Scoția oferă gratis absorbante şi tampoane pentru perioada menstruală. Este prima ţară din lume care face asta

Scoția a devenit prima țară din lume care produce şi oferă gratis absorbante şi tampoane necesare pentru perioada menstruală. Proiectul de lege a fost introdus de Monica Lennon, MSP Labour, şi a fost aprobat în unanimitate.

25 nov. 2020, 11:57
Scoția oferă gratis absorbante şi tampoane pentru perioada menstruală. Este prima ţară din lume care face asta
Scoția oferă gratis absorbante şi tampoane pentru perioada menstruală

Scoția oferă gratis absorbante şi tampoane. În prezent, autoritatea locală are obligația legală de a se asigura că produsele gratuite, cum ar fi tampoanele și absorbantele, sunt disponibile pentru „oricine are nevoie de ele”, scrie bbc.com.

Monica Lennon a spus că proiectul este „practic și progresiv”, iniţiat cu atât mai mult din cauza pandemiei coronavirusului: „Perioada din lună a femeilor nu se opreşte în pandemie, iar accesul la tampoane, absorbante și reutilizabile esențiale nu a fost niciodată mai important”.

Citeşte şi: 15 simptome precoce de sarcină. Când apar şi cum îţi dai seama că esti gravidă

Scoția oferă gratis absorbante şi tampoane

„Perioada de sărăcie” este atunci când cei cu venituri mici nu își pot permite sau pot accesa produse necesare perioadei de menstruaţie.
În perioadele medii care durează aproximativ cinci zile, poate costa până la 8 GBP pe lună pentru tampoane și absorbante, iar unele femei se luptă să-şi poată cumpăra astfel de produse.

Un sondaj realizat a peste 2.000 de persoane de către Young Scot a arătat că aproximativ una din patru fete de la școală, colegiu sau universitate din Scoția s-au străduit să acceseze produsele necesare perioadei de menstruaţie.

Pe lângă „perioada de sărăcie”, proiectul de lege abordează şi jena. Cercetătorii spun că aceasta este o problemă în special pentru fetele tinere. S-a constatat că 71% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 21 de ani s-au simțit jenate să cumpere astfel de produse.

Citeşte şi: SEMNIFICATII VISE. Ce inseamna cand visezi sange? E de bine sau de rau? Semnificatia e mai profunda decat credeai

Impactul asupra educației este un alt domeniu pe care proiectul de lege își propune să îl abordeze. Cercetătorii constată că aproape jumătate dintre fetele chestionate au pierdut școala din cauza perioadei de menstruaţie.

În zona NHS Greater Glasgow și Clyde, de exemplu, oricine dorește prezervative gratuite le poate cere în locații, inclusiv cabinete medicale, farmacii și colegii și universități – sau, alternativ, pot completa o cerere, astfel încât să nu fie nevoie să solicite verbal.