Şcolile româneşti din Ucraina vor trece la predarea în limba ucraineană din 2023

Publicat: Vineri, 04 Octombrie 2019 17:03 // Actualizat: Vineri, 04 Octombrie 2019 17:03 // Sursa: romaniatv.net

Toate şcolile cu predare în limba română din Ucraina vor fi obligate, din septembrie 2023, să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învăţământ în limba ucraineană, în afară de limba şi literatura română, scrie agenţia BucPress din Cernăuţi, potrivit Agerpres.

Foto: facebook.com

Şcolile cu predare în limba rusă vor fi obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învăţământ în limba ucraineană începând cu 1 septembrie 2020, iar şcolile minorităţilor naţionale din Ucraina, care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene, din septembrie 2023, a anunţat noul ministru al educaţiei din Ucraina, Hanna Novosad.

În şcolile unde învăţământul se va desfăşura 'în mod prioritar în limba ucraineană' se va menţine posibilitatea 'studierii limbii materne şi a literaturii în limba maternă', a mai declarat Hanna Novosad.

Decizia se bazează pe noua lege a educaţiei din Ucraina, adoptată în septembrie 2017, dar şi pe Legea privind funcţionarea limbii ucrainene ca limbă de stat.

Etnicii români din Ucraina au protestat în repetate rânduri împotriva acestor legi, în special a Legii educaţiei, care, potrivit comunităţii române, reprezintă o 'catastrofă' pentru învăţământul în limba maternă în Ucraina, aminteşte BucPress .

Românii din Ucraina şi-au legat multe speranţe de noua conducere a statului ucrainean, în frunte cu Volodimir Zelenski, care i-a criticat pe predecesorii săi pentru încercările de a diviza ţara în plan lingvistic şi confesional.

'Din păcate, declaraţiile noului ministru al educaţiei par a fi o dovadă a faptului că politica statului ucrainean, condamnată atât de dur de minorităţile naţionale şi statele vecine, nu va fi anulată', notează agenţia de presă din Cernăuţi.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Hanna Novosad invatamant in limba romana ucraina scoli romanesti ucraina
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8750
RON
25 Sep
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H