Şcolile primare se redeschid pe 8 februarie. Prima măsură de relaxare

Toate şcolile şi magazinele neesenţiale din Olanda au fost închise de la mijlocul lunii decembrie, din cauza pandemiei de coronavirus.

01 feb. 2021, 09:10
Şcolile primare se redeschid pe 8 februarie. Prima măsură de relaxare

Şcolile primare din Olanda vor fi redeschise începând cu 8 februarie, a anunţat duminică guvernul olandez, aceasta fiind prima relaxare a măsurilor de izolare din ultimele luni, informează Reuters.

Toate şcolile şi magazinele neesenţiale din Olanda au fost închise de la mijlocul lunii decembrie, după ce cu două luni mai devreme fuseseră închise barurile şi restaurantele, în încercarea de a limita extinderea epidemiei de COVID-19.

O interdicţie de circulaţie în timpul nopţii a fost adăugată săptămâna trecută măsurilor de carantină, întrucât s-a văzut că noi mutaţii mai contagioase ale virusului au luat amploare în Olanda.

Dar dovada transmiterii bolii de către copiii mici a rămas limitată, a declarat duminică ministrul educaţiei, Arie Slob, ceea ce permite redeschiderea şcolilor primare şi a grădiniţelor.

Numărul de noi infecţii cu coronavirus în Olanda a fost de aproximativ 3.700 duminică, cel mai scăzut nivel în trei luni.

În România, ministrul Educaţiei Naţionale, Sorin Cîmpeanu, afirmă că 15% dintre cele peste 26.000 de clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ, cămine şcolare, cantine şi săli de sport ale şcolilor nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu deşi necesită acest document.

ŞCOLI DESCHISE din 8 februarie. Care sunt cele PATRU scenarii

Şcolile primare se deschid aproape sigur şi în România de la aceeaşi dată. „Şcolile din România, cele aproape 17.000 de şcoli cu personalitate juridică şi structuri arondate funcţionează în 26.471 de clădiri în total. Dintre acestea 15% au autorizaţie la incendiu, aproape 20% sunt în curs de obţinere a acestei autorizaţii, aproape 50% nu necesită, conform legii autorizaţie. (…) şi sunt 15% care conform legii au nevoie de autorizaţii de securitate la incendiu şi nu au această autorizaţie”, a declarat Sorin Cîmpeanu duminică seară, la Digi 24. 
Acesta a menţionat că acest număr include căminele, cantinele şi sălile de sport, pe lângă, imobilele în care se desfăşoară actul didactic.

Sorin Cîmpeanu a precizat că aceste clădiri şcolare sunt în administrarea autorităţilor locale şi acestea sunt responsabile de obţinerea autorizaţiilor de securitate la incendiu.

Ministrul a subliniat că de la preluarea portofoliului Educaţiei încearcă să „accelereze” procesul obţinerii autorizaţiilor de către unităţile didactice care  nu le deţin.

Profesorii cu probleme medicale pot continua şcoala online, în cazul acestora fiind nevoie ca certificarea problemelor de sănătate să fie făcută de către un medic de medicina muncii, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Acesta a menţionat că şcolile trebuie să facă orarele în aşa fel încât aceste cadre didactice să aibă orele grupate într-o singură zi, în care şi elevii să facă şcoală de acasă.