15 simptome precoce de sarcină. Când apar şi cum îţi dai seama că esti gravidă

O serie de simptome precoce de sarcină sunt în strânsă legătură cu modificările hormonale care au loc în corpul nostru, iar aceste simptome pot fi destul de înșelătoare. Ba mai mult, când vine vorba de simptome precoce de sarcină, lucrurile sunt cu atât mai nesigure.
Romania TV
25 iun. 2020, 11:19
15 simptome precoce de sarcină. Când apar şi cum îţi dai seama că esti gravidă

Când apar simptome precoce de sarcină

Deşi studiile arată ca un ovul este de regulă fertilizat în primele 12 ore ale ovulaţiei (şi nu mai târziu de 24 h), tu nu vei conştientiza simptomele precoce de sarcină decât după implantare, aceasta având loc după 7-10 zile de la ovulaţie. 

Dacă ai rămas însărcinată, embrionul începe să producă hormoni hCG după implantare, aşa că este imposibil să depistezi sarcina sau să ai simptome mai devreme. Aşadar, cu cât aştepţi mai mult pentru a-ţi face un test după ovulaţie, cu atât va fi rezultatul mai aproape de adevăr. Testele de sarcină ar trebui făcute, în mod ideal, din momentul în care ciclul îţi întârzie cu o zi.

Mai jos ai o listă de 15 simptome sarcină pe care le-ai putea avea atunci când şi dacă rămâi însărcinată. Ţine minte că fiecare femeie şi fiecare sarcină diferă, aşa că nu e cazul să intri în panică dacă nu prezinţi toate simptomele precoce de sarcină.

1. Temperatură bazală (TB) ridicată

Dacă, în mod regulat, ţii un grafic al ciclurilor şi îţi iei temperatura, vei observa că TB va rămâne ridicată pe tot parcursul fazei luteale. Progesteronul provoacă TB să crească până la ovulaţie şi să se menţină la un nivel ridicat dacă eşti însărcinată. Dacă nu eşti însărcinată, temperatura ta bazală va scădea la loc și vei avea menstruație, ca în fiecare lună

2. Simptome precoce de sarcină. Întârzierea menstruaţiei

Unul din simptomele precoce de sarcină pe care le-ai putea observa este întârzierea menstruaţiei. Deşi aceasta este, de regulă, asociată cu sarcina, nu este exclus ca motivul întârzierii să fie altul. Spre exemplu, ar putea fi un nivel ridicat de stres, o boală gravă sau efectul secundar al unei operaţii chirurgicale. Pe de altă parte, este posibil să ai menstruaţie chiar şi în timpul sarcinii. Unele femei sângerează doar câteva luni sau pe tot parcursul sarcinii.

3. Greţurile în sarcină

Un alt simptom precoce de sarcină foarte cunoscut sunt greţurile. Contrar credinţelor populare, ele nu apar doar dimineaţa, ci te pot surprinde în orice moment al zilei.

Asigură-te că mănânci bine şi echilibrat.

Ghimbirul este un remediu natural foarte bun pentru greaţă, deşi unele femei spun că nimic nu le poate ajuta în a se simţi mai bine. Greţurile persistă în primul trimestru de sarcină, deşi, în cazuri rare, pot continua şi în al doilea.

4. Modificarea sânilor

Chiar de la începuturile sarcinii vei putea constata nişte schimbări ale sânilor, precum:

  • Sfârcurile devin foarte sensibile – unele femei spun chiar că devin iritant de sensibile!
  • Sânii pot durea sau să aibă umflături.
  • Sfârcurile se pot închide la culoare.
  • Venele din zona sânilor pot deveni mai vizibile şi se pot mări.
  • Areolele se închid la culoare.
  • Micile umflături de pe areole (Tuberculii lui Montgomery) pot creşte sau se pot mări în dimensiuni.

5. Exces de mucus cervical

O creştere a nivelului de progesteron duce, de multe ori, la secreţie excesivă de mucus cervical. Unele femei pot observa doar un pic, pe când altele mult mai mult.

6. Oboseala ca simptom precoce de sarcină

Când rămâi însărcinată, metabolismul tău trece la alt nivel, pentru a putea susţine atât corpul tău, cât şi pe al copilului în formare. Asta implică foarte multă muncă! Ai putea deveni într-atât de obosită încât să începi să dormi mai mult decât de obicei. Mai mult decât atât, nivelul ridicat de progesteron necesar în timpul sarcinii are efect de sedativ. Nu este de mirare că te simţi epuizată! Dacă simţi nevoia să te odihneşti sau să dormi, ascultă ce îţi dictează organismul.

