Şcolile sunt pregătite pentru reluarea cursurilor faţă-n faţă după Paşte

Marin Popescu (IŞJ Timiş) a precizat că puţin peste 50% din personalul didactic s-a vaccinat, până acum nereuşindu-se imunizarea a 60% din personal.

28 apr. 2021, 14:39
Şcolile sunt pregătite pentru reluarea cursurilor faţă-n faţă după Paşte

Şcolile vor relua cursurile fizic din 5 mai.  Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Timiş, Marin Popescu, a declarat, miercuri, că unităţile de învăţământ din judeţ sunt pregătite să reia activităţile didactice faţă în faţă, din data de 5 mai, acestea fiind spaţii sigure pentru sănătatea copiilor şi a cadrelor didactice.

Potrivit acestuia, singurii care ar putea ridica probleme în acest sens rămân preşcolarii, care nu sunt obligaţi să poarte mască şi astfel pot deveni purtători şi transmiţători ai virusului pandemic.

Marin Popescu a precizat că puţin peste 50% din personalul didactic s-a vaccinat, până acum nereuşindu-se imunizarea a 60% din personal.

„Noi suntem pe un scenariu galben cu tendinţă uşoară de scădere, care ne permite să desfăşurăm activităţile. Unităţile de învăţământ sunt pregătite pentru reluarea activităţii faţă în faţă. Revenirea la şcoală este importantă, dar revenirea faţă în faţă se poate întâmpla doar în condiţii de siguranţă la locul de muncă pentru elevi şi cadre didactice. La nivelul unităţilor de învăţământ, regulile sunt respectate, sunt sigure, dar la nivel preşcolar, unde copiii nu poartă mască, este un risc mai mare de infectare în această zonă. Primul triaj epidemiologic trebuie să se facă acasă, de către părinţi, privind starea de sănătate a copiilor, apoi la şcoală”, a afirmat Marin Popescu, într-o conferinţă de presă.

Cum vor începe copiii şcoala după Paşte? Anunţul făcut de Ministrul Educaţiei pentru clasele terminale
Şeful IŞJ Timiş a subliniat că ritmul de imunizare este foarte lent pentru sistemul învăţământului preuniversitar şi că nu mai ia în calcul angajaţii care figurează pe platforma de vaccinare, întrucât unii dintre aceştia nu se prezintă la vaccinare.

„La nivelul judeţului avem 3.624 de profesori vaccinaţi. Deşi mai sunt 3.000 programaţi, aceasta nu ne dă certitudinea că vor şi merge să se vaccineze. Ritmul este foarte lent, avem 54%, imunizaţi, am depăşit pragul (de jumătate n.r.), dar nu putem face saltul foarte înalt până la 60%. IŞJ Timiş poate doar să informeze cadrele didactice, mai mult de atât nu. De săptămâna viitoare vom avea întâlniri săptămânale cu cadre din sănătate, iar noi să ne focusăm mult mai mult în afară de profesori, respectiv, spre elevii de clasa a XII-a şi spre părinţi, pentru informare privind vaccinarea. Mai mult de atât, noi nu-i putem ajuta. Ne-am fi dorit să atingem ţinta de 60%, dar nu am reuşit până acum”, a detaliat Popescu.

La nivelul personalului nedidactic, rata de vaccinare este de sub 50%, iar la auxiliar, puţin peste 50%.

„Această barieră a procentului de vaccinare nu o putem depăşi. Nu ştiu care sunt cauzele, dar e clar că ne-am fi dorit ca persoanele educate să realizeze că cercetarea şi ştiinţa au fost benefice pentru sănătatea oamenilor. Nu mă refer la acei colegi care au suferinţe cronice şi care au recomandarea medicilor de a nu se vaccina, ci la ceilalţi. Avem şi astfel de colegi, cu recomandări din partea medicilor de a nu se vaccina”, a încheiat Marin Popescu.

Sorin Cîmpeanu critică iniţiativa USR PLUS privind decalarea vacanţelor şcolare pe regiuni. „Nu am reuşit să identific interesul elevului”