ŞCOLI DESCHISE din 8 februarie. Care sunt cele PATRU scenarii

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că scenariul hibrid nu va mai exista din 8 februarie, atunci când ar urma ca elevii să revină în școli. Există trei scenarii stabilite pentru reluarea cursurilor în format fizic, în funcție de evoluția ratei de infectare la nivel local, plus al patrulea în caz de carantină totală.

01 feb. 2021, 08:51
ŞCOLI DESCHISE din 8 februarie. Care sunt cele PATRU scenarii

ŞCOLI DESCHISE din 8 februarie,

este doar o chestiune d eore până se anunţă decizia oficială. Premierul Florin Cîţu a afirmat recent că o decizie fermă va fi luată cu privire la redeschiderea şcolilor pe data de 2 februarie. El a adăugat că este urmărită până atunci situaţia epidemiologică din România, iar în funcţie de acest aspect va fi luată o hotărâre.

„Noi am spus, şi preşedintele României a spus, că vom lua o decizie fermă pe 2 februarie. Urmărim până în acel moment ce se întâmplă cu situaţia epidemiologică din România, dacă avem o înrăutăţirea situaţiei. Vom lua o decizie pe 2 februarie. Personal, bineînţeles că vreau, ca toată lumea, să fie deschise şcolile, şi economia să fie deschisă, dar nu contează ce vreau eu, contează care este situaţia din punct de vedere al sănătăţii, pentru că nu putem să relaxăm prea mult condiţiile şi apoi să avem o presiune pe sistemul de sănătate”, a explicat Florin Cîţu, chestionat despre subiect luni la Parlament, înainte de a participa la şedinţa liderilor coaliţiei de guvernare.

Iar situaţia epidemiologică este din ce în ce mai bună, dacă datele oficiale respectă realitatea. Comitetul de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunţă că în ultimele 24 de ore au fost administrate 19.019 de doze de vaccin, din care 4.892 au fost doze de rapel, fiind înregistrate 77 de reacţii comune şi minore. În total, au fost vaccinate 585.218 de persoane, din care 106.197 au primit şi a doua doză de vaccin.

Pe 14 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după întâlnirea cu miniştrii Sănătăţii şi ai Educaţiei şi cu şeful DSU, că începând din 8 februarie, majoritatea şcolilor se vor redeschide. Şeful statului a precizat că o decizia finală va fi luată în 2 februarie. În cazul învăţământului universitar, decizia va fi luată la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, în virtutea autonomiei universitare.

ŞCOLI DESCHISE din 8 februarie. Care sunt scenariile 

În localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală.

În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII, XIII.

În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.

Incidența în cele patru scenarii:

  • scenariul verde – incidența sub 1 la mia de locuitori
    scenariul galben – incidența de sub 3 la mia de locuitori
    scenariul roșu – incidența de peste 3 la mia de locuitori
    Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în on-line.

Semestrul al II-lea are 17 săptămâni de cursuri dispuse în perioada 8 februarie 2021 – 18 iunie 2021, astfel:

Cursuri – luni, 8 februarie 2021 – joi, 1 aprilie 2021Vacanţă – vineri, 2 aprilie 2021 – duminică, 11 aprilie 2021Cursuri – luni, 12 aprilie 2021 – joi, 29 aprilie 2021Vacanţă – vineri, 30 aprilie 2021 – duminică, 9 mai 2021Cursuri – luni, 10 mai 2021 – vineri, 18 iunie 2021* Pentru clasa a VIII-a – cursurile se termină pe 11 iunie** Pentru clasa a XII-a cursurile se termină pe 4 iunie

ŞCOLI DESCHISE. Profesorii cu probleme medicale predau tot online

Profesorii cu probleme medicale pot continua şcoala online, în cazul acestora fiind nevoie ca certificarea problemelor de sănătate să fie făcută de către un medic de medicina muncii, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Acesta a menţionat că şcolile trebuie să facă orarele în aşa fel încât aceste cadre didactice să aibă orele grupate într-o singură zi, în care şi elevii să facă şcoală de acasă.

„Elevii care au vulnerabilităţi certificate medical trebuie să continue şcoala online”, a declarat Sorin Cîmpeanu în cadrul unui webinar cu privire la vaccinare. Acest lucru este valabil şi pentru profesorii care au afecţiuni ce s-ar putea agrava din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2. Conform ministrului Educaţiei, în cazul cadrelor didactice certificarea afecţiunilor  în cazul dascălilor se va face de către un medic de medicina muncii, acesta fiind „cel care are competenţa de a declara inapt pentru prezenţa fizică”.

„Ţine de conducerea şcolii să asigure un orar specific, în aşa fel încât acele cadre didactice care nu pot veni la şcoală din motive medicale certificate să aibă orele grupate într-o singură zi, zi în care elevii să nu meargă la şcoală şi să continue online pentru acele situaţii în care profesorii au interdicţie de prezenţă fizică în şcoală”, a adăugat ministrul.

ŞCOLI DESCHISE din 8 februarie. 37 de milioane de măşti pentru elevi

Elevii care merg la şcoală din 8 februarie vor primi măşti de protecţie, anunță ministrul Cîmpeanu: “Avem un stoc de 37 de milioane de măști în preuniversitar”

Elevii care vor relua fizic cursurile din 8 februarie vor primi măşti de protecţie de la școală, existând un stoc de peste 37 de milioane de măşti doar în învăţământul preuniversitar, transmite Agerpres.
„Ultimele date pe care le avem din teritoriu arată un stoc de peste 37 de milioane de măşti doar în învăţământul preuniversitar. Deci ideea este că se vor primi măşti. De asemenea, am cerut o analiză, la fiecare trei zile, cu privire la stocurile de substanţe dezinfectante existente în şcolile româneşti. Această situaţie nu este de natură să ne îngrijoreze, şcolile sunt pregătite dacă asta va fi decizia”, a spus Câmpeanu, vineri, la webinarul online organizat de Ministerul Educaţiei.

Ministrul a precizat că îşi doreşte ca şcoala să se reia fizic la începutul semestrului al doilea şi a spus că decizia va fi luată pe 2 februarie. Câmpeanu a explicat că învăţământul hibrid (online şi fizic) se va păstra acolo unde există profesori şi elevi care au indicaţie medicală pentru a continua cursurile de acasă.

Școlile din România sunt pregătite pentru deschiderea fizică. Declarații ministrului Educației

„Va fi de datoria noastră să ne asigurăm pentru a asigura procesul de învăţare. Fie cu prezenţă fizică, acolo unde se poate, acolo unde scenariile permit, acolo unde elevii şi profesorii nu au contraindicaţii, fie în online, acolo unde nu se poate din cauza scenariului, acolo unde nu se poate, pentru că elevii sau profesorii au contraindicaţii, certificate medicale”, a adăugat Cîmpeanu.

Tot vineri, Cîmpeanu a mai spus că profesorii care nu pot merge la școală din motive medicale trebuie să aibă toate orele online într-o singură zi, stabilite prin orar, ca elevii să nu ajungă în situația de a combina ore fizice cu ore online.

Ministrul a mai spus că peste 112.000 de persoane din învățământ programate pentru vaccinare, peste 19.000 vaccinate până la această oră.