7. Simptome precoce de sarcină. Urinare frecventă

Cam la o săptămână după concepere vei începe să mergi mai des la toaletă, numai ca să descoperi că urinezi des, dar puţin. Aceasta se întâmpla deoarece embrionul începe să secrete hormonul de sarcină hCG, care măreşte cantitatea de sânge din zona pelviană. De aici, vezica se irită, lăsând să se scurgă chiar şi cantităţi mici de urină. Chiar şi noaptea te poţi trezi pentru a urina mai des decât de obicei.

8. Crampele

Acest simptom precoce de sarcină poate fi, de asemenea, destul de stresant pentru viitorii părinţi, întrucât este simptom care ar putea anunţa şi pierderea sarcinii. Cu toate acestea, chiar atunci când nu eşti gravidă, uterul se contractă încontinuu. Când eşti însărcinată, fătul creşte şi împinge în pereţii uterului, provocând ca acesta să se contracte – lucru care este foarte normal.

În cazul în care crampele sunt însoţite de scurgeri de sânge, mergi la un consult medical. Numai doctorul îţi poate evalua starea de sănătate pentru a vedea dacă eşti în pericol de avort spontan.

Cu toate acestea, nu te panica. Femeile gravide pot avea crampe şi sângerări şi totuşi să reuşească să ducă la capăt o sarcină sănătoasă.

9. Scurgeri uşoare de sânge

La aproximativ 8-10 zile de la ovulaţie (chiar înainte de momentul în care în mod normal ai avea menstruație) ai putea observa scurgeri uşoare de sânge, cauzate de implantarea embrionului în mucoasa uterului. Scurgerile sunt de obicei roz, şi nu roşii ca în timpul unei menstruaţii normale.

10. Simptome sarcină. Constipaţie & balonare

Când tocmai credeai că ai scăpat, nivelurile ridicate de hormoni au un efect asupra intestinelor tale, relaxându-le, pentru a crea mai mult spaţiu pentru copil, pe măsură ce uterul se extinde. Ca urmare, ai putea deveni constipată. Din fericire, există remedii disponibile în farmacii, aşa că discută cu medicul tău şi găsiți împreună o soluție.

11. Simptome precoce de sarcină. Miros fin

Nu, nu este doar pentru că partenerul tău nu şi-a schimbat încă şosetele – sarcina poate intensifica mirosul! Mirosurile care nu te-au deranjat înainte ar putea deveni insuportabile acum, provocându-ţi greaţă. Produsele alimentare şi mirosul mâncărurilor gătite sunt, de obicei, cele care îţi pun nasul în alertă. Cu toate acestea, fiecare femeie este diferită, iar ţie este posibil să nu îţi placă tot felul de mirosuri pe care altele le-ar putea suporta.

12. Congestia nazală & răceli

Un făt este foarte inteligent, chiar şi la o vârstă fragedă. Într-o sarcină sănătoasă, sistemul imunitar este împiedicat să atace şi să respingă fătul, așa cum ar face-o cu un obiect străin. Puterea aceasta este dată de hormonii şi anticorpii produşi de făt. Anticorpii contribuie, de asemenea, la creşterea şi dezvoltarea placentei. Ca urmare a acestor modificări hormonale ale sistemului tău imunitar, ai putea deveni mai sensibilă și predispusă la răceli şi gripe. Congestiile nazale sunt şi ele foarte frecvente în timpul sarcinii, datorită efectelor hormonilor asupra căilor respiratorii.

13. Coşuri & acnee

Te-ar putea surprinde să descoperi că, deşi nu ai de obicei coşuri sau acnee, ai putea să te trezești cu aceste probleme la începutul sarcinii – pentru că se numără printre simptomele precoce de sarcină. Tenul, însă, ţi se va repara imediat ce nivelurile de hormoni ţi se vor regla. Cel mai bine ar fi să aştepţi să treacă de la sine, fără a stoarce coşurile, întrucât pot lăsa cicatrici şi/sau împrăştia bacteriile.

