salivă pentru depistarea COVID-19 la elevi fără instrucțiuni de utilizare. Mai mult, în şcoli au ajuns pungi cu câte 50 de bucăţi din fiecare element al testului.

„Astăzi seara la ora 18:30 au sosit în școli testele de salivă mult promise. În niște cutii mari de carton în care se găsesc 50 de bețișoare într-o pungă, 50 de căpăcele într-o pungă, 50 de flacoane într-o pungă, 50 de pliculețe cu substanță într-o pungă. Făra instrucțiuni, fără prospect. Noaptea minții!!!!

Ordinul este ca joi toți copiii din școală să primească câte un test de salivă aplicat. Profesorii trebuie să găsească soluții ca din seturi de batjocură de 50 de căpăcele și alte ingrediente să asambleze kituri unitare complete”, a anunţat senatorul USR Ștefan Pălărie, pe Facebook.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Firma în care Cătălin Botezatu e partener a câştigat ASTĂZI un contract de peste 18 milioane de euro cu ONAC pentru a livra teste de salivă în şcoli. Cum se apară firma de haine Viggo Fashion!

Citeşte şi: Cătălin Botezatu, prima reacţie în cazul scandalului testelor COVID pentru şcoli. „Nu înțeleg această blamare. Avem experienţă în a livra, asta e cel mai important”

Sorin Cîmpeanu, despre testele de salivă ajunse în şcoli: Este într-adevăr o problemă

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru Româniatv.net, că „absenta ambalajului individual al testelor este intr-adevăr o problema, alături de multe altele”.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că „cerintele de performanta și de reglementare au fost elaborate de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDM)”, iar licitația a fost organizata de Oficiul National de Achizitii Centralizate (ONAC).

„Contractele au fost semnate de Inspectoratul General pt Situații de Urgenta (IGSU), iar receptia a fost făcută conform contractului semnat. Inspectoratele Scolare Județene au primit ce s-a achizițonat”, a mai spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

 

Primele teste de salivă pentru depistarea COVID-19, distribuite în teritoriu în două tranşe

Primele 6,5 milioane de teste de salivă pentru elevi au fost distribuite joi în şcolile din România, urmând ca restul din cele 12 milioane de teste contractate în primul lot să fie distribuite ulterior.

Restul de teste din salivă contractate vor fi livrate în 2 decembrie şi 9 decembrie, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Întrebat cine va aplica testarea, acesta a arătat că acolo unde cadrele didactice doresc, iar infrastructura şcolii permite, testarea se va face în şcoli, în timp ce acolo unde şcoala decide să nu administreze testele în şcoală, testarea se va face la domiciliu, sub supravegherea unui adult, a mai explicat ministrul Educaţiei.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu anunță că nu se renunță la tezele semestriale: „Rămâne singurul bastion în calea irelevanței notelor”