14: Poftele și modificările gustului

Creşterea nivelului de hormoni din sânge se poate reflecta în salivă. Este posibil să simţi un gust metalic în gură, care să îţi altereze gustul alimentelor. Unele femei nu mănâncă carne, pe când altele se strâmbă de la gustul pastei de dinţi!

Este posibil să fi auzit poveşti diverse despre lucrurile ciudate la care poftesc femeile gravide, lucruri care nu sunt deloc alimente – praf, argilă sau cretă. Acest gen de pofte reprezintă o afecţiune numită Pica.

Nimeni nu ştie cu adevărat de ce femeile gravide au pofte. Pe baza unor cercetări, unii cred că organismul pofteşte vitaminele şi mineralele de care duce lipsă. Dacă ai o poftă anume, nu este nimic în neregulă în a ţi-o satisface. Cu toate acestea, dacă simţi nevoia de alimente bogate în grăsimi sau alimente cu valoare nutritivă mică, încearcă să găseşti un înlocuitor. Dacă încă nu iei în mod normal multivitamine, ar putea fi un moment bun să începi să iei.

15. Schimbarea culorii vaginului

Datorită nivelului crescut al circulaţiei sângelui în regiunea pelviană, vaginul tău ar putea părea mai purpuriu decât în mod normal.

Simptome precoce de sarcină: care sunt cele mai puțin obișnuite

Unele simptome sarcină pot să le deruteze pe femeile însărcinate. Printre cele mai ciudate semne care se întâlnesc frecvent se numără:

  • râgâielile frecvente;
  • răul de mașină ce apare brusc;
  • visurile ce par tot mai reale;
  • insomnia;
  • crampele la picioare sau durerile la nivelul șoldului;
  • senzația de nas înfundat;
  • salivarea excesivă sau senzațiaa de gură uscată;
  • constipația sau diareea;
  • sensibilitatea la anumite culori (unele femei au spus că senzația de greață apare brusc la vederea unor culori);
  • mirosul schimbat al urinei;
  • preferința pentru anumite mirosuri mai ciudate.

Spynews
Matteo și-a cerut iubita de soție! Cum a avut loc momentul special: ”Nu a înțeles nimic” | VIDEO
Bzi.ro
Ispita Diandra arată senzațional după ce a slăbit 8 kilograme! Ține post negru luni, miercuri și vineri
Fanatik.ro
Top 3 alimente congelate sănătoase cu beneficii uimitoare pentru organism. Protejează inima și sunt recomandate în diete
Capital.ro
Durere infinită în muzica populară. S-a stins maestrul naiului din România
Playtech.ro
ȘOC Vladimir Putin, la un pas să folosească armele nucleare. Alertă maximă. CIA a făcut dezvăluirea
DailyBusiness
ANAF lansează ofensiva împotriva tranzacțiilor cu CRIPTOMONEDE în 2024! Fiscul îi lovește dur pe cei care încearcă să evite taxele!
Adevarul
Degeaba ridicăm F-urile să urmărească dronele rusești, degeaba le identificăm și le luăm la țintă: „Probabil politicienii noștri așteaptă pierderi de vieți umane”
Spynews
Elena Udrea, mesaj pentru fiica ei, în prima zi de școală, din spatele gratiilor: „O durere pe care nu o pot descrie”. Adrian Alexandrov a însoțit-o pe Eva
Spynews
Momente emoționante pentru Mihai Petre și soția lui, Elwira! Cei doi au fost surprinși în prima zi de școală a fiicelor cuplului! | PAPARAZZI
Evz.ro
Zilele în care este bine să te tunzi în luna septembrie. Frizerii știu de ce
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor
Cancan.ro
Andreea Bălan e OUT de la „Te cunosc de undeva”! Şefii de la Antena 1 au CONCEDIAT-O după 13 ani de jurizare. Motivul este
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Doctorița Marina Gavril, ucisă pentru bani! Ce a făcut asasinul, imediat după crimă, cu telefonul și cardul bancar al doctoriței stomatolog
Capital.ro
Adio, maestre! A murit cel mai iubit ACTOR al românilor. A fost idolul a generații întregi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de ani și era unicul copil al părinților: ”Facem un apel către toți cei care...”
substantial.ro
Serghei Șoigu susține că nu va negocia cu Ucraina până la retragerea Forțelor Armate de pe teritoriul rus
MediaFlux
RUSIA, GATA de PACE! Anunțul venit de la MOSCOVA!